Jump to content
Sign in to follow this  
kret88

Awaria tempomatu?

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Problem następujący:

 

Podczas jazdy przy prędkości powiedzmy 130 km/h gdy puszczę pedał przyśpieszenie, czuje jakby "coś" ciągnęło mi za samochód i powodowało jego zwalnianie w sposób lekko szarpiący.

Czyli coś "trzyma" i "puszcza".

Czyżby tempomat w jakiś sposób ograniczał mi prędkość?

Dzieje się tak tylko gdy samochód jest na biegu.

Gdy jest na luzie spowalnia sobie już normalnie.

Gdy tempomat jest włączony(w stanie uśpienia) sytuacja taka sama jak w przypadku jazdy na wyłączonym całkowicie.

 

I przy wyższych prędkościach owe dziwne spowalnianie jest bardziej odczuwalne.

 

 

Czy ktoś zetknął się z podobnym problemem??

 

Silnik AVF

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sugerował bym sprawdzić Vagiem ewentualne zapisane błędy silnika. Również sprawdzić stan złącz na przejściu do kabiny w obudowie komputera - jeżeli dostanie się tam woda może powodować dziwne anomalia i zakłócać informacje z czujników dla silnika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

VAG nie pokazał błędów żadnych.

 

Z tą wodą muszę się dzisiaj przyjrzeć.Wiosna zawitała to i grzebać w samochodzie się chce...

Share this post


Link to post
Share on other sites

To co przychodzi mi jeszcze na myśl to może być jeszcze problem z samą manetką tempomatu. Przyciski od funkcji tempomatu idą taką cienką delikatną taśmą z naniesionymi ścieżkami do gniazda przy korpusie manetki, to tez może być źródło problemów. Najprościej było by odpiąć wtyk przy manetce i sprawdzić czy problem dalej występuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Oczywiście z tym moim tempomatem to tylko hipoteza,nie chce nikogo nakierowywać ale odnoszę wrażenie podczas jazdy właśnie takie jakie jest przy działaniu tempomatu.

Jutro pędzę w trasę to może bezpiecznik z tempomatu odłączę?Bo chyba takowy jest o ile pamiętam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Mam Passata 99 90KM.

Przy włączonym tempomacie po przejechaniu kilku a czasem kilkunastu kilometrów zaczyna dziwnie szarpać. Objawia się to tak, że auto przyhamowuje tak jak bym dusił pulsacyjnie pedał hamulca. Nie jest to gwałtowne ale czuć szarpanie.

Czy mogę to gdzieś sprawdzić i co to może być?

Dziękuję za pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, auto pod kompa. Wejdz np przez program vag-com w sterownik silnika, tam w bloki pomiarowe, a tam grupa 006 i przejedz sie autem z podpietym kompem (w dwie osoby, niech ktos patrzy na kompa). W 006 sa wszystkie wartosci tempomatu i okienko ma same zera, a jak cos wcisniesz to zero zmienia sie na jedynke. Mysle ze moze guzik Ci zwiera i auto przyhamowuje, ale to na kompie bedzie widac.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

Korzystając ze strony akceptujesz nasz Terms of Use oraz Privacy Policy