Skocz do zawartości
b3b5

Szarpie, gaśnie na benzynie 1.6 EZ

Rekomendowane odpowiedzi

Zieniłem auto a poprzednie B3 1.6 EZ (lovato II generacja) dałem Tacie. Były z nim małałe problemy i znów powróciły.

Problemy dotyczą czasu "rozpałki" - a konkretnie zanim przełaczy się na LPG (min. temp. jest ustawiona na 35 stopni Celsiusa) auto traci obroty i potrafi zgasnąć, dociskanie pedału gazu powoduje reakcję zwiekszenia obrotów z opóźnieniem - tak jest odczuwane, czasami po prostu gaśnie.

Po przełaczeniu się na LPG jest całkiem dobrze.

Dodam, że miesiac temu wymieniałem przewody WN, świece, filtry powietrza i gazu.

Kopułka z palcem wymieniana była 15 tys km temu.

Generalnie jazda 99,5% na LPG zaraz jak sie przełączył z PB. Jeden wyjatek rok temu (we Włoszech nie mogłem w niedzielę znaleźć stacji GPL i przejechałem 400km na PB :P

Czy ktos ma jakieś sugestie co należałoby sprawdzić ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość piotrek35fh

hm. kolego. to widzę że może być problem w filtrze paliwa, pompie paliwa. gdyż nie dostaje dość dużej dawki paliwa w stosunku do powietrza i dla tego po woli wchodzi na obroty a czasem gaśnie, gdyż dostaje o wiele za dużo benzyny i najzwyczajniej się dławi. albo( jeśli masz silnik z wtryskiem) bo z taką jednostką nie miałem do czynienia, problem może być w elektronice. polecam sprawdzenie VAGiem. zakładam że może być problem w potencjometrze przepustnicy lub regulatorze biegu jałowego. po diagnostyce wszystko powinno stać się jasne. pozdeaux

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
hm. kolego. to widzę że może być problem w filtrze paliwa, pompie paliwa. gdyż nie dostaje dość dużej dawki paliwa w stosunku do powietrza i dla tego po woli wchodzi na obroty a czasem gaśnie, gdyż dostaje o wiele za dużo benzyny i najzwyczajniej się dławi. albo( jeśli masz silnik z wtryskiem) bo z taką jednostką nie miałem do czynienia, problem może być w elektronice. polecam sprawdzenie VAGiem. zakładam że może być problem w potencjometrze przepustnicy lub regulatorze biegu jałowego. po diagnostyce wszystko powinno stać się jasne. pozdeaux

No, mechanik mówił, że najprawdopodobniej potencjometr przepustnicy, zobaczymy jak tata pojedzie do mechanika, bo się juz przyzwyczaił i na razie mu to nie przeszkadza. Ale powiem mu żeby wymienił na poczatek filtr paliwa.

Dzieki za podpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
auto traci obroty i potrafi zgasnąć, dociskanie pedału gazu powoduje reakcję zwiększenia obrotów z opóźnieniem - tak jest odczuwane, czasami po prostu gaśnie.
Woziłem się z podobnym problemem przez jakieś 3 latka. Ponieważ założyłem w międzyczasie gaz więc do tematu powracałem sporadycznie wymieniając jakiś element. Wymieniłem wtryskiwacz, regenerowałem pompkę paliwa, przewody WN, świece, potencjometr przepustnicy. Nic nie pomagało. W końcu dałem sobie z tym spokój. Ostatnio wymieniłem elektronikę gazu z I generacji na II i niespodzianka. Ustąpiły objawy na benzynie :). Myślę, że problem w moim przypadku leżał gdzieś w niedbałym podłączeniu kabli lub w sondzie L, którą teraz lepiej emuluje elektronika od gazu. Silnik EZ jest chyba na gaźniku i nie wiem czy ma Lambdę, ale jeśli można z tym jeździć to nie ma co się przejmować i wydawać kasę na niepewne naprawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość 1001

ja mam taki problem .na benzyni przerywa na gazi nie przerywa ale utrzymuj wysokie obroty na luzie .wysuwa na max silnik krokowy i go nie cofa ,kiedy przechodze z powrotem na benzyne to silnik krokowy sie cofa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi