dirve Report post #1 Posted December 2, 2018 Hey, czy jest mozliwoac miec ruch drogowy bez aktynwego carnetu ? Konczy mi sie umowa, i tak naprawde tylko korzystam z ruchu drogowego... Nie chodzi mi o Januszowanie, bo jak trzeba to zaplace, ale chodzi mi czy mozna cos innaczej zdzialac. Quote Share this post Link to post Share on other sites
[email protected] Report post #2 Posted December 3, 2018 Wiem, że w Niemczech to działa bez neta, alu u nas raczej nie... Można przez Androidauto navi z telefonu używać... Quote Share this post Link to post Share on other sites
googie Report post #3 Posted December 3, 2018 Bez neta? Coś mi się nie chce wierzyć. Pewnie DP idzie w zestawie z instalacją telefoniczną z SIMem, którego dorzucają tam gratis, opłacając kilka lat i klient nawet o tym nie wie. Tak ta funkcja działa np w BMW w Polsce - łączność GSM jest w cenie samochodu (a raczej w cenie nawigacji z natężeniem ruchu). Quote Share this post Link to post Share on other sites
galux20 Report post #4 Posted December 3, 2018 Ja mam dm W sobotę pokazywała mi korki w Niemczech Zwykły rds Quote Share this post Link to post Share on other sites
dirve Report post #5 Posted December 3, 2018 Wiem, ze poza granicami kraju dziala TMC..ale w PL to nie dziala:( Quote Share this post Link to post Share on other sites
paolokos Report post #6 Posted December 3, 2018 W DE działa samo bez niczego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
[email protected] Report post #7 Posted December 3, 2018 Zgadza się, w Niemczech działa, u nas nie. Pytanie dlaczego.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
krojcu Report post #8 Posted December 4, 2018 Potwierdzam, mieszkając tutaj w DE . Korki , wypadki i ludzi jadących pod prąd na autostradzie pokazuje bez problemu . Jeśli się kliknie , żeby rozwinąć informacje to informatorem jest stacja radiową. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dirve Report post #9 Posted December 4, 2018 W Polsce funkcja TMC po falach radiowych nie działa https://pl.wikipedia.org/wiki/Traffic_Message_Channel Znaczy działa, ale jest to płatna wersja i znikoma ilość producentów samochodów zgodziła się płacić hajs aby pomóc nam. Ja mam volvo, gdzie TMC działa, ale w bardzo okrojonej wersji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
saper_wroc Report post #10 Posted December 4, 2018 Mi dziś skończył się okres bezpłatny - złożyłem zamówienie na przedłużenie, ale jeszcze nie przetworzyli. Korki i utrudnienia wyparowały z całej Polski, pokazuje mi za to kilka utrudnień w Czechach... ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
dirve Report post #11 Posted December 4, 2018 59 minut temu, saper_wroc napisał: Mi dziś skończył się okres bezpłatny - złożyłem zamówienie na przedłużenie, ale jeszcze nie przetworzyli. Korki i utrudnienia wyparowały z całej Polski, pokazuje mi za to kilka utrudnień w Czechach... ? Dokladnie tego chce uniknac,,,widze ze nie ma rady 350 na rok lub 590 na 2 lata trzeba zabulic... w naszym kraju, kazdy na kazdym bedzie probowal zaplacic. A w calej europie,, TMC jest za free.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bartku Report post #12 Posted January 4, 2019 No to ładnie. Nie sądziłem, że ta nawigacja ( na marginesie kompletnie działająca czasem jak schizofrenik w szale maniakalnym) i wskazania korków też podchodzą pod płatną usługę Car-Net.... Quote Share this post Link to post Share on other sites