Jump to content
Guest jaro1

koło dwumasowe

Recommended Posts

Dobrze ale ja mam kupić to co na zdjęciu czy sam tylko simering ?

To jest uszczelniacz razem ze stelażem i to właśnie masz zamówić.

Łożysko igiełkowe obowiązkowo bo raz że pewnie go już nie ma a druga rzecz że kosztuje w okolicach 20zł.

Jak sam wymieniasz to ściągacz do łożysk wewnętrznych będzie potrzebny.

Nie wiem po co zamawiać zestawy naprawcze wysprzęglika, chyba że cieknie z niego płyn hamulcowy albo guma jest pęknięta.

Dobrze czyli zamawiam

- Kompletne sprzęgło

- Dwumasa

Do tego:

- łożysko igiełkowe

- simmering wałku od strony skrzyni

Ktoś jeszcze coś poleca ? To będzie pierwsza zmiana sprzęgła za mojej kadencji w tym aucie i nie wiem co w jakim tam jest stanie. Dlatego myślałem o tych zestawach naprawczych jak by się okazało, że coś tam wymaga interwencji.

77Marek - mówisz o nowych śróbach.

To chodzi o te śruby czy inne ? http://www.iparts.pl/czesc/zestaw-srub-kola-zamachowego-sachs-1874000003,0-32-1874000003-1187444.html

One są w zestawie już.

Simering i łożysko weź i jak nie będziesz potrzebował - zwróć do sklepu.

Kolego u Ciebie własnie chcę to wszystko zamówić. Zwrotu Simmeringa raczej nie będzie, a łożysko jak patrze 20 / 30 zł to nawet nie będzie się opłacało zwracać.

Około 20 lipca będę miał kasiorę w łapie i chciałbym wtedy złożyć zamówienie. 4 sierpnia mam termin u mechanika.

EDIT: a jeżeli okaże się, że nic nie cieknie i jest jak ma być to lepiej starej uszczelki nie ruszać?

Edited by StreamHD

to zależy od stanu i oceny mechanika. Czasem lepiej wymienić by póżniej oszczędzić sobie zwalania skrzyni.

Ps. Zadzwoń postaram się coś powalczyć z cenami zatem imienniku.

Pozdrówki

Marcin

Panowie w moim AJM'mie pada dwumasa. Podniesiony jest na 141KM i 315Nm. Jakie "mocniejsze" sprzęgło z dwumasą pasowało by P&P ? AWX tylko czy jest coś lepszego ? I jeszcze jesdno - brac Luk'a czy Sachs'a ? Pomóżcie bo co mechanik to inna opinia.

Seryjna dwumasa przenosi duuużo większe momenty, nie ma żadnego sensu zakładania czegoś innego "mocniejszego".

Zamówiony komplet do AWX'a. Powinno być OK. Dzięki masterunio .

Panowie czy przy padającej dwumasie miał ktoś objaw stukania z okolic skrzyni biegów ale tylko przy wciśnietym pedale sprzęgła. Gdy auto jest zimne nic nie słychać. Dochodzi do tego jeszcze szarpniecie przy wrzucaniu pierwszego biegu lub wstecznego ale nie zawsze się to dzieję.

Koledzy, czy ktoś z was przeszedł na jednomasę w benzynie 150KM? I jakie ma doświadczenia? Jak z komfortem jazdy? zakładać to czy jednak dwumasa?

Ja fura niedługo na złom to jednomas w celu redukcji kosztów. Jak masz zamiar nim latać to dwumasowe koło.  

W dniu 31.10.2021 o 16:59, StreamHD napisał:

Ja fura niedługo na złom to jednomas w celu redukcji kosztów. Jak masz zamiar nim latać to dwumasowe koło.  

Różnica w cenie żadna miedzy  dwumasą sachsa a jednomasą od Valeo, dlatego wezmę dwumasę. Przeleciałem wszystkie strony tego tematu i zastanawia mnie czy to prawda jak ktoś tutaj pisał parę lat temu, że te komplety oferowane w sklepach czy na allegro, luka czy sachsa po 1300-1800zł faktycznie mają regenerowane dwumasy??? To jakby się chciało dobrą nieregenerowaną to tylko aso? 

Edited by mkpol
nie cytuj w całości posta pod którym bezpośrednio odpowiadasz