Skocz do zawartości
Gość pawel1981

pompka paliwa nie zawsze się załącza

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pawel1981

Witam mam problem z pompka paliwa czasem nie startuje przy zapalaniu i czasem pod czas jazdy gaśnie silnik a później nie moge go zapalić , dopiero po 5 czasem 10 minutach pompka zaskakuje i zapala jak gdyby nigdy nic, pomóżcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem to samo na oryginalnej fabrycznej pompce Boscha do wielopunktowego wtrysku w silniku 2E.

Niestety pompa jest do wymiany.

Ja ją wyjąłem i sprawdzałem na innym źródle zasilania bo myślałem że może coś w przewodach w autku nie tak i dlatego tak reaguje ale reakcja była identyczna - raz jest raz nie ma. Możesz zrobić tak samo i sprawdzić ale wątpię czy reakcja będzie inna.

Swoje już wysłużyła i trzeba jej dać odejść na zasłużony odpoczynek :P

Nowy zamiennik to koszt od ok 170 do 300 zł. Ja dałem 220 zł za zamiennik i puki co ładnie służy. Na oryginał Boscha to raczej nikogo nie stać :P 1256 zł :P

Pozdrawiam

Edytowane przez LukiS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pawel1981

Orginalna pompka była wymieniona 3 lata temu na zamiennik,powodem wymiany było ewidentne jej zużycie ( przerywał silnik po dodaniu gazu),

ale sprawdze ta pompke , Dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym jeszcze sprawdził przekaźnik pompy paliwa - kiedyś miałem podobne objawy, że czasem pompka działała, a czasem nie - już miałem kupować nową, ale okazało się, że przyczyną był ten przekaźnik, i dzięki temu zarpnęło mnie to nie 250 zł, a 16,50 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pawel1981

a jaki przekaźnik odpowiada za pompke, bo patrzyłem na przekaźniki i znalazłem 3 które maja na sobie schematy do pompki

---------- Post added at 17:25 ---------- Previous post was at 17:23 ----------

przekaxniki ze schematami miały numery 18 ,53 i 42

---------- Post added at 17:45 ---------- Previous post was at 17:25 ----------

a jeszcze pytanie , czy wymiana pompki to skomplikowana sprawa ,czy do zrobienia samemu?

---------- Post added at 17:57 ---------- Previous post was at 17:45 ----------

a ile ma mieć barów pompa 1.2 czy 3 bary?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie zapomniałem o tym napisać sprawdzałem na swoim przekaźniku.

Pojechałem i kupiłem nowy żeby nie było wątpliwości i reakcja była taka sama.

Ty masz jakieś inne te numery u mnie był to najbardziej po prawej stronie z napisem 80.

Tak jak pisze zrób sobie prosty test

Wyjmij wkład i przyłóż do innego źródła napięcia np prostownika tylko nie za długo bo na sucho to męka dla pompki albo zanurz w bańce z paliwem.

Próbuj tak kilka razy dołączyć i podłączyć - u mnie co któryś taki zabieg nie chciała działać .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co wyciągać do sprawdzania, wystarczy wyjąć przekaźnik i w podstawce zmostkować :) pompa będzie pracować pod warunkiem że okablowanie do niej jest O.K. jeśli po zmostkowaniu nie pracuje sprawdzić napięcie na wtyczce jeśli jest to wtedy pompkę czeka wymiana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można i tak ale ja i tak musiałem całą wyjąc bo chciałem ją dokładnie obejrzeć :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi