Jump to content
Mirom

[B5] Instalacja LPG

Recommended Posts

Instalacja BRCsq32 zamontowana. W piątek odebrałem auto więc miałem okazje je przetestować w weekend. Zrobiłem trasę 300km i cały czas auto jechało na gazie. Co prawda instalacja jeszcze bardzo świeża i wniosków żadnych wolę nie wyciągać ale chyba powinno być wszystko ok. 

To ja dorzucę coś od siebie:

Reduktor:

Niestety ale producenci mają bardzo dużą tendencję do koloryzowania mocy jaką obsługują ich reduktory. Bezpieczną metodą jest przyjmowanie mocy podanej przez producenta w kW należy czytać jako moc w KM.

Wtryskiwacze:

Kiedyś była moda na Hana 2001 teraz jest moda na barracudy - wtryskiwacze tanie są więc byle wyrabiały wydajnościowo i zaczną się rozjeżdżać to kosza.

Filtr fazy lotnej zdecydowanie odstojnikowy.

Sterownik:

I tu się robi ciekawie, miałem w rękach sterowniki KME, STAG i LPG-TECH

STAG - bardzo stare i słabe sprzętowo oraz programowo sterowniki

LPG-TECH - sprzętowo najprawdopodobniej to samo co STAG (może szybsze CPU, pasują do wiązki od STAGA), programowo lata świetlne przed STAGIEM, natomiast brakuje kilku opcji dostępnych w KME

KME NEVO - sprzętowo najlepszy sterownik, programowo porównywalny z LPG-TECH

Miałem w swoich samochodach: KME Nevo, STAG 300-6-ISA2 którego wymieniłem na LPG-TECH-326-OBD

STAG - taki stary głuchy mułek, wkładany do instalacji robionych po taniości

KME - trochę wolne nanoszenie korekt "OBD", super opcja diagnostyki wtryskiwaczy (które mają fabryczny rozrzut wydajności od 7 do 15 %), strojenie podobne do staga

LPG-TECH - szybko nanosi korekty OBD, super przejrzysty sposób strojenia instalacji, brakuje kilku detali dostępnych w KME (np diagnozy wtryskiwaczy).

Trochę już wody upłynęło, pytanie jak Ci się instalacja spisuje? Masz może jakieś foto by ocenić montaż? Ile przejechałeś km?

Dnia 26.03.2018 o 23:08, Terrys napisał:

Trochę już wody upłynęło, pytanie jak Ci się instalacja spisuje? Masz może jakieś foto by ocenić montaż? Ile przejechałeś km?

Jeżeli chodzi o moje BRC to póki co nie mam co narzekać. Nie miałem jeszcze żadnej awarii, ani problemów z instalacją. Przejechane mam na niej 4 tys km. więc też bez szału ale wydaje mi się, że nie powinno się już nic dziać. Pierwszy przegląd mam po 15 tys km więc zobaczy się co i jak.