Skocz do zawartości
Gość ads11

101pd a 115pd roznice?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ads11

Witam,

mam paska 115pd Ajm i chce zmienic silnik na mniejszy przebieg,, znalazlem silnik 101pd z malym przebiegiem i chce go przerzucic.Gdzies czytalem ze blok i glowica sa takie same.Wystarczy osprzet przerzucic ze 115 i bedzie latalo?

Co na to pompki?Przerzucic je ze 115 czy moga zostac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość hha

Dość dużo części jest różnych. Z tego co pamiętam co inna jest głowica, tłoki, wałek rozrządu (w 115 jest słabszy) inne są tłoki, turbosprężarka, pompowtryskiwacze są w 101 o nieco mniejszej wydajności paliwowej. No najważniejszą zapewne różnicą jest to, że inna jest też nieco skrzynia biegów, elektronika ze sterownikiem silnika.

Oczywiście wszystko da sie zrobić ale jeżeli masz goły motor bez osprzętu, wiązki elektrycznej wraz z kompletem sterowników to nawet w to się nie pakuj.

Koszta Cię przerosna a na dodatek żaden warsztat się tego nie podejmie bo taki swap to niezapłacona robota.

HHA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ads11

To teraz mnie przeraziles :647: juz zalozylem motor ,osprzet od 115 i odpalil !!

skladam dalej i bede jutro testowal.Wszyscy mowili ze 101 i 115 to to samo ,a dopiero 130 ma inne tloki i to co piszesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość hha

Jak odpalił to OK ale generalnie elektronika była inna w 101 i 115

HHA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To teraz mnie przeraziles :647: juz zalozylem motor ,osprzet od 115 i odpalil !!

skladam dalej i bede jutro testowal.Wszyscy mowili ze 101 i 115 to to samo ,a dopiero 130 ma inne tloki i to co piszesz.

Widziałem tłoki i korbowowy zarówno w wersji 115 i 130. W 115 są inne - "delikatniejsze"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ads11

tak ale mi chodzi o roznice miedzy 101 a 115, ze w 130 sa inne to wiem. A pozatym to nawet jak sa inne to i tak chyba by chodzilo z osprzetem 115?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ads11

zmienilem i wszystko chodzi jak zyleta, dzis caly dzien testowalem i jest ok, nawet chyba skrzynia nie jest inna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z mocą ? Czuć że jest o 14 koni mniej pod butem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość hha

Napewno czuć że koni trochę uciekło.

Teraz podłącz komputer i zobacz co na to wszystko mówi elektronika

HHA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ads11

jutro pojade na kompa, a mocy nie czuc za bardzo ze ucieklo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dayv
zmienilem i wszystko chodzi jak zyleta, dzis caly dzien testowalem i jest ok, nawet chyba skrzynia nie jest inna.

a probowales mu depnac z 1 na 2 bardzo ostro z miedzy gazem ? skrzynia moze i jest taka sama i przenosi moment ale mozesz miec mniejsze osiagi. zmieniales mu mape?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ads11

nie zmienialem map, caly osprzet i kompa mam od 115, ciskam i chodzi ok zadnych odczuwalnych zamulen,

na kompie zero bledow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam pompki masz od 101 czy przekladales od 115 a i czy miales goly slupek czy cos z osprzetu od 101 zostalo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam pompki masz od 101 czy przekladales od 115 a i czy miales goly slupek czy cos z osprzetu od 101 zostalo.

ale kotlet:)

spójrz na date postu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu nie wiem czy avb podejdzie kompl z pompkami bez problemu za ajm i tyle.a co ma do tego data postu.pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ajm i avb są prawie bliźniacze... Różnica tkwi w pompkach. Turbo w avb i ostatnich 115 gt1749v czyli takie jak w vp 110ps. W starym ajm byla vnt15. Skrzynia pasuje... :) generalnie prócz bipów P&P :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi