Jump to content
Sign in to follow this  
mattii

1.9 AVF Kręci i nie odpala co jeszcze sprawdzić

Recommended Posts

Jak w temacie silnik 1.9tdi avf (Audi A6 multitronic) Pewnego dnia dziewczyna wróciła z pracy bez problemu a rano już nie odpalił :blady

Rozrusznik kręci ale dla pewności wyciągnąłem i sprawdziłem elektromagnes wyczyściłem wszystko więc to nie to.

Sprawdziłem przekaźnik przy komputerze też działa. Oto co pokazuje VAG:

 

Chassis Type: 4B - Audi A6 C5

Scan: 01,02,03,06,08,15,16,17,18,22,34,35,36,37,45,55,56,57,65,67,75,76,77

 

-------------------------------------------------------------------------------

Address 01: Engine Labels: 038-906-019-AVF.LBL

Controller: 038 906 019 LM

Component: 1,9l R4 EDC 0000AG 4913

Coding: 00001

Shop #: WSC 02325

VCID: 6DAD4AB73489

WAUZZZ4B34N016910 AUZ5Z0C5187013

1 Fault Found:

18062 - Please check DTC Memory of Instrument Cluster

P1654 - 35-10 - - - Intermittent

Readiness: N/A

 

-------------------------------------------------------------------------------

Address 02: Auto Trans Labels: 038-906-019-AVF.LBL

Controller:

Note: Excessive Comm Errors

 

 

-------------------------------------------------------------------------------

Address 08: Auto HVAC Labels: 4B0-820-043-MY1.LBL

Controller: 4B0 820 043 AN

Component: A6-Klimavollautomat 0208

Coding: 00104

Shop #: WSC 02325

VCID: 66BF359B117F

2 Faults Found:

00779 - Outside Air Temp Sensor (G17)

30-00 - Open or Short to Plus

01206 - Signal for Duration of Ignition Off Time

27-00 - Implausible Signal

 

-------------------------------------------------------------------------------

Address 17: Instruments Labels: 4B0-920-xxx-17.LBL

Controller: 4B0 920 950 J

Component: KOMBI+WEGFAHRS. M73 D06

Coding: 00440

Shop #: WSC 00000

VCID: 29257EA7C0E1

WAUZZZ4B34N016910 AUZ5Z0C5187013

2 Faults Found:

00562 - Sensor for Oil Level/Temperature (G266)

29-00 - Short to Ground

01336 - Data Bus for Comfort System

37-10 - Faulty - Intermittent

 

End --------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Czy ktoś ma jakikolwiek pomysł co jeszcze sprawdzić ??? (Dodam, że wymieniłem filtr paliwa, powietrza i pompe vacuum- luźny króciec) ale nic nie pomogło. Będę wdzięczny za pomoc

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,mam problem tego typu Passat B5 fl,1.9 TDI AVF 215kkm,automat.

Auto zimne pali na szczała. Po rozgrzaniu go do temp. 90*C i zgaszeniu, ok 15-20 min. (po 30min w górę jest ok) od momentu zgaszenia nie można go odpalić. Jak się kręci rozrusznikiem dłużej (ok 30s) to auto odpali,ale tak jakby na 3 cylindry a po chwili normalnie chodzi. Jak się od razu go zgasi po tym jak odpali to już normalnie pali od szczała.

- pompki spr ok

- czujnik temp. zmieniony

- pod kompem żadnego błędu nie ma

- czujnik obrotów silnika zmieniony (podobno)

 

Jakieś pomysły ?

pozdrawiam i mam nadzieję że jakoś to opisane zrozumiale

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

Korzystając ze strony akceptujesz nasz Terms of Use oraz Privacy Policy