Skocz do zawartości
Gość kozawoj

Problemy z pilotem i lampką - po montazu radia?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kozawoj

witam! Mam radio Cd/Mp3 jakiejś niemieckie medion - nie trzymało ustawień, stwierdzono, że źle podpięte - brak masy czy coś, podpięto dobrze - dalej nie trzyma więc kolega podpiął je tak, że ma cały czas zasilanie po zgaszeniu auta radio muszę wyłączyć ręcznie i cały czas sie świeci na nim diodka ustawienia trzyma ale no właśnie zaraz po podłączeniu tak radia pilot centralnego przestał działać i lampka oświetlenia wnętrza, która po zgaszeniu silnika i wyciągnięciu kluczyka zaświecała się teraz nie świeci- zaświeca sie dopiero po otwarciu dzrwi. Czy to zbieg okoliczności czy coś popieprzyli?

ps. Jak padł całkiem pilot da sie to gdzieś naprawić(nie chodzi mi o samo skodowanie tylko naprawę)

Proszę o pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej zbieg okolicznosci. A jesli chodzi o radyjko to pierdzielili glupoty z ta masa:) zasilanie zle wpiete

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Co moze byc przyczyna ze moje radio nie trzyma stacji :/ i nie chce slyszczec odpowiedzi ze to wina radia :P mam jakas taka mala antene nad lusterkiem wstecznym kazdy mnie pyta co to kurcze jest hehe . Jak kupilem samochod na starym radiu ona nie swiecila sie, dopiero po zamontowaniu nowego radia zaczela smigac.

Dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było na forum o tym. Sam korzystałem po prostu należy zamienic przewody. Nie powiem jakie i jak bo nie pamiętam ale dobrze poszukajcie na forum na pewno jest i chyba w dziale car audio. Miałem też kłopoty po podpięciu pamięci nie działał mi pilot. A jak odpiąłem pamięc radyjko nie trzymało stacji ani odtwarzanych utworów z płyty. Zamieniłem kabelki i teraz gra i buczy.

znalazłem odpowiedź na wasze pytania

Z kostki od radia ida 2 przewodu zólty i czerwony (prad i potrzymanie pamieci) u mnie tez byly takie objawy musisz pokombinowac tak : albo zółty kabel polaczyc z czerwonym i zobaczyc jak zachowuje sie radio albo na odwrot czerwony podłaczyc do zóltego i bedzie wszystko ok.W instalacji i w nie ktorych kostach od radia zamienione sa miejscami te 2 przewody zółty i czerony i to jest przyczyna , ale odpowiednie zlaczenie ich rozwiaze problem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na przewodzie czerwonym powinno być cały czas 12V bo to jest kabelek zasilający główny.

Przewód żółty jest z pod stacyjki ,aby radio dzialało dopiero po przekręceniu kluczyka.

Obsługuje ono podtrzymanie pamięci i czasami w niektorych radiach odpowiada cza wzmacniacz,(bez tego kabelka wszystko potrafi świecić ale nie slychac).

Jeżeli chcesz aby radio działało cały czas to trzeba spiąć do czerwonego żółty i radio bedzie działało bez kluczyków.

Ale na początku sprawdź miernikiem czy napewno na czerwonym jest 12.

Jak zakładalem zestaw do telefonu i jakis magik który podpinał wiązkę od starego modulu zapiął niebieski na plus a czerwony na sterowanie z radia (zamiast odwrotnie)dobrze ze moduł jest zabezpieczony przed takimi akcjami:)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na przewodzie czerwonym powinno być cały czas 12V bo to jest kabelek zasilający główny.

Przewód żółty jest z pod stacyjki ,aby radio dzialało dopiero po przekręceniu kluczyka.

Obsługuje ono podtrzymanie pamięci i czasami w niektorych radiach odpowiada cza wzmacniacz,(bez tego kabelka wszystko potrafi świecić ale nie slychac).

Jeżeli chcesz aby radio działało cały czas to trzeba spiąć do czerwonego żółty i radio bedzie działało bez kluczyków.

Ale na początku sprawdź miernikiem czy napewno na czerwonym jest 12.

Jak zakładalem zestaw do telefonu i jakis magik który podpinał wiązkę od starego modulu zapiął niebieski na plus a czerwony na sterowanie z radia (zamiast odwrotnie)dobrze ze moduł jest zabezpieczony przed takimi akcjami:)

Pozdrawiam

a nie prawda!! pomylilo Ci sie kolego. Zolty przewod z kosci zasilajacej iso jest od podtrzymania pamieci i ma byc pod + stalym a czerwony pod stacyjka, wtedy bedzie sie wylaczal po wylaczeniu zaplonu ale pamiec bedzie trzymal, jesli chcesz aby dzialal non stop, czyli bedziesz go musial wylaczac recznie to od strony radia spinasz zolty z czerwonym i podpinasz pod staly + (ten od zaplonu zostaje nie podlaczony)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to w takim razie umnie jest odwrotnie.

Zresztą nie dziwi mnie fakt że mogę mieć inaczej,bo na zasilaniu moduło do nokii na niebieskim miałem +12,a powinno być na czerwonym,wedle schematu dpstarczonego od producenta:)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi