Skocz do zawartości
Ziewal

Luz na krzyżaku kolumny kierowniczej :/

Rekomendowane odpowiedzi

Zregenerowałem przekładnie kierowniczą, warsztat co mi ją robił i montował, luzów w zawieszeniu żadnych nie stwierdził ale niestety jak poruszam szybko kierownicą na włączonym silniku to dalej słychac lekkie stukanie :( fachowcy powiedzieli że luz jest jeszcze na krzyżaku łączącym kolumne z przekładnią i faktycznie maja racje bo go czuć i teraz moje pytanie, czy da się wymienić sam krzyżak bo powiedziano mi że on nie występuje jako osobna część i robi to tylko serwis za pare ładnych setek :(

albo może mtoś poda mi numer katalogowy kolumny kierowniczej wraz z tym krzyżakiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zregenerowałem przekładnie kierowniczą, warsztat co mi ją robił i montował, luzów w zawieszeniu żadnych nie stwierdził ale niestety jak poruszam szybko kierownicą na włączonym silniku to dalej słychac lekkie stukanie :( fachowcy powiedzieli że luz jest jeszcze na krzyżaku łączącym kolumne z przekładnią i faktycznie maja racje bo go czuć i teraz moje pytanie, czy da się wymienić sam krzyżak bo powiedziano mi że on nie występuje jako osobna część i robi to tylko serwis za pare ładnych setek :(

albo może mtoś poda mi numer katalogowy kolumny kierowniczej wraz z tym krzyżakiem.

Proszę bardzo

3B0 419 502 D

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki JurekW :) chyba jednak zrezygnuje z kupna nowej bo jej cena to 1800 zł :szok: wymontuje i dam do regeneracji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ziewal, a zdradzisz ile kosztowała Cię cała robocizna związana z regeneracją przekładni? Jakie były przyczyny dla których ją regenerowałeś - objawy?

Bo ja posiadam lekki luz na kierownicy, zazwyczaj nie przeszkadza ale przy dużych prędkościach przy korygowaniu toru jazdy na prostej. Żadnych wycieków, dziwnych odgłosów itd. tylko ten luz. Wszystko w normie ale mnie to lekko irytuje.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ziewal, a zdradzisz ile kosztowała Cię cała robocizna związana z regeneracją przekładni? Jakie były przyczyny dla których ją regenerowałeś - objawy?

Bo ja posiadam lekki luz na kierownicy, zazwyczaj nie przeszkadza ale przy dużych prędkościach przy korygowaniu toru jazdy na prostej. Żadnych wycieków, dziwnych odgłosów itd. tylko ten luz. Wszystko w normie ale mnie to lekko irytuje.

Pozdrawiam

Być może da się lekko skorygować luz śrubą na listwie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Podpinam się do wątku bo u mnie jest naprawde minimalny luz - kierownica lużno chodzi jakby nie miała kontaktu z przekładnią / kołami przy energiczniejszym poruszaniu słychac nieznaczne stuki raczej od strony kabiny) dzieje się tak przy zapalonym i zgaszonym silniku , subiektywnie bardziej wyczuwalne gdy koła są skierowane na wprost

Macie pojęcie co to ?

Niedawno wymieniałem wachacze banan po obu stronach

Pozdrowienia serdeczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok zacznijmy od tego że nigdy się nie sprawdza stukania na zgaszonym silniku a to dlatego że kumpel kupił nówke skode z salonu i pierwsze co to dla pewności sprawdziłem jak sie zachowuje kierownica na postoju i wyszło, że jak ma sie wspomaganie i wyłączony silnik to zawsze stuka !!! a teraz co do mojej przekładni to powiem że stukała mi jak tylko kupiłem paska ale nie długo potem pojechałem do fachowców od zawieszeń i skasowali troszke luz , dalej stukał ale lekko, niestety tydzień temu moja żona przyjebała w krawężnik na ręconych kołach flega nie ucierpiała bo ma rant na oponie ale na drugi dzień w kole było 1,5 atmosfery więc musiała zdrowo przyj..., na drugi dzień zaczeło stukać dość mocno z przekładni więc pojechałem do szwagra co sie troche zna na mechanice i chciałem zmniejszyć luz ale niestety zrobiło się jeszcze gorzej bo pomimo zmniejszenia zaczęło mocniej napier... i kierownica przestała odbijać a dodam że potem poluzowałem ja bardziej niż było prze uderzeniem tak więc za dwa dni później wstawiłem auto do warsztatu i w czwartek odebrałem. Myślełem że nie będzie żadnych stuków ale niestety były i machanicy powiedzieli że to wina krzyżaka co łączy przekąłdnie z kolumną i na nieszczęście nie występuje on jako część zamienna ale robi to serwis za pare setek :/ zadzwoniłem tam gdzie robią zawieszenia i powiedzieli mi że zregeneruja tego krzyżaka za 100 zł i chyba nie długo to zrobię. Sory że sie tak rozpisałem ale jestem lekko w czubie a wtedy geba mi się nie zamyka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc - dobrze że się rozgadałeś, bo przynajmniej ja wiem od czego zacząć :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ziewal, a zdradzisz ile kosztowała Cię cała robocizna związana z regeneracją przekładni? Pozdrawiam

1150 zł ale mozna taniej pod warunkiem że sam wyjmiesz przekładnie i dostarczysz ja do warsztatu regenerujacego, rozbijając tą cenę to 800 zł regeneracja z roczną gwarancją i 350 zł montaż. Duiagnoza i późniejsze ustawienie zbierzności wliczone w cene

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Mam Problem z kolumną kierowniczą w b5. Mam wyczuwalny luz na kierownicy jak kręce szybko w prawo i lewo słychać pukanie. Nie jest to wina krzyżaka bo pukanie jest w okolicach kierownicy. Zauważyłem że jak dam kierownice na max w dół to luz maleje i jest praktycznie nie wyczuwalny a jak ustawię kierownicę na max w górę to luz się zauważalnie - mocno zwiększa w czym może być problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Od ponad dwoch lat borykam sie z tym problemem. Wymienione końcówki drążków wahacze te które były zajechane jak kręcę kierownica energiczne krótkie ruchy czuje bicia na kierownicy oraz stukanie. Jazda po bruku również czuje bicie na kierownicy ale nie zawsze. Gdy zlapie drazek kierowniczy podczas energicznych ruchow kierownica czuc tak jakby cos o cos uderzalo. Czy to moga byc objawy luzu na krzyzaku kolumny kierownicy? W jaki sposob mozna ten luz wyeliminowac?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też mam taką sytuację, że jak poruszam kierownicą to słyszę coś stuka w okolicach koła pod maską trudno to zlokalizować. Mogę nagrać film jutro i podesłać jak to u mnie wygląda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam

Od ponad dwoch lat borykam sie z tym problemem. Wymienione końcówki drążków wahacze te które były zajechane jak kręcę kierownica energiczne krótkie ruchy czuje bicia na kierownicy oraz stukanie. Jazda po bruku również czuje bicie na kierownicy ale nie zawsze. Gdy zlapie drazek kierowniczy podczas energicznych ruchow kierownica czuc tak jakby cos o cos uderzalo. Czy to moga byc objawy luzu na krzyzaku kolumny kierownicy? W jaki sposob mozna ten luz wyeliminowac?

Pozdrawiam

Witam

Zauwaźylem ostatnio dziwna przypadlosc gdy jest cieplo powyzej 15 C i jde powoli po bruku to bicia na kierownicy sa wyraźniej odczuwalne niz gdy jade po tej samej nawierzchni jak jest zimniej pojizej 15 C nienwiem czy to ma zwiazek z plynem hyraulicznym ?

Edytowane przez Brzoza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi