Jump to content
gregus

Trzęsie samochodem po przekroczeniu 60km/h

Recommended Posts

przegub wewnętrzny też biorę pod uwagę, tylko zastanawia mnie brak charakterystycznych odgłosów typu, stukanie, grzechotanie, jarmolenie - przynajmniej takie coś miałem jak wymieniałem prawy wewnętrzny bo się rozleciał

moj sasiad nic nie mial z efektow dzwiekowych tylko drgania auta przy okreslonej predkosci

Wczoraj wymieniłem poduszkę przednią pod silnikiem - początek wibracji przesunął się z 60 na 80 km/h, także to nie było to, ale uciszyło się na tyle, że mogłem wreszcie zlokalizować skąd początek biorą wibracje.

Okazało się że rzuca mi lewym tyłem - koło ciepłe, bęben gorący (oparzyłem się jak dotknąłem), na podnośniku nie można kołem było obracać

Postukałem młotkiem dookoła w bęben i ruszyło.

Dziś wracałem do domu z pracy i przy ok 90 km/h zrobiło mi się ciepło, bo pedał hamulca, po chwilowym przestoju we właściwej pozycji, powoli zapadł się w podłogę - samochód stracił hamulce :zeco

Usłyszałem delikatne puknięcie i już wiedziałem, że nie jest wesoło.

Po rozebraniu koła stwierdziłem:

- pęknięte zabezpieczenia

- wyrwany jeden tłoczek z cylinderka

- drugi tłoczek czołowo ścięty

- z bębna wyciekał płyn hamulcowy

Już jestem po wymianie i pierwszej jeździe - brak drgań.

Mam nadzieję, że na tą wypłatę limit już wykorzystany, bo jak tak dalej pójdzie to nie będę miał za co zatankować ;)

dzięki wszystkim za pomysły, sugestie i podpowiedzi

ja także mam mały problem.utrzymując stała predkość w granicach 50-70 km/h auto wpada w wibracje (dosyć wyczuwalne telepanie).trzęsie także na luzie w tych prędkościach, czyli opony, felgi, zawieszenie a może ktoś miał podobny przypadek?

Niedawno w trasie przy przekroczeniu 80 km/h trzęsło jak diabli, zajechałem na stacje obejrzałem auto niby wszystko bylo ok ale jak uiszlem to czulem delikatnie podbija z tylu po prawej stronie, czekla mnie wymiana opon tylnych na trasie ;)

już wyjaśniłem przyczynę - jajo na przedniej oponie

W dniu 27.03.2010 o 16:22, gregus napisał:

jak w temacie - po przekroczeniu 60 km/h strasznie trzęsie samochodem

zrobiło sie to nagle, aż mnie zaskoczyło... niemile :(

- koła sprawdzone - są ok

- przy obciążeniu i na luzie nie ma różnicy (cały czas trzęsie)

- przestaje trząść jak zejdę poniżej 60km/h

poradźcie co to może być i gdzie mogę to szybko (Lublin lub okolice) naprawić - w święta wyjeżdżam z rodziną a nie za specjalnie widzi mi się jazda 50-60km/h przez 300 km :)

Witam i doszles co było przyczyną??