Skocz do zawartości
Gość dpuri

Brak światła drogowego w bi-ksenonie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dpuri

Witam

Potrzebuję pomocy w jednej kwesti. Trzy miesiące temu spaliła mi się jedna soczewka. Kupiłem zamiennik Philipsa i przez jakiś czas było ok. Ostatnio jednak ten zamiennik nie świeci światłem długim (pozycyjne jest). Gdy przełączam na drogowe to Philips nie zaświeca się, a drugie światło drogowe gaśnie po ok 3 sekundach. Czy może to być wina różnicy soczewek?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Potrzebuję pomocy w jednej kwesti. Trzy miesiące temu spaliła mi się jedna soczewka. Kupiłem zamiennik Philipsa i przez jakiś czas było ok.

Spalic to Ci sie spalil chyba zarnik a nie soczewka?

Podepnij auti pod VAGa, moze cos wiecej sie dowiesz, moze ten palnik ktory wymieniles jest jakas podrobka albo jakis wadliwy, tylko dlaczego gasnie drugie swiatlo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A bi-xenon to jest jedna żarówka , a światła długie są uruchamiane przesłoną , widocznie coś z tą przesłoną jest nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten sam problem.Lewa lampa zapala bi-xenon i po chwili gasnie.Prawa wogole nawet nie drgnie.Przy wylaczonym silniku przy zmianie swiatel z mijania na drogowe slychac glosny przeskok i powrotne odbicie.co to moze byc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam ten sam problem.Lewa lampa zapala bi-xenon i po chwili gasnie.Prawa wogole nawet nie drgnie.Przy wylaczonym silniku przy zmianie swiatel z mijania na drogowe slychac glosny przeskok i powrotne odbicie.co to moze byc?

mechanizm/elektryka przesłony szaleje,sprawdz na vagu jaki błąd wywala i sprawdz w lampie czy wszystko na miejscu czy nic niechaczy

Witam

Trzy miesiące temu spaliła mi się jedna soczewka. Ostatnio jednak ten zamiennik nie świeci światłem długim (pozycyjne jest). Gdy przełączam na drogowe to Philips nie zaświeca się, a drugie światło drogowe gaśnie po ok 3 sekundach. Czy może to być wina różnicy soczewek?

pisząc soczewka masz na myśli chyba żarnik /żarówke ksenonową,czemu philipsa nazywasz zamiennikiem?tak samo jak i osram jest montowany seryjnie.ten twój zamiennik świeci caly czas jak drogowe ,tylko w momencie kiedy właczasz światła drogowe w soczewce chowa się przesłona i ze świateł mijania robią się drogowe -poczytaj na czym polega bixenon ,a światła pozycyjne nie mają nic wspólnego z tym(chyba,ze tak nazywasz s.mijania).Mozliwe jest,ze przeslona się zacieła,lub mechanizm badz elektryka nie dziala tak jak powinnien i komp wywala błąd i rozłacza drugie swiatło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tych światłach wszystkie przewody sterujące są b.cienkie.czasami przy wymianie żarnika można któryś urwać.

zacznij od poszukania informacji o podstawach nazewnictwa i zasady działania lampy bixenonowej a potem VAG i obejrzyj kabelki wewnątrz lampy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie okazało sie że poszedł silniczek od zmiany swiateł z krótkich na długie.Ma ktos moze orientacje jak on wygląda? prosilbym o podesłanie linku z allegro z gory dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżam trochę temat, mam problem z przesłona w bi xenonie przełączając z mijania na drogowe przesłona opada na mijania i wyskakuje kontrolka bład, raz lewa a raz oby dwie lampy, zaznaczam ze nie dzieje się to zawsze ale jakiś problem jest, i zastanawiam się czy to coś w reflektorze dzieje się czy jakiś sterownik trzeba by wymienić.

Mam dziwne myśli ze zaczęło się to dziać gdzie przejeżdżałem przez bardzo krzywy stromy przejazd pod domem gdzie praktycznie wykrzywia auto a jedno kolo w powietrzu jest i może gdzieś coś pod tylnia belka gdzie jest poziomowanie coś nie styka lub w przedniej osi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam podobny problem. tyle, że jak jadę po dziurach to niekiedy się załączą obydwa długie i błąd zniknie, ale po chwili jazdy na długich znów się pojawia i prawa się nie załącza a lewa tak tylko na kilka sekund i gaśnie. podejrzewam, że jak wywala błąd długich świateł to komputer nie pozwala mu jechać o jednej lampie więc ją też wyłącza ale co z prawym?? nie mam pojęcia. Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobny problem, zapalałem światła drogowe, otwierała się tylko przesłona od prawego i po ok. 5 sek. gasły. Wywalało błąd przepalonej żarówki, a na VCDS:

02498 - Left Low Beam Reflector Motor

(V294) 012 - Electrical Fault in Circuit

Wyciągnąłem lampę i okazało się, że jeden przewód był przerwany.

http://pokazywarka.pl/7ci3fb/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Miałem podobny problem, zapalałem światła drogowe, otwierała się tylko przesłona od prawego i po ok. 5 sek. gasły. Wywalało błąd przepalonej żarówki, a na VCDS:

02498 - Left Low Beam Reflector Motor

(V294) 012 - Electrical Fault in Circuit

Wyciągnąłem lampę i okazało się, że jeden przewód był przerwany.

http://pokazywarka.pl/7ci3fb/

Potwierdzam miałem to samo - przerwany przewód elektryczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi