jackdob Zgłoś #1 Napisano 14 Maja 2008 zmotywowany rozmową z adams'em postanowiłem założyć topic dotyczący gotowania i przepisów na nie...... jak się nie spodoba to wywalcie....... jak będą zainteresowani aby zrobić coś smacznego własnoręcznie i podzielić się prostymi przepisami kulinarnymi z innym ...to temat zostanie..... ps: gdyby się okazało, że jest to temat którym są inni zainteresowani, proponuję go podwiesić w OT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jackdob Zgłoś #2 Napisano 14 Maja 2008 PIZZA (czytaj całe zanim zrobisz) składniki do ciasta: (można zmienić proporcje) mąka – 0,5 kg drożdże – 4 dkg cukier – 1 łyżeczka mleko – 1 szklanka oliwa z oliwek sól – ¼ łyżeczki masło – 12dkg składniki do sosu pomidorowego: sos pomidorowy (przecierowy w kartonie lub w butelce), cukier, pieprz (świeżo mielony jest najlepszy), oregano, czosnek składniki sosu czosnkowego: jogurt naturalny + śmietana 12 + troszkę majonezu, czosnek, bardzo drobno siekana natka pietruszki (może być suszona), oregano, cukier pozostałe składniki do pizzy: ser żółty, ser mozarella i inne…. do wyboru… ciasto: - podgrzewamy lekko mleko, do miseczki dajemy drożdże, cukier, mleko – mieszamy aby się rozpuściło wszystko – odstawiamy na kilka minut aby drożdże zapracowały… - przesiewamy mąkę przez sito, aby się napowietrzyła, dodajemy sól, masło oraz oliwę z oliwek, a następnie drożdże z mlekiem – wyrabiamy ciasto, aby odklejało się od rąk – dzielimy na części, odstawiamy na 30 min sos: - do sosu pomidorowego dodajemy łyżeczkę cukru, oregano, troszkę pieprzu, ewentualnie troszkę majeranku, mieszamy odstawiamy….. po kilkunastu minutach próbujemy….czy czegoś nie brakuje….. - do sosu czosnkowego używamy jogurtu naturalnego lub śmietany, łączymy z majonezem oraz oregano, natką pietruszki i czosnkiem…..dajemy troszkę cukru, mieszamy, odstawiamy.. na podkład: oliwa z oliwek wymieszana z oregano…. robimy placek: - troszkę mąki na stół i wyrabiamy placek z ciasta (dobrze użyć wałka) - smarujemy placek oliwą z oliwek z oregano, a następnie sosem pomidorowym….. - sypiemy cienką warstwą startego sera (mieszanka serów z mozarellą) - dodajemy cieniusieńko pokrojone pieczarki - resztę składników ( jakie sobie chcemy) - wierzch posypujemy serem piekarnik – temperatura jak najwyższa, gdyż ciasto na pizzę jest ciastem chlebowym..…… minimum 250 stopni C pieczemy pizze zaglądając co jakiś czas około 10 min, czas ruchomy zależnie od piekarnika UWAGA ciasto lekkie na pizze – mąka, woda, oliwa z oliwek (3-4 łyżki stołowe),drożdże ciasto średnie – j.w. + mleko i masło ciasto twarde – j.w. + więcej tłuszczu - im więcej tłuszczu, tym ciasto twardsze… - farsz z pieczarek i innych składników można też poddusić wcześniej na patelni….zależy co kto lubi… smacznego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adams Zgłoś #3 Napisano 15 Maja 2008 jajecznica adamsa potrzebne będzie: -patelnia -jakieś źródło ciepła (może być palnik gazowy) -olej -1 duża cebula -6 jajek -kawałeczek kiełbasy/parówki/szynki -mleko -przyprawy (pieprz, sól, papryka mielona + kto co lubi) a robimy to tak patelnie na palnik, wlewany olej tak żeby zakryło dno, kroimy cienko cebulkę i wrzucamy na patelnie, następnie kroimy cieniutko (w kosteczkę czy jak kto woli) mięsko i tez wrzucamy na patelnie, wszystko mieszamy i czekamy aż cebulka zmięknie. Gdy już cebulka ma złocisty/żółtawy kolor dodajemy jajka (ale bez skorupek ) do tego przyprawy. Smażymy to na średnim ogniu, cały czas mieszając. Pod koniec smażenia gdy nasza konsystencja zaczyna gęstnieć dodajemy mleka, powiedzmy tak z 1/3 szklanki. Wszystko mieszamy dobrze i już gotowe podajemy z keczupem lub pomidorami i piwem mamy pyszna szamę wyrafinowane to za zbyt nie jest ale... omlet ala adams potrzebne będzie: -patelnia -jakieś źródło ciepła (może być palnik gazowy) -olej -3 jajka -1/3 puszki groszku zielonego -1/3 puszki kukurydzy -przyprawy (pieprz, sól, papryka mielona + kto co lubi) patelnie na palnik, wlewany olej tak żeby zakryło dno, wbijamy jajka, dodajemy groszku, kukurydzy i przypraw, mieszamy to żeby z jajek zrobiła się "papka" i wszystko ładnie uformowało się na patelni i zostawiamy na parę chwil... (aż się usmaży), niecierpliwi mogą przekręcić omleta na druga stronę, co wcale nie jest takie łatwe, ja do tego przekręcania używam dodatkowo talerza. powiedzmy że już nam się usmażył omlecik, piękny zarumieniony itp podajemy z keczupem, sosem czosnkowym i piwem smacznego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michal.Enter Zgłoś #4 Napisano 15 Maja 2008 Ja lubie chilli con carne, sharme (nie wiem jak to sie pisze ) Daje przepis na chilli con carne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adams Zgłoś #5 Napisano 16 Maja 2008 marchewka z groszkiem ala adams składniki: -2 marchewki -1/2 puszki groszku zielonego -łyżka masła -łyżka mąki -przyprawy (sól, pieprz, kucharek) a robimy to tak: skrobiemy marchewkę, wrzucamy ją do garnka pełnego wody i gotujemy tak z pół godzinki (aż marchewka będzie miękka). Wyjmujemy miękką marchewkę z garnka, kroimy ją w kostkę (małe kosteczki). Następnie wrzucamy do pustego garnka, zalewamy ja wodą, woda ma być na równo poziomem z marchewką, dodajemy groszek i masło. Jak już wszystko się troszkę podgrzeje dodajemy przyprawy (do smaku) i mąki do zagęszczenia naszego wywarku, wszystko gotujemy żeby uzyskać piękną konsystencję podawać można z: ryżem, frytkami, ziemniakami polecana przystawka : piwo polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adams Zgłoś #6 Napisano 18 Czerwca 2008 pychowy obiadzik składniki: -pierś z kurczaka (ewentualnie z indyka) -ryż (kupiec) -sos pieczeniowy ciemny (winiary) -mrożone warzywa (bukiet warzyw, warzywa na patelnię...) -masło -olej -bułka tarta -przyprawy sposób przyrządzenia: Pierś z kurczaka wkładamy do garnka z woda i gotujemy, aż mięsko stanie się białe i miękkie. Po ugotowaniu wyjmujemy z wody, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy pokrojone mięso na patelni w małej ilości oleju. Smażymy do czasu aż mięso się zarumieni z każdej strony. Woreczek ryżu wrzucamy do osolonej gotującej się wody na 10-15 minut. Mrożone warzywa (porcję) wrzucamy do wody i gotujemy parę minut we wrzątku. Następnie odcedzamy zawartość i wrzucamy to na patelnię. Smażymy na maśle!! posypując warzywa bułką tartą. Smażymy do czasu aż warzywa nam się zarumienią. Nie oszczędzamy bułki i masła Zawartość torebki z sosem (dla jednej osoby starczy 1/2 torebki) wsypujemy do garnuszka z wodą (ilość wody zależy od ilości sosu - sposób przyrządzania podany jest na opakowaniu) i gotujemy cały czas mieszając. Wszystkie składniki wykładamy na talerz, i tak oto mamy przygotowany super pyszny obiad najlepiej wszystko przyrządzać na raz co by ciepłe było Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adams Zgłoś #7 Napisano 18 Czerwca 2008 z piersi kurczaka/indyka można też zrobić super kotleciki składniki: -pierś z kurczaka/indyka -bułka tarta -olej -2 jajka -przyprawy pierś tłuczemy młotkiem do mięsa (czy jak to tam się nazywa), najlepiej ubijać to mięsko przez jakiś woreczek, reklamówkę. Następnie gdy już roztłukliśmy mięsko na pożądany kształt (nie za grube i nie za cienkie) to moczymy je w misce z jajkami które uprzednio dobrze wymieszaliśmy i przyprawiliśmy. Następnie mięsko tarzamy w kolejnej misce do której uprzednio nasypaliśmy bułki tartej. I wrzucamy to na patelnie, smażymy z obu stron. I mamy super kotlecik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Remek Zgłoś #8 Napisano 24 Sierpnia 2008 Przepis na porcję z 2 kg. ogórków: Składniki: ogórki - 2 kg. czosnek - 2 główki sól - 3 łyżki chili - 3-5 g. (w zależności od naszego gustu) Zalewa: 300 ml. octu 1/2 kg. cukru 8 łyżek oleju Ogórki (nieobrane) pokroić w plastry, zasypać 3 łyżkami soli, odstawić na 6 godzin. Po tym czasie zlać wodę, dodać chili i 2 główki czosnku pokrojonego w plasterki. Odstawić - w tym czasie przygotować zalewę (zagotować ocet z cukrem i olejem). Wrzącą zalewą zalać ogórki, wymieszać i odstawić na 12 godzin (co jakiś czas wymieszać). Po 12 godzinach przełożyć do słoików - nie pasteryzować. Wczoraj zrobiłem porcję z 7 kg. ogórków - dałem paczkę (20 g.) chili - to jest to co tygryski lubią najbardziej :622: Wyszło ponad 5 litrów sałatki. Zalewę i mieszanie odprawialiśmy przy ze szwagrem, więc od razu mieliśmy pyszną przekąskę do napoju bogów A i pragnienie pobudza ... Polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Polski Zgłoś #9 Napisano 18 Września 2008 (edytowane) Makaron z Cukiniami Składniki na 4 osoby ; -40 dg cukiń ( białych ) -10 dg Natki pietruszki -peperoncino (picantne) -3 ząbki czosnku Zmielić czosnek i natke pietruszki (najlepiej w mikserze) i zmielone dać na patelnie z olejem (Szklanka oleju) dodać dwa małe peperoncino (rozdrobnione)- (nie pocierać oczu) i podgrzać Cukinie pokroić w dużą kostkę i wrzucić na zimną wodę Jak woda zacznie się gotować dorzucić makaron i gotować do ugotowania się makaronu Odcedzić wszystko razem i wymieszać z pietruszką .Smacznego !!! Makaron z Tuńczykiem Składniki na 4 osoby ; 1 cebula 3 ząbki czosnku tuńczyk w oleju sos pomidorowy (z basylią) Pokroić cebulę w kosteczkę i dać na olej na kilka minut Następnie pokroić czosnek w drobną kosteczkę i dorzucić do cebuli (kolejnych kilka minut) dodać sos pomidorowy a następnie tuńczyk rozdrobniony mieszając Dosypać wegety i gotować na małym ogniu około 10 minut Wymieszać wszystko z makaronem ........... i ......SMACZNEGO Edytowane 19 Września 2008 przez artmin scalone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
javwor Zgłoś #10 Napisano 22 Września 2008 nich napiszą nam studenci co oni jedzą to mnie najbardziej ciekawi zaraz i ja coś naskrobie tutaj ;] Co prawda studentem już nie jestem, ale podam 2 tanie przepisy: 1. pokrojone w plasterki ziemniaki kładziemy na rozgrzany tłuszcz, dodajemy przyprawy(warstwa ziemniaków, przyprawy itd.- pieprz ziołowy, sól, liść laurowy), przykrywamy, mieszamy co jakiś czas. Można podawać z mlekiem. 2. gotujemy groch, a gdy zaczyna mięknąć dodajemy soczewicę. Następnie przyprawy(sól, pierz ziołowy i naturalny i inne wg uznania), pokrojoną w kostkę cebulę. Woda musi odparować. Kiedy zrobi się gęste, a soczewica i groch są miękkie podajemy najlepiej ze świeżym pieczywem. Smacznego! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adams Zgłoś #11 Napisano 2 Października 2008 sałatka z tuńczyka składniki: puszka tuńczyka, najlepiej w dużych kawałkach kukurydza z puszki majonez sposób przyrządzenia: odcedzamy tuńczyka z oleju, wywalamy do do salaterki, dodajemy trochę kukurydzy i majonezu, wszystko mieszamy szybkie i bardzo dobre żarcie do tego jakaś bułeczka i pełny wypas ;] jedna uwaga - nie oszczędzajmy kasy na składniki, najtańszy tuńczyk z marketu jest niezjadliwy!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kyniu Zgłoś #12 Napisano 21 Października 2008 Kotlety grzybowe Składniki: grzyby suszone,świeże i/lub duszone suszona bułka cebula jajka przyprawy Grzyby suszone namoczyć (odcedzić) dodać świeżych i/lub duszonych grzybów, podsmażoną cebulkę i całość zmielić maszynką do mielenia mięsa. Bułkę namoczyć i wymieszać wszystko razem dodając jajka. Smażyć bez obtaczania. Wszystko tak jak z kotletami z mielonego mięsa tylko zamiast mięsa są grzyby. Smacznego. P.S. Grzyby tylko jadalne chyba, że teściowa przychodzi na obiad. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuch Zgłoś #13 Napisano 16 Lutego 2009 (edytowane) Pizza wg kapucha Składniki na ciasto: -0,5 kg mąki pszennej -3/4 szklanki mleka -3/4 szklanki PIWA -3 dag drożdży -łyżka oleju -jajko -szczypta soli -jak ktoś lubi do ciasta mozna dodac zioła Przepis: Mleko wlewamy do małego garnka, podgrzewamy do letniej temp. sprawdzaj ją palcem. Nastepnie kruszymy do mleka drozdze i mieszamy palcem tak długo aż sie rozpuszczą. Do miski wsypujemy 40dag mąki, wlewamy nasze rozpuszczone drożdże z mlekiem, piwo , jajko (bez skorupki ), olej i szczypte soli. Ciasto wyrabiamy aż sie zawiąże dodajac powoli pozostałą mąke tak aby ciasto przestało się wszystkiego kleic przeważnie mi wychodzi 5-7 dag zależnie od mąki. Po wyrobieniu ciasto wałkujemy i dopasowujemy do formy. Góra Tutaj daje się co kto lubi Ja zaraz na ciasto rozprowadziłem sos ala pulpa - kupiłem mały przecier i wymieszałem z przegotowaną wodą w stosunku 1:1, nastepnie pusciłem przez tarke zółty, po czym rozsypałem na sos. Kolejnym dodatkiem była szynka mielona (najlepsza moim zdaniem na pizze), fasola czerwona z puszki oraz drobno pokrojona cebula. Na samą góre jeszcze troche sera i i oregano. Całość wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni C. i pieczemy aż ciasto się przyrumieni (ok 12 min) Wygląda to tak : Z przepisu robie 2 pizze, jedną z grubym ciastem (mama woli grube) - na zdjeciu okrągła, a druga na cienkim. Czekam na opinie przepisu Wkrótce dodam przepis na nalesniki zapiekane na ostro Smascznego! PS drożdży nie kroimy nożem a kruszymy palcami, tak samo mieszamy palcem a nie łyżką ponieważ ciasto nie wyrosnie!!! Edytowane 18 Lutego 2009 przez kapuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuch Zgłoś #14 Napisano 21 Lutego 2009 Zapiekane pory z ziemniaka + mielone mięso! składniki: ( porcja na 4rech chłopa ) - 1 kg ziemniaków - 300 ml mleka - 200 ml smietany luksusowej - 2 łyżki oliwy - 600 g miesa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe) - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - 1 łyżka słodkiej papryki w proszku - 2 pory - 200 g startego żółtego sera (najlepiej gouda) 1 Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimi na cienkie plastry. Do garnka wlewamy mleko i smietane, dodajemy sól i pieprz i czekamy aż sie zagotuje. Nastepnie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy 15-20 min, ziemniaki nie mogą być całkowicie miekkie ponieważ dojdą w piekarniku. 2 Na patelni wlewamy olej i smażymy mieso mielone, siekamy 1 zabęk czosnku i 1 cebule, wsypujemy do miesa i posypujemy słodką papryką solą i pieprzem. Smażymy tak długo az z miesa zrobią sie grudki. 3 Pore obieramy, myjemy i kroimi w plasterki po czym trzebą ją zblanszować - gotujemy wode posoloną, gdy sie zagotuje wsypujemy pory i gotujemy 2-3 min po czym cedzimi przez sitko. W miedzy czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. 4 Bierzemy naczenie żaroodporne, przekrajamy zabęk czosnku na pół i smarujemy nim powierzchnie. Ziemniaki odsączamy od mleka, przekładamy ziemniaki, pory, ziemniaki. Na góre dajemy mięso i posypujemy serem i i polewamy mlekiem w którym gotowały sie ziemniaki.Całość pieczemy ok 25 min. jak widać miesko trszq zabardzo przysmażyłem na patelni smacznego! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pakafoto Zgłoś #15 Napisano 21 Lutego 2009 Roswell Ja dziś coś takiego przygotowałem: 1 kg piersi indyka 50 dag cebuli 20 dag suszonych śliwek 10 dag rodzynek 3 łyżki sosu sojowego 1 i 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka szafranu 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 1/2 cytryny sól pieprz olej do smażenia Cebulę obrać, pokroić w talarki, zeszklić na oleju i przełożyć do garnka.Śliwki opłukać i osączyć.Mięso pokroić w kostkę, podsmazyć na oleju i przełożyć do cebuli.Dodać śliwki i pozostałe składniki.Dusić około 10 min. pod przykryciem, podlewając niewielką ilością wody. Mięso i cebula powinny zachowac swój kształt.Podawać z ryżem.(przepis na 5 porcji). lasagne Skłądniki: makaron: można kupić gotowe płaty makaronu do lasagne,można również spróbowac zrobić samemu (wersja dla odważnych). Przy drugiej ewentualności skład: maka, 2 jajka, ciepła woda. farsz: - mięso mielone, pomidory (o tej porze roku lepsze z puszki, latem lepiej świeże), bazylia, czosnek -szpinak, czosnek,sól 30 dag zółtego sera sos beszamelowy: 0,5 l mleka, masło, łyżka mąki, gałka muszkatołowa. Makaron: Jeżeli kupicie gotowy, to najlepiej od razu taki by nie trzeba było gotować. więc nie ma co tłumaczyć jeżeli wybieracie wersję dla odważnych, trzeba: ok 0,5 kg mąki wysypać na stolnicę, zrobić na górze małą dziurkę i wbić dwa jajka (nie będa wtedy uciekac na boki:)). Ciasto delikatnie wyrabiać, w razie potrzeby dodać odrobinę ciepłej wody, by się lepiej związało. Wyrobionął gładką masę rozwałkowac, pokroić na płaty średniej wielkości (zależy jakie macie naczynie żaroodporne). Chwilę gotować, ale tak by makaron był zupełnie twardy (reszta dojdzie nam w piekarniku). Farsz: mięso mielone usmażyć z dodatkiem czosnku i bazylii. Dobrze również komponują się zioła prowansalskie. Zioła najlepiej rozetrzeć w dłoniach, mają wówczas lepszy aromat. Dodać pomidory pokrojone w ćwiartki. Można je nieco rozgnieść widelcem. Gotować bez przykyrcia co najlmniej pół godziny, aby sok z pomidorów odparował. W drugim garnku gotujemy szpinak, dodajemy zabek czosnku i sól do smaku. Można dac łyżkę śmietany (pamiętajmy by wcześniej śmietanę posolić, nie zetnie się wtedy i nie wytrącił się nieładny serek). sos beszamelowy: rozpuścić masło (ok 1/3 kostki),wsypać łyżkę maki - chwilę przesmażyć (jak zasmażka), a następnie zalać mlekiem.. Dodać gałkę muszkatołową do smaku. przekładamy: sos - makaron- sos mięsny - szpinak - ser. I od poczatku aż do wyczerpania składników (ale kończymy tak, by makaron posypać serem) wkładamy do pieca rozgrzanego do 180-200 st na ok 30 minut. po wyjęciu odczekać ok 10 minut, nakładanie na talerz gdy lasagne jest wrząca spowoduje jej rozpłynięcie się. Ryż w woreczkach (ilość zależna od liczby biesiadujących) pierś z kurczaka papryka kukurydza z puszki mieszanka warzywna mrożona(może być mrożone leczo lub z takimi warzywkami jakie lubicie) pomidory z puszki lub koncentrat Ryż ugotować,mięsko pokroić i podsmażyć(przyprawić wg.uznania) do mięska dodać całą resztę...tzn warzywka itd... Danie podlega licznym modyfikacjom zależnie od tego co lubiciei co macie w danej chwili w lodówce Istnieje tez skrócona wersja pt,pieczarkowa...ryż,pieczarki podsmażone z cebulką w sosie...wymieszać i gotowe parowki z ananasem Sklad: 75 dag parowek cielecych 2 srednie cebule - jak dla mnie to za malo ananasy w puszce lyzka maki 3 lyzki koncentratu pomidorowego natka pietruszki pol lyzeczki curry lyzeczka slodkiej papryki 4 lyzki oleju pieprz, sol How to: Parowki obrac z folii, pokroic w plasterki, cebule posiekac drobno. Ananasy pokoroic w koskte. Potrzebna bedzie duuuuza patelnia, na patelnie- olej, smazymy cebule, pozniej do niej lyzke maki, pomieszac jeszcze troche posmazyc. Zdjac z ognia dodac papryke, curry, koncentrat, pomieszac, dodac sok z ananasa. Na malym ogniu dorzucic parowki i ananasy. Doprawic wedle uznania, poddusic pod przykryciem kilka minut. Dobre jest z makaronem, z ryzem nie bardzo. Kurczak słodko-kwaśny z orzechami ziemnymi Składniki dla dwóch osób: * 200g filetu z kurczaka * 1 średnia cebula * po pół papryki żółtej, zielonej i czerwonej * 5 plastrów ananasa z puszki * garść grzybów mun * 1 duża marchewka * 2 garście orzeszków ziemnych niesolonych * sos sojowy ciemny * oliwa do smażenia Sos: * 120 ml syropu z ananasa * 3 łyżki octu winnego lub balsamico * 2 łyżki cukru * 2 łyżki słodkiego sosu chili * 2 łyżki mąki ziemniaczanej Filety obgotować przez 3 minuty we wrzątku z sosem sojowym, odcedzić. Składniki sosu wymieszać i odstawić. Na woku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę pokrojoną w piórka i paprykę pokrojoną w kostkę 2x2 cm. Smażyć ok. 3 minut na dużym ogniu, warzywa powinny pozostać jędrne. Dorzucić marchewkę pokrojoną w słupki, ananasa w kostkę i ugotowane, pokrojone w paski grzyby mun. Smażyć kolejne 3 minuty. Dodać kurczaka i orzechy, wymieszać, rozgarnąć wszystko na boki woka. Ponownie wymieszać składniki sosu i wlać na środek woka, zmniejszyć gaz i energicznie mieszać. Kiedy sos zacznie robić się szklisty wymieszać w warzywami i mięsem. Podawać z ryżem, najlepiej basmati. colover Bierzemy pierś kurczaka (można lekko potrzaktować tłuczkiem, ale niekoniecznie), kładziemy na naczyniu żaroodpornym, na to kładziemy podsmażoną cebulę z pieczarkami (cebula w kostkę, pieczarki starte, jakiś pieprz i sól), smarujemy majonezem i posypujemy słuszną ilością sera żółtego. Wkładamy do piekarnika na 20-25 minut, temperatura 225 st. C. Muffinki śmietankowo-kokosowe 2 i 1/4 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 3/4 szkl słodkiej śmietanki (min. 18%, a najlepiej kremówka) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego lub olejku do ciasta (opcjonalnie) 125g masła 2/3 szkl cukru 2 jajka 1 i 1/3 szkl wiórków kokosowych Wymieszać mąkę z proszkiem i solą w jednej misce. Do śmietany wlać ekstrakty zapachowe. Utrzeć masło z cukrem, dodac jajka dalej miksując. Do masy maślano-jajecznej dodawać naprzemian mąkę i śmietanę. Miksować tylko do połączenia składników. Domieszać do masy kokos. Napełniać ciastem foremki do mufinek. Piec w 180 stopniach przez 20-25 min. :D:D SMACZNEGO :D:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pakafoto Zgłoś #16 Napisano 22 Lutego 2009 Torcik Straciatella Biszkopt * 3 duże jajka * 120g cukru (ok. 1/2 szklanki) lub cukru pudru (3/4 szklanki) * 100g mąki pszennej (3/4 szklanki) * 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżka octu (może być ocet winny) * 1 łyżka oliwy lub oleju Do nasączenia * 150ml mocnej kawy, wystudzonej + 3 łyżki esencji migdałowej Krem * 3 żółtka * 4 płaskie łyżki cukru pudru * 500g serka mascarpone * 200ml słodkiej śmietanki 30-36% + 2 łyżki cukru pudru * 150g czekolady deserowej lub gorzkiej, drobno posiekanej * 1 łyżka cukru kryształu Do pieczenia: tortownica 20 cm wysmarowana masłem i wysypana kaszą manną lub bułką tartą. Przygotowanie biszkoptu Jajka ubić z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia- ubić na gładką masę. Na koniec dodać ocet i oliwę. Piec na złoty kolor ok. 30 minut (sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy). Zostawić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku na ok. 10-15 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części, zawinąć w bawełnianą ściereczkę (można przechowywać w chłodnym miejscu do 3 dni). Przygotowanie masy Żółtka ubić z cukrem pudrem w kąpieli wodnej (miska postawiona nad garnkiem z wrzącą wodą), aż krem będzie jasny i puszysty. Odstawić na 5 minut, aby masa zupełnie wystygła. Dodać serek mascarpone i wymieszać łyżką, aż dobrze się połączy (nie mieszam mikserem, ponieważ masa robi się rzadka i nie nadaje się do krojenia). Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Przełożyć do miski z serkiem i delikatnie, ale dokładnie połączyć (mieszając od dołu do góry). Spód tortownicy owinąć folią aluminiową. Ułożyć pierwszy krążek, nasączyć 1/3 kawy z esencją, rozsmarować równo 1/3 kremu, posypać 1/3 czekolady. Powtórzyć z pozostałymi spodami. Na wierchu powinien być krem i warstwa czekolady. Posypać cukrem. Owinąć tort potrójnie złożoną folią aluminiową, założyć obręcz formy i wstawić tort do lodówki na co najmniej 5 godzin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Remek Zgłoś #17 Napisano 21 Marca 2009 (edytowane) Składniki: 6 ugotowanych w mundurkach ziemniaków 20 dkg. boczku wędzonego 1 cebula 1 por 1 marchew 1 pietruszka pieprz, papryka, jarzynka, 3 łyżki smietany, suszona pietrzuszka 1 jajko żółty ser Wykonanie: Na łyżce oleju przesmażyć boczek, odlać tłuszcz, do tego dodać drobno pokrojoną cebulkę, pora, utarkowaną marchew i pietruszkę. Przyprawić, podlać wodą i poddusić. Pokroić ziemniaki w plasterki (uprzednio naturalnie je obrać ). Na dno naczynia zaroodpornego ułożyć warstwę ziemniaków, na to farsz, posypać pietruszką suszoną i tak na przemian. Na wierzch ziemniaki. Rozbić jajko ze śmietaną (ja do takich celów używam Rama Creme Fine), dodać jarzynki (ja dodałem Maggi) i zalać ziemniaki. Na koniec posypać tartym, żółtym serem. Wygląda to tak: Wstawić do piekarnika na około 30 min. w temp. 200C Gotowe wygląda tak: W doborze składników jest tutaj duża dowolność. Zamiast boczku można użyć innego mięsiwa, do farszu można dodać paprykę, pieczarki (i co kto lubi), przyprawy też naturalnie wg. gustu. Ja zrobiłem z dużo większej porcji nie martwiąc się przy tym o proporcje (zapomniałem tylko o natce pietruszki ) Wyszło mi 6 konkretnych porcji. Danie jest smaczne (jak dla mnie) i sycące, przy czym roboty nie ma aż tak wiele SMACZNEGO EDIT Naturalnie do sporządzenia w/w posiłku potrzeba przynajmniej dwóch browców Nie do potrawy, tylko do wzmożenia apetytu, zapału *** *** - dopisać wg woli Edytowane 21 Marca 2009 przez Remek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość wuvusylwka Zgłoś #18 Napisano 23 Marca 2009 (edytowane) NÓZKI W GALARECIE BEZ NÓZEK Uwielbiam zimne nózki w galarecie ale prócz tego ze przy gotowaniu ich zajezdza gnojem to jeszcze zawsze czuc duzy deficyt mięska... Wiec wymysliłam : -3 golonki (najlepiej swinskie do indycze nie maja tyle kleju) -duze udko z kurczaka -pare kostek rosołowych -warzywa jak na zupe (por, seler, marchew(najlepiej duza i gruba),cebula, pietruszka) -lisc laurowy, ziele angielskie -pare zabkow czosnku -natka pietruszki -groszek w puszce Potrzebny nam duzy gar aby bez problemu pomiescic wszystko. Ja golonki zawsze golę maszynka bo czesto maja na sobie siersc:D. Potem myje i sparzam w gotujacej sie wodzie. Do gara najpierw wrzucamy golonki tak aby woda ponad nimi siegała ok 2-3cm. w chwili wrzenia wrzucamy warzywa, zioła i pare zabkow czosnku. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu 1,5-2 godz(tak aby woda wydawała tylko dzwiek bul, bul bul), wtedy golonki w pelni puszcza klej. Po tym czasie dodajemy udko i gotujemy jeszcze ponad godzine. Oczywiscie caly czas uzupełniajac ubytek wody. Po tym czasie wyjmujemy warzywa, mieso,wywar odcedzamy do innego garnka. Dodajemy sprasowany czosnek( wedle gustu), posiekana natke pietruszki(nie za duzo bo im wiecej zywej zieleni tym tężenie jest mniejsze)dopieprzamy, dosalamy lub nie (zazwyczaj kostki rosolowe wystarczaja) i dodajemy drobno pokrojone mieso. A teraz wykazujemy sie tworczoscia i stroimy miseczki w ktore bedziemy rozlewac wywar. Ja nie wykazuje sie zbyt duza bo za zwyczaj układam pokrojona w plasterki marchew i dookola sypie groszek. Ale mozna połozyc np. plasterek jajka na twrado jak ktos lubi. Rozlewamy do miseczek wywar i po wystygnieciu wstawiamy do lodowki do stezenia. Podajemy z octem lub chrzanem (ja uwielbiam z octem) UWAGA! jesli ktos chce otrzymac wiecej plynu moze dolac o wiele wiecej wody i dodac na koncu zelatyne. Ja nigdy tego nie robie, wole zrobic gesciejszy wywar i liczyc na naturalny klej z golonek. Konsystencja galarety jest wtedy idealna! SMACZNEGO!!!!!!!!! Edytowane 23 Marca 2009 przez wuvusylwka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@ceq Zgłoś #19 Napisano 23 Marca 2009 Pierogi ruskie Przepis jest najprostszy z możliwych. Kupuje się cebulkę, mąkę, ser i jajka a potem zostawia żonę samą w kuchni i jej nie przeszkadza. Po wejściu do kuchni po kilkudziesięciu minutach zastajemy taki oto widok : Nasza rola jest prosta, pilnować aby młodsza latorośl i pies nie pożarły pierogów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Markos777 Zgłoś #20 Napisano 23 Marca 2009 Zupa orzechowo mięsna ok 6 porcji (zależy od naczynia i apetytu) Skład: - 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieoprzowego - paczka suszonych grzybów (najlepiej prawdziwki, podgrzybki) - orzechy włośkie łuskane (mała paczka) - płatki migdałowe ok. garści byle nie na oko tylko do garnka - 2 koski rosołu wołowego - 2 słoiki sosu pomidorowo-śmietanowego (winiary) - przyprawy w proszku: czosnek, papryka, sól, pieprz ziołowy Sposób: - wlewamy do garnka ok pół litra wody, wzrucamy kostki rosołowe i mięsko mielone, ale... z mięska robimy małe kuleczki (roboty od cholery, ale się opłaca) ale małe kuleczki a nie kotlety! 2 kulki wchodzą na łyżeczkę do herbaty - taki rozmiar! No to wrzucamy te kulecki do tej gotującej się wody. Wrzucamy orzechy włoskie - najlepiej nie większe niż ćwiartki. Dodajemy płatki migdałowe. Niech to się podgotuje trochę i orzechy niech rozmiękną. Jak zaczyna ubywac wody możemy troszkę dodać. Sprawdzamy mięcho - jak jest dobrze ugotowane dodajemy sosy pomidorowo-śmietankowe, jak ktoś woli inne smaki to niech innego przepisu szuka Wrzucamy suszone grzybki. Gotujemy na małym gazie żeby wszystko się "przegryzło" i dopiero teraz dodajemy sól, pieprz, czosnek - jakieś 2 łyżeczki i papryki jakiej kto woli albo słodka, albo ostra ok 3 łyżeczek. Konsystencja powinna być jak wojkowej grochówki więc z wodą bez przesady, ale jak się okaże, że za gęste to śmiało bez ryzyka utraty smaku możemy dolać troszkę. Spożycie: najlepiej podać z pieczywkiem czosnkowym, lub jeśli ktoś nie ma to z grzankami z serem. Przepis prawie własny. Na razie zrobiony 5 razy i wszyscy jedzący przeżyli Jeśli nikomu nie powiecie o orzechach w środku to gwarantuję że nigdy nie zgadną, że były w tej zupie, będą myśleli że to było jakieś inne mięso, taki trik kulinarny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach