moretti Report post #581 Posted March 31 (edited) to moze opisze wszystko od poczatku. auto zakupione w styczniu tego roku z wloch, wczesniejszy wlasciciel zalozyl separator, radio odbieralo wszystko elegancko, ale nie bylo uszczelki pod podstawa anteny i przeciety byl lekko przewod antenowy w niej, dlatego tez postanowilem kupic nowa antene z tej aukcji: https://allegro.pl/oferta/antena-vw-passat-b5-golf-4-skoda-fabia-octavia-rak-7162569762 zalozylem, podlaczylem i antena nic nie odbierala, manualnie wyszukiwala stacje, automatycznie zadnej. sprawdzilem czy nie ma zwarcia pomiedzy zyla srodkowa i masa i bylo przejscie, czyli w nowej antenie jest zwarcie. rozkrecilem ja i w srodku bylo widac, ze przewod goracy dotyka masy. otworzylem separator i bylo czuc, ze sie spalil, nie wyciagalem plytki z separatora, bo siedzi mocno i nie da sie jej wyciagnac. kupilem nowy separator, ale postanowilem nie zakladac tej nowej anteny, a wykorzystac z niej przewod antenowy i uszczelke. przylutowalem przewody (ekran, zyla srodkowa) do starej anteny, zwarcia nie ma zadnego pomiedzy przewodami (jest 350ohm), ale separator nie daje napiecia na wzmacniacz anteny. otworzylem go (separator) wlasnie przed chwila i chyba sie spalil, bo czuc ostro. czyli podsumowujac, na przewodzie antenowym, ktory wychodzi z separatora ma byc +12V? co tam sie moglo uszkodzic? tam jest tylko kondensator i cewka? kupilem kolejny separator, zobaczymy czy pomoze. po podlaczeniu go, na wyjsciu do przewodu antenowego (srodkowa zyla), ma byc +12V? Edited March 31 by moretti Quote Share this post Link to post Share on other sites
nTomek Report post #582 Posted March 31 Godzinę temu, moretti napisał: co tam sie moglo uszkodzic? tam jest tylko kondensator i cewka? Taka cewka z cienkim drucikiem niewiele może wytrzymać. Na czas testów, podłącz sobie w szereg z zasilaniem separatora, małą żarówkę 12V/3W, to powinno zabezpieczyć kolejny separator przed spaleniem. Godzinę temu, moretti napisał: ma byc +12V? Tak 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
moretti Report post #583 Posted March 31 (edited) dzieki wielkie jeszcze jedno pytanie. co sie stanie jak podlacze antene pasywna (bez wzmacniacza) razem z separatorem? separator ulegnie uszkodzeniu czy antena? Edited March 31 by moretti Quote Share this post Link to post Share on other sites
nTomek Report post #584 Posted April 1 Stawiam na separator bo takie anteny mają zwykle uziemiony bat poprzez cewkę z grubszego druta niż cewka w separatorze. Jest jeszcze opcja, że nic się nie stanie bo bat anteny wisi w powietrzu, ale to trochę mało prawdopodobne z uwagi na konieczność zabezpieczenia przed skutkami elektrostatyki. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
wojtekb65449 Report post #585 Posted Thursday at 11:10 AM W dniu 17.06.2015 o 15:02, Supernorby napisał: Problem rozwiązałem. Sprzedałem RCD 510 Delphi przeznaczone na rynek chiński i zakupiłem RCD 510 Blaupunkt. Straciłem kilkadziesiąt złotych i dołożyłem z 450 ale jestem zadowolony. Wszystko gra jak trzeba 🙂 a jak wejsc w te menu serwisowe anten o ktorych pisales? Quote Share this post Link to post Share on other sites
nTomek Report post #586 Posted Thursday at 01:24 PM Quote Share this post Link to post Share on other sites