shibby Report post #1 Posted July 21 Witam, W moim poliftowym Passacie (MY2020) mam MIB3 (3G5035820A) z oprogramowaniem w wesji 0156, a dokładniej mówiąc: MOI3_EU_VWMQB_P1560P Jeżeli chodzi o AA/Carplay to: - Carplay działa bezprzewodowo - AA działa tylko po kablu Pytanie czy przez aktualizację softu szło by odblokować bezprzewodowe AA? Dziwna w ogóle sytuacja że Carplay bezprzewodowy jest obsługiwany a AA nie. W poprzednim Passacie (2015) do bezprzewodowego połączenia z AA używałem Motorolę MA1 i byłem naprawdę zadowolony. W obecnym Aucie Motorola nie działa już tak dobrze. A mianowicie: - jeżeli przed odpaleniem auta mam w komórce włączone data, bt, wifi i gps to AA bezprzewodowo się połączy i działa. Natomiast jak o tym zapomnę i podczas jazdy włączę np bt i gps to AA bezprzewodowo się nie połączy. Nie pomaga odpiananie motoroli itd. - gdy jestem połączony z AA bezprzewodowo i ktoś do mnie zadzwoni lub ja chcę wykonać rozmowę to AA się rozłącza i po ok 10sek łączy ponownie. Jest to o tyle irytujące że po zakończeniu rozmowy znów mnie rozłącza z AA (muzyka z YT music wtedy zaczyna lecieć na komórce i po ok 10sek znów łączy z AA bezprzewodowo i muzyka przechodzi na głośniki auta. W poprzednim aucie nie rozłączało i rozmowa odbywała się przez telefon google... Pożyczyłem od kolegi Carlinkit 2air i jest dokładnie to samo, te same 2 problemy występują co u mnie. A jak to u was wygląda? Quote Share this post Link to post Share on other sites
shibby Report post #2 Posted July 21 na mibsolution.one znalazłem to (w zaznaczeniu niby moja wersja). Pytanie czy mogę bezpiecznie wgrać P30600P albo nawet P32400P?? 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
saper_wroc Report post #3 Posted July 23 (edited) Teoretycznie aktualizacja v278 do MIB 3 powoduje aktywację AA bezprzewodowego (ale jak wiadomo należy być ostrożnym z hurraoptymizmem bo jednemu na 100 może nie zadziałać). Wg Mi-helper ostatnie dostępne (oficjalnie i faktycznie) firmware dla tego SW train to P306, więc tego bym się trzymał na twoim miejscu póki co. Edited July 23 by saper_wroc 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
shibby Report post #4 Posted July 24 15 godzin temu, saper_wroc napisał: Wg Mi-helper ostatnie dostępne (oficjalnie i faktycznie) firmware dla tego SW train to P306, więc tego bym się trzymał na twoim miejscu póki co. i szkopuł jest taki że akurat archiwum P306 jest uszkodzone i nie da się rozpakować Quote Share this post Link to post Share on other sites
turzol Report post #5 Posted July 24 Dla tej jednostki jest już dostępne oprogramowanie 0324, w razie czego mogę poratować flashem zdalnie. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
shibby Report post #6 Posted July 31 (edited) Na piątek jestem umówiony w serwisie na aktualizację MOI3 z wersji 156 na min 278. Mam nadzieję, że aktualizacja odblokuje AA bezprzewodowe bo "założyłem się" o to z kierownikiem serwisu VW Serwis VW twierdzi, że aktualizacja nie odblokuje AA bezprzewodowego. Ja twierdzę że odblokuje. Stawka to 50% rabatu na usługę Więc albo zapłacę 600pln jeżeli serwis ma rację albo 300pln jeżeli ja Trzymajcie kciuki Edited July 31 by shibby Quote Share this post Link to post Share on other sites
saper_wroc Report post #7 Posted July 31 Ale że ASO zgodziło się na upgrade softu w aucie niepodlegającym akcji serwisowej to jestem pozytywnie zaskoczony 😮 Choć Motorpol to nie aż taka betonoza w pewnych kwestiach jak VW Centrum, to inna sprawa 😃 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sir_Stahu Report post #8 Posted July 31 2 godziny temu, shibby napisał: Mam nadzieję, że aktualizacja odblokuje AA bezprzewodowe Kolego ja w moim polifcie mialem ten sam problem i faktycznie Update z 0156 na 0278 pomogl i AA zaczelo dzialac bezprzewodowo. Maly tip przy zakladzie, bo jak dobrze pamietam za 1 razem/podlaczeniem musial sie polaczyc kablem a pozniej juz bez problemu bezprzewodowo sie laczyl i dziala tak do dzis. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
shibby Report post #9 Posted August 1 15 godzin temu, Sir_Stahu napisał: Maly tip przy zakladzie, bo jak dobrze pamietam za 1 razem/podlaczeniem musial sie polaczyc kablem a pozniej juz bez problemu bezprzewodowo sie laczyl i dziala tak do dzis. z ciekawości siadłem wczoraj do Seata Arony - pierwszy raz w nim siedziałem. Spiąłem telefon z BT radia i AA połączyło się bezprzewodowo od strzała To że później nie udało mi się usunąć telefonu z listy (wyskakiwał błąd że nie mozna teraz usunąć, spróbuj później) to już inna bajka 😆 Quote Share this post Link to post Share on other sites
effecto Report post #10 Posted August 3 W dniu 31.07.2023 o 14:06, shibby napisał: Na piątek jestem umówiony w serwisie na aktualizację MOI3 z wersji 156 na min 278. Mam nadzieję, że aktualizacja odblokuje AA bezprzewodowe bo "założyłem się" o to z kierownikiem serwisu VW Serwis VW twierdzi, że aktualizacja nie odblokuje AA bezprzewodowego. Ja twierdzę że odblokuje. Stawka to 50% rabatu na usługę Więc albo zapłacę 600pln jeżeli serwis ma rację albo 300pln jeżeli ja Trzymajcie kciuki Daj znać jak wyszło. Posiadam ten sam soft i chciałem sam robić upgrade ale nie znalazłem nigdzie opisu krok po kroku + czy można wrócić do poprzedniej wersji w razie potrzeby. Quote Share this post Link to post Share on other sites
shibby Report post #11 Posted August 4 (edited) Operacja zakończona i jest sukces ale po kolei Serwis podniósł soft do wersji 278 i... AA bezprzewodowe nie zadziałało od strzała - opis nadał mówił o połączeniu tylko za pomocą kabla. Wtedy wkroczyłem ja "cały na biało" z OBD11 w dłoni w Adaptacjach 5F przestawiłem google AA z usb_only na On (co ciekawe wifi 5ghz było już włączone) i po restarcie jednostki radia opis się zmienił!! Usunąłem połączenie BT i sparowałem telefon raz jeszcze. AA zaskoczyło bezprzewodowo od strzała Mina serwisu - bezcenna 😆 Trochę kręcili nosem, że jakieś "haxy" stosuję ale finalnie upust dostałem. Stwierdziłem, że to ustawienie powinno się samo ustawić lub może radio po prostu dociągnie sobie to ustawienie, bo prócz odblokowania funkcji bezprzewodowego AA powinienem też teraz dostawać już aktualizacje zdalne. No i jakbym wykrakał, bo po rozliczeniu się z serwisem i powrocie do auta na dzień dobry dostałem aktualizację Update trwał jakieś 40sek ale numerek się nie zmienił - mniemam, że właśnie ona "poustawiała" pewne funkcjonalności ale teraz to tylko domysły. To co mi się rzuciło w oczy nowego to: - uporczywe ostrzeżenia o przekroczeniu prędkości - do wyłączenia w asystentach - po podłączeniu się AA wyświetlacz między zegarami z automatu ustawia mi się na nawigację!! - wkurzające to i nie wiem jak to wyłączyć by to się nie zmieniało Niestety, pojawił się też inny problem, a mianowicie po zalogowaniu się na swoje konto jako Profil główny dostaję błąd "funkcja nie jest obecnie dostępna" i przy swoim profilu mam kłódeczkę Apka We Connect też nie chce się połaczyć i wyrzuca błąd, że "usługa online jest wyłączona w Twoim pojeździe"... Poobserwuję problem przez weekend, spróbuję wylogować i zalogować konto od nowa ale jak to się nie zmieni to będę musiał podjechać do serwisu raz jeszcze. Problem rozwiązany. Okazało się że eSIM był w ustawieniach wyłączony. Podnosić wyżej samodzielnie wersji nie próbowałem jeszcze - niech serwis najpierw naprawi problem z profilem głównym. @effecto sam z wersji 156 nie przejdziesz na 278 bo nie ma nigdzie do ściągnięcia wersji pośrednich a skok wersji jest zbyt duży. Też myślałem że uda mi się samemu podnieść soft. Ściągnąłem wersje 324, 306, 278, 276 ale nawet ta najniższa nie pozwalała na instalację z wersji 156. Dlatego pozostało udać się do serwisu Później wrzucę zdjęcia. Pozdrawiam Edited August 4 by shibby 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
shibby Report post #12 Posted August 4 (edited) Było mi mało więc poszedłem z pendrivem z najnowszą dostępną wersją w necie Skakałem z wersji 278 przez 306 do 324 finalnie. Update był 2in1, więc oba flashe robił kolejno. Jak po pierwszym flashu dostałem "update has failed" to myślałem ze zejdę z tego świata 😵 Ale radyjko zrobiło kolejny reset i zaczęło wgrywać docelową wersję. Wszystko wstało i działa 😁 Miałem błąd B20 w 5F ale to prosto poprawić i info o AA bezprzewodowym Edited August 4 by shibby 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
effecto Report post #13 Posted August 6 @shibby Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Byłem przekonany że nie wziąłeś się za to sam tylko ze względu na ewentualne ryzyko;) Sam w takim razie muszę podzwonic po okolicznych ASO lub poczekać aż soft będzie bardziej dostępny publicznie chociaż widzę że z tym może być ciężko. Quote Share this post Link to post Share on other sites
golfi Report post #14 Posted September 14 W dniu 4.08.2023 o 21:06, shibby napisał: Miałem błąd B20 w 5F ale to prosto poprawić Jak ten błąd sie objawia ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
jeżutp Report post #15 Posted September 15 Ten błąd to sprawdzanie zarządzania wersjami oprogramowania. FiX https://mib-helper.com/im-so-xory/ Quote Share this post Link to post Share on other sites
shibby Report post #16 Posted September 18 (edited) W dniu 14.09.2023 o 23:16, golfi napisał: Jak ten błąd sie objawia ? wyskakuje on tylko przy skanowaniu w module 5F i kompletnie nie przeszkadza w użytkowaniu radia. Dla świętego spokoju można łatwo naprawić. Tu masz filmik Edited September 18 by shibby 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites