Skocz do zawartości
Variant CL

ustawienie kierownicy na wprost

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem troszkę zielony w tym temacie chyba i dlatego pytam.

A dokładnie rzecz dotyczy ustawienia kierownicy na wprost w VW Passacie B4, o pół obrotu. Obszywałem kierownicę skórą, no i nie zauważyłem, że potem założono mi ją lekko na skręconych kołach. Niestety nie mam już dostępu do "magika", była to usługa coś w rodzaju koleżeńska - przypadkowa.

Mam poduszkę i nie chciałbym by mi wystrzeliła czy coś:P

Sam dam to radę zrobić ?

Od czego zacząć ?

Nie chcę też połamać zaczepów zaślepki, jak wogóle otworzyć i czy standardowe klucze wystaczą ?

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a więc tak

Witam :)

rzecz jest prosta trzeba uważać:) podam Ci pokolei wskazówki bo sam przestawiałem u siebie kierownice na wprost :)

1. wjezdzajac do garazu lub na podworko staraj sie aby samochod jechal prosto (prosto ustaw koła)

2. zeby sciagnac poduszke potrzebujesz imbusa przykrecona jest od tyłu kierownicy na dwóch śrubach (imbus prawdopodobnie 5 lub 6 nie pamietam dokladnie

3. sruby Ci nie wyjdą bo mają zawleczke i zostana w kierownicy zeby sie nie zgubily ;)

4. poduszke bedziesz mogl wyciagnac bedzie od tylu taki pasek szerowoksci 1 cm, mozesz go wypiąć z poduszki na podłączonym AKU, pod spodem bedzie sruba na klucz 24 (potrzebujesz nasadke bo zwyklym nie wejdziesz)

5. jak odkrecisz poprostu ruszasz kierownica naprzemian od i do siebie (siedzi na stozku musisz ja rozluzowac zeby zeszla)

6. potem ustawiasz sobie kierownice na wprost.

7. zakrecasz srube 24

8. ZAKŁADAJĄC PODUSZKE SPOWROTEM MUSISZ MIEĆ WYŁĄCZONY AKU !!!!! wpinasz wtyczke w poduszke (wejdzie tylko w jedna strona)

9. normalnie zakrecasz poduszke na imbusy

10. podpinasz aku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było i jest na forum:) po co opisywać to co już jest? chyba dla nabijania postów!:confused:, bez urazy ;) szukaj tu http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=2304

szotek87 opis O.K. jednak należałoby odpiąć klemę wcześniej z 5 minut przed rozbieraniem, nie będzie niespodzianki!

Edytowane przez toldek1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak robisz to pierwszy raz to zrob to tak ;)

jak bedziesz to juz robil ktorys raz z kolei nie musisz odpinas poduszki (jest na tyle dlugi ten pasek ze siegniesz do sruby i odkrecisz. delikatnie przekladasz kierownice o ile chcesz i zakrecasz wszystko ale musisz uwazac zeby wtyczka sie nie odpiela :D jak sie odepniesz musisz odlaczyc aku i dopiero potem zalozyc.

życzę powodzenia ;) decyzja sposobu nalezy do Ciebie

ja polecam zrobic to na spokojnie jak napisalem w punkcie od 1 do 10 ;)

---------- Post added at 13:39 ---------- Previous post was at 13:38 ----------

hyba dla nabijania postów

nie wiem czy byl juz taki temat kolega sie pytal to odpisalem ;)

nie miej do mnie pretesji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
na klucz 24 (potrzebujesz nasadke bo zwyklym nie wejdziesz)

Jaka to nasadka ?:) SORKI ze GŁUPOWATE PYTANIE !!:) Zwykła nasadka klucza "nasadkowego" ?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zwykły klucz nasadowy 24mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak dokładnie ;) zwykła grzechotka z nasadka 24mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszę się że mogliśmy pomóc :D;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi