Jump to content
Marios

system DSP w navigacji MFD wersja D

Recommended Posts

Guest Gufciu

Witam Witam

Tak czytam i czytam i zastanawiam się nad jednym. większość was pisze o dsp w kontekście podłączenia do navi i rozumiem że w tym przypadku potrzebny jest procesor z końcówką A, w przypadku podłączenia dsp do radia Beta tak jak ma podpięte to koleś u którego to widziałem numer katalogowy będzie bez A.

Ale do rzeczy widziałem tylko u niego pod radiem taką dostawkę typu Equalizer z tego co tu przeczytałem musi mieć jeszcze wzmacniacz gdzieś w bagażniku tak?? więc radio podpięte jest do dsp, z dsp idzie wiązka do wzmacniacza w bagażniku?? i z tamtąd dopiero rozchodzi się sygnał na poszczególne głośniki???

Mam u siebie radio beta i podpięte do niego 8 głośników ale nie jestem zadowolony z basu

i chciał bym od niego wyrwać to urządzenie bo samochód bedzie szedł do sprzedaży ale się zastanawiam czy trudne będzie podpięcie tego u mnie i czy może być podpięte to w ten sposób że radio dalej będzie zasilało te głośniki a ten procesor i wzmacniacz np. skrzynie basową która wrzucił bym do bagażnika?? jestem totalnym laikiem w tym więc bardzo proszę o pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest mlody_tm

Koledzy pomozcie,

 

Mam Skode Octavie rocznik 2002. Navi SKODA DX. podpialem DSP z literką A. Wszystko dziala elegancko, equalizer w navi juz nie wycisza glosnikow... dzwiek jest idealny... ale gdy przelaczam tryby np pop, jazz, rock... nie slysze zeby dzwiek sie zmienial.... co moze byc przyczyną ?

Wzmacniacz jest firmy NOKIA. wiem ze w Skodzie jest Harman becker z koncowka J. ale to chyba nie ma nic do rzeczy ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wyciągałeś navi? Może coś się rozłączyło. Sprawdź wszystkie połączenia i podepnij VAGa, on prawde Ci powie. Jeżeli nic nie wykaże, to niestety pozostaje jakaś usterka sprzętowa. Może w pobliżu masz kogoś z forum, co ma też DSP to podepnijcie na próbę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest mlody_tm

Ktos mi powiedzial ze to wina glosnikow i dlatego equalizer nie reaguje... ogolnie sprzet jest sprawny na pewno bo dzwiek duzo sie polepszyl gdy podlaczylem DSP.

 

Ale ja w octavii oryginalnie zadnego radia nie mialem gdy kupowalem auto w salonie, i w ogole mialem tylko z przodu 2 glosniki i 2 piszczalki - porazka. wymienilem wszystko na jakies troche lepsze z allegro + 2 z tylu (auto combi) wiec takie male podluzne Alpiny kupilem... navi i tak sobie jezdzilem kilka lat... teraz pomyslalem o DSP.... moze faktycznie trzeba wymienic glosniki... tylko na jakie? :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

A kabel miałeś ori czy sam robiłeś . Może nie są podłączone dwa przewody CANBUSE do tego 26 pinowego wejścia w navi i dla tego może nie być regulacji Pop Dance itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

mm takie pytanie, kupiłem samochód z zamontowanym DSP Beckera.

Wszystko gra pięknie ale mam 1 kłopot. Tylne głośniki ledwo , ledwo, nawet jak fader ustawiam na tył to tak jakby z zaświatów. Czy ten typ tak ma , czy coś jest nietak?

 

pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest mlody_tm
A kabel miałeś ori czy sam robiłeś . Może nie są podłączone dwa przewody CANBUSE do tego 26 pinowego wejścia w navi i dla tego może nie być regulacji Pop Dance itp.

 

 

Kabel kupilem na Allegro za 180 zl ktory dziala z DSP z koncowka A.... no i takie DSP wlasnie mam podlaczone. Wszystko dziala... tylko ten equalizer nie. Myslisz ze monter mi zle podlaczyl ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kabel kupilem na Allegro za 180 zl ktory dziala z DSP z koncowka A.... no i takie DSP wlasnie mam podlaczone. Wszystko dziala... tylko ten equalizer nie. Myslisz ze monter mi zle podlaczyl ?

 

Możliwe, tak jak pisałem mógł tych dwóch przewodów nie podpiąć pod tą 26 pinową kostkę. W tej allegrowej wiązce CanBus H, CanBus L, mute, NF+, NF- idą oddzielnie. CanBus odpowiadają za sterowanie tym rozszerzonym menu i do diagnozy Vag. Jak włączasz navi to w górnym lewym rogu pojawia ci się napis DSP?

Edited by gbels

Share this post


Link to post
Share on other sites

cimg5590qc9.jpg

 

Chłopaki a za ile mogę taki wzmacniacz DSP 1J0 035 456 A ( DIGITAL SOUND PROCESSOR) na allegro. Wzmaczniacz jest łącznie z kablem (Kabel kupiony na EBAY za ponad 200 PLN). Wiem że jest to trudno dostępny zestaw. Ale tak żeby nie przesadzić z ceną.

Edited by gepc

Share this post


Link to post
Share on other sites

450 zł to max. Za taki kabelek w servisie navi dałem 159 zł w tamtym roku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest mlody_tm

Chlopaki... u mnie nie dziala equalizer - dzwiek sie nie zmienia niezaleznie jaka opcje wlacze (pop, rock, classic...) moze to dlatego ze wzmacniacz jest ten Nokia VW z literka A. a ja mam skode... i navi skoda DX. mozliwe ze gdy podlacze wzmacniacz ten Skoda HarmanBecker z literką J na koncu to equalizer bedzie dzialal ? i pojawi mi sie w gornym lewym rogu napis DSP ? jak myslicie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chlopaki... u mnie nie dziala equalizer - dzwiek sie nie zmienia niezaleznie jaka opcje wlacze (pop, rock, classic...) moze to dlatego ze wzmacniacz jest ten Nokia VW z literka A. a ja mam skode... i navi skoda DX. mozliwe ze gdy podlacze wzmacniacz ten Skoda HarmanBecker z literką J na koncu to equalizer bedzie dzialal ? i pojawi mi sie w gornym lewym rogu napis DSP ? jak myslicie ?

 

 

Było opisywane na forum jak włączyć w navi DSP . Dla tego nie działa Ci equalizer. Szukajka twoim przyjacielem jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej. Potrzebuję pomocy w sprawie DSP Nokia. Mam radio Gamma V, zmieniarke, wzmacniacz Nokia i dodatkowy panel Equalizera. Chodzi o to że equalizer nie działa. Sprawdzałem połączenia, VAG też nic nie dał. Equalizer podświetla przyciski na czerwono tak jak wszystkie ale przyciski zmieniające barwę dzwięku nie działają, nie ma żadnej różnicy. Jakieś pomysły co mogę zrobić? Może jakis warsztat car-audio, czy salon VW? Chociaż wątpie w ich siły a kaski zejdzie... Może ktoś miał coś takiego i zrobił. Wszystko jest orginalne, nic nie było przerabiane. Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie mam pytanie. Czy fabryczny wzmacniacz ma mozliwosc podlaczenia jakiegos dodatkowego glosnika?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Mam problem z procesorem DSP Nokia w moim Passacie.

b818d9dcd5f1ec4bm.jpg

 

Mianowice gdy kupiłem auto, DSP było odłączone(wtyczki były wypięte), więc to podłaczyłem i za każdym razem gdy navi się uruchamiała słychać było pyknięcie czyli włączenie go w bagażniku więc myślałem że jest ok. Ale gdy poczytałem w tym temacie dowiedziałem się, że do sukcesywnego działania trzeba go aktywować przyciskiem 2 tak żeby pojawiał się napis DSP. Tak też uczyniłem lecz wtedy dźwięk dostał fatalnej barwy i wszystko zaczęło chrypieć. Czy to oznacza że procesor jest uszkodzony? po ponownym wcisnięciu 2 i uruchomieniu radia wszystko wróciło do normy.

Edited by adiadrian

Share this post


Link to post
Share on other sites

możliwe ze nie działa skoro ktoś go odłączył

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale gdy poczytałem w tym temacie dowiedziałem się, że do sukcesywnego działania trzeba go aktywować przyciskiem 2 tak żeby pojawiał się napis DSP. Tak też uczyniłem lecz wtedy dźwięk dostał fatalnej barwy i wszystko zaczęło chrypieć. Czy to oznacza że procesor jest uszkodzony? po ponownym wcisnięciu 2 i uruchomieniu radia wszystko wróciło do normy.

 

jesli slyszales muzyke z wylaczonym wzmacniaczem DSP znaczy ze poprzedni wlasciciel przerobil instalacje. Zobacz na wtyczki przy MFD pewnie masz wpieta brazowa wtyczke (glosniki). Byc moze poprzedni wlasciciel wypial DSP i wpial glosniki bezposrdnio pod wzmacniacz w MFD. Dlatego gdy zalaczyles DSP to wzmacniacz DSP i z MFD ''pracowaly razem'' na tych samych glosnikach i stad te znieksztalcenia. Moze poprzedni wlasciciel mial przez chwile inne radio i dlatego dolozyl wlasna instalacje glosnikow (brozowa wtyczka ISO). MFD z DSP nie ma w instalacji wlasnie tej brazowej wtyczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

Korzystając ze strony akceptujesz nasz Terms of Use oraz Privacy Policy