kubek Report post #1 Posted June 28, 2012 (edited) Witam. W książce sam naprawiam są 4 etapy najpierw 40Nm potem o 180stopni potem nagrzać silnik i jeszcze raz o 90stopni i ostatni etap po 1000km następne 90Nm, a w internecie znalazłem to inaczej opisane: I. 40Nm II. 60Nm III. 1/2 obrotu (180°) IV. Zagrzać silnik do min. 50°C i dociągnąć śruby o 1/4 obrotu (90°) V. Po tysiącu kilometrów dociągnąć śruby o 1/4 obrotu (90°) Który schemat nadaje się do silnika 1,6td CY? Panewki korbowodów dokręcać 30Nm +90stopni bo tak znalazłem czy jeszcze jakoś inaczej? Jak mam szczelinę na pierścieniach ok 0,65-0,7 mm to wymieniać pierścienie czy nie tuleje są jeszcze nominalne (76,5mm) a tłoki bez rys tuleje też. Głowica ma pęknięcia od zaworu do komory wirowej to chyba muszę kupić jakąś inną bo remont trochę drogi jest i niezbyt pewny szczególnie spawanie. Poradzcie co zrobić bo zastanawiam się czy nie kupić drugiego silnika tylko w jakim stanie kupie? A tak to wiem co mam.Aha i napiszcie jeszcze od jakich silników VW podejdzie do mojego głowica (popychacze hydrauliczne). Edited June 28, 2012 by kubek Quote Share this post Link to post Share on other sites