Jump to content
Sign in to follow this  
Euzebi

Oświetlenie pod drzwiami projektor logo vw (problem + rozwiązanie..chyba))

Recommended Posts

Witam. Zacznę od tego że postanowiłem sobie kupić dla "fejmu"  małe projektory logo zamiast oświetlenia pod drzwiami takie jak w linku poniżej. I co sie okazało po zamontowaniu wszystkich czterech sztuk i zamknięciu drzwi z pilota(ryglowanie) uruchamia mi sie alarm .. na początku myślałem że to ogólnie gdzieś jakieś zwarcie jest nie związane z tymi lampkami ale dopiero po kroczkach doszedłem że lampki montowane w tylnych drzwiach i zamknięciu auta z pilota uruchamia sie alarm i to różnie z tym alarmem .. czasami od razu po zamknięciu a czasami po parunastu sekundach. No i niestety musiałem zmienić na zwykłe lampki a jedynie zostawiłem w przednich drzwiach .. trochę to dziwne po przecież po zamknięciu sie drzwi odcina zasilanie od lampki i gaśnie co w sumie nie powinno powodować alarmu przy mykaniu zamków z pilota..hmm czy ktoś z was miał takie lampki i podobny problem ?

https://allegro.pl/oferta/vw-passat-b5-led-logo-projektory-z-napisem-7389368753?utm_source=notification&utm_medium=buyerCart&utm_campaign=transaction-notifications:buyerCart

 

Edit:

spróbowałem uporać sie z tym problemem i zauważyłem że w oryginalnej lampce jest taki mały bajer podobny do rezystora (zdjęcie poniżej) .. okazało sie że to sie nazywa dioda prostownicza i ma oznaczenie IN4007 (kosztuje grosze bo chyba około 20gr za sztukę) i podłączyłem to na sucho do wtyczki (do plusa) i drucikiem do lampki z projektorem logo i po zamknięciu drzwi i zaryglowaniu z pilota o dziwo alarm sie nie włączył .. wykonałem tak kilka prób na wszelki wypadek i chyba to działa.. no ale pewność będę miał gdy zrobię to już stałe... 

lampka.jpg

 

Edit:

I niestety ....po zamontowaniu na lini plus tej diody prostowniczej spowodowało że zmniejszyło sie tak napięcie że ledwo było widać te logo... nie dość tego czasami mi mrugały te lampki a gdy waliłem piętą po podłodze to sie zapalały.. więc postanowiłem zajrzeć pod wykładzinę i zobaczyć co sie dzieje .. no i oczywiście kable mokre ale na szczęście moduł nie pływał..... za to na kablach gdzie były łączone ze sobą kable styki zaśniedziały i po odkręceniu izolacji całkiem sie rozleciały i miałem problem z dojściem który kabel do którego bo wszystkie były czerwone z czarnym paskiem.. oczywiście nie dość że lampki sie nie paliły to jeszcze wysiadły szyby ... ale jak wszystko skręciłem do siebie to pojawiło sie światło i szyby też działały .. niestety cała lewa strona lampek dalej nie działają i nie wiem gdzie jest problem..... problem też jest bo czasami te lampki sie nie palą ale to wina styków chyba w tyczce w module komfortu bo wystarczy lekko puknąć i sie zapala.. a co ciekawe to teraz nawet jak założę dwa projektorki na przednie drzwi i tylne (prawe) to alarm sie nie włącza po zaryglowaniu jak to było wcześniej. Tak czy siak będę próbował dalej rozwiązać zagadkę lampek z lewej strony.

Edited by Euzebi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

Korzystając ze strony akceptujesz nasz Terms of Use oraz Privacy Policy