Jump to content
niemak

Nie odpala raz na jakis czas przy start/stop i ogolnie

Recommended Posts

Czesc,

Moj passek raz na jakis czas nie odpala przy wlaczonej funkcji start/stop np. po automatycznym wylaczeniu silnika kiedy stoje na swiatlach. Krotko zakreci, ale silnik  nie odpala. Przy kolejnych probach, drugiej albo trzeciej, kiedy wciskam guzik start, silnik juz odpala.

Ostatnio czasem tez nie chce zapalic kiedy po prostu mam zamiar gdzies pojechac. Wtedy tez zazwyczaj w ciagu 3 prob w koncu odpali.

Samochod w miare swiezy 75 tys. przebiegu, realnego, be ze mna od nowego.

Co to moze byc? Sprawdzilem sobie czyms takim jak. VAG Vscan i ani w silniku ani elektryce nie wyskakuja zadne bledy.

 

Bede wdzieczny za pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może akumulator słaby? Niski przebieg wiec może mało jeżdżony? Sprawdzałeś napięcie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki. Chyba dobry kierunek. Podlaczyle Vscana jeszcze raz. I w sekcji akumulator znalazlem takie info:

voltage: 12,16v

current -7,70A

battery state of charge 65%

battery aging 76%

capacity 30Ah

 

Akumulator trup?

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 godziny temu, niemak napisał:

capacity 30Ah

Przy start-stop powinna być bateria AGM 70Ah / 760A. Jak Twój pokazuje 30Ah pojemności to o ponad połowę mniej, niż powinno. Ale dziwna sprawa, bo start-stop nie wyłączy silnika, jeśli napięcie akumulatora będzie za niskie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym obstawiał dwumase. Mi tez nie odpalał znaczy kręcił ale łapał i gasł. Duży luz na kole. Po wymianie dwumasy odpala za każdym razem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam podobny problem. Ale z tym " odpala, gasnie" dzieje się czasem raz na 2mc a czasem 3 razy w mc. Dwumasa wymieniona 80tys temu. Tylko aku mam tylko 670A i zastanawiam się czy to może być przyczyną,  po prostu jest za mały?

 

Dziś pojechałem i wymieniłem akumulator,  okazało się że z 720A pozostało nie całe 400. Czy pomogło dam znać za jakiś czas ale już widzę że start/stop aktywuje się o wiele częściej. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

Stocki24 - ciekawi mnie finał twojej historii.

Po wymianie Aku. Wszytko działa?

Czy przy tym starym  silnik przy tradycyjnym załączaniu zapalał normalnie czy "jęczał"?

Dopytuje bo mój 1.6 tdi to rebus i szukam powiązań.

Przebieg 180 000km

Kupiłem w grudniu 2019.

Jeszcze nigdy start stop nie zadziałał. Tylko przekreślona ikona na desce.

Raz się wyłączył na swiatlach ale po ponownym przyciśnięciu pedału sprzęgła zapalił tylko kontrolki i nic więcej.... Brak próby odpalenia. Trzeba było go kluczykiem ruszyć.

Poza tym czasami mi jeszcze przy normalnym odpalaniu z niewiadomych przyczyn zaczyna nastawiać ten zegarek ze wskazówkami na środku. 

A trzy razy od połowy grudnia 2019 miał wielki problem zapłonem. Krecil ale nie palił. Dopiero może po 3 razie załapał.

Nie wiem za co się brać. 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od czasu wymiany akumulatora nie zdarzyło się by nie odpalił i start/stop zaczął bardzo często się uruchamiać co przy starym aku było rzadkością. A co do odpalania przy starym akumulatorze to było tak że zakręcił niby normalnie i tak jak by już chciał pracować i wtedy gasł. ( podejrzewam że ten aku na wykończeniu nie dawał mu takiego kopa jak trzeba)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

Korzystając ze strony akceptujesz nasz Terms of Use oraz Privacy Policy