pawelekm Report post #1 Posted January 16, 2012 (edited) Witajcie, Nie wiem czy to już było. Z tego co pamiętam chyba jakaś instrukcja po angielsku więc postanowiłem podzielić się moimi doświadczeniami po uruchomieniu programu VCDS i zastosowaniu kabelka ELM327. Na początku byłem wniebowzięty: czizes kupiłem kabelek na allegro i uruchomię VCDSa Włączam.... program pyta mnie czy zrobić update (czy coś podobnego) kliknąłem na tak. Coś się zaktualizowało i kabel został unieruchomiony ........ :zip Komputer cały czas pokazywał w menedżerze urządzeń, że mam: ross-tech hex usb ale kabel za żadne skarby nie chciał działać z żadnym programem. Oto opis jak sobie z tym poradziłem. Pamiętajcie, że próbujcie na własną odpowiedzialność, ale skoro kabel i tak "zepsuty" więc nie powinno być problemu. Szukałem, szperałem......... Opis jest na podstawie "dziwnego" systemu operacyjnego Windows 7 Starter. Mój kabelek wygląda dokładnie tak: Uploaded with ImageShack.us 0. Podłączamy nasz "niedziałający" kabel. 1. Ściągamy paczkę. Sterowniki.rar 2. Rozpakowujemy. 3. Otwieramy menedżer urządzeń Kontrolery Uniwersalnej Magistrali Szeregowej 4. Szukamy naszego kabla (ross-tech) i dajemy Właściowości Szczegóły Właściwość Identyfikatory Sprzętu 5. Spisujemy sobie 4 znakowe symbole VID i PID (tzn. VID_XXXX i PID_XXXX gdzie XXXX to właśnie numer czy znaki, które spisujemy na kartce). 6. Teraz odinstalowujemy sterowniki kabla (wciskamy Odinstaluj). 7. Odłączamy kabel. 8. Wchodzimy w katalog, który rozpakowaliśmy w pkt 1,2 i otwieramy do edycji plik RT-USB.inf 9. Przechodzimy do sekcji [FtdiHw] i tam zamieniamy numery występujące po VID i SID na nasze, które spisaliśmy w pkt.5 10. Schodzimy na sam koniec pliku i w trzeciej linijce od końca należy zrobić to samo co powyżej (zamienić numery występujące po VID i SID na nasze). 11. Zapisać plik. 12. Podłączyć kabel i podczas instalacji sterowników wskazać właśnie tą lokalizację gdzie jest plik RT-USB.inf, który modyfikowaliśmy. 13. UWAGA! Teraz nastąpi pewna różnica w tym o czym mówiła angielska wersja instrukcji "naprawy kabla". W wersji angielskiej był jeszcze jakiś program o nazwie vidpidfix.exe, który właśnie teraz należało uruchomić. U mnie ten program (w Windows 7 Starter) nie działał. Więc pominąłem jego działanie ...... 14. Teraz rozpakowujemy archiwum MProg3.0_Setup.rar i instalujemy program. 15. Włączamy program (kabel nadal ma siedzieć w USB !!) i dajemy OPEN. W archiwum z programem jest jeszcze jeden plik - to właśnie jego otwieramy. Uploaded with ImageShack.us 16. Teraz w programie wciskamy znaczek LUPY. 17. W po chwili wciskamy znaczek BŁYSKAWICY. 18. Czekamy chwilkę. W oknie na dole programu pojawi się info o zapisie do kabla. 19. Nie odłączać kabla, ale ODINSTALOWAĆ sterowniki tak jak w pkt. 6. 20. Odłączyć kabel. 21. Po chwili podłączyć kabel ponownie. 22. Teraz komputer powinien "poprawnie" wykryć nasz kabel i o ile wcześniej działał na tym właśnie komputerze to powinny się do niego załadować sterowniki automatycznie bez żadnej naszej ingerencji. U mnie właśnie tak było. W przeciwnym razie zapewne należy będzie je wgrać z CD dołączonego do kabla. 23. Cieszymy się działającym kablem Teraz komputer widzi kabel tak jak wcześniej tzn. Jako USB to Serial Converter i USB Serial Port (COMXX - gdzie XX to numer COMu pod którym zainstalowany jest kabel). Programy wykrywają go poprawnie (PCMSCAN, SCANMASTER), pozostało mi tylko go sprawdzić podczas działania w samochodzie. Uploaded with ImageShack.us Mam nadzieję, że komuś pomogłem. ------------------------------------------------------------------ Jeżeli opis się nadaje i pomógł wam uruchomić nie działający kabel to można przenieść do "warsztatu". ------------------------------------------------------------------ Edited January 17, 2012 by pawelekm Pomysł na opis do warsztatu Quote Share this post Link to post Share on other sites
bbartt1986 Report post #2 Posted September 6, 2012 Czy ta naprawa tyczy się również kabelka VCDS 908 EN?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
pawelekm Report post #3 Posted September 6, 2012 Czy ta naprawa tyczy się również kabelka VCDS 908 EN?? Naprawa tyczy się kabla, który jest powyżej na zdjęciu, czyli ELM. Innego kabla nie mam i nie wiem czy opis zadziała w takim przypadku. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bbartt1986 Report post #4 Posted September 6, 2012 A kto moze mi naprawic takie kable bo posiadam dwa uwalone z nieznanych przyczyn. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nuttie Report post #5 Posted September 19, 2012 Proponuję przy podłączaniu kabla nie mieć dostępu do internetu, prawdopodobnie to uwala kabel - ściąga black list. Quote Share this post Link to post Share on other sites
look4me Report post #6 Posted September 19, 2012 Dopisz do pliku C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts 127.0.0.1 ross-tech.com 127.0.0.1 http://www.ross-tech.com 127.0.0.1 update.ross-tech.com a będzie blokować kabla i nie trzeba będzie za każdym razem wyłączać internetu Quote Share this post Link to post Share on other sites
madison2 Report post #7 Posted January 10, 2013 Dopisz do pliku C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts 127.0.0.1 ross-tech.com 127.0.0.1 http://www.ross-tech.com 127.0.0.1 update.ross-tech.com a będzie blokować kabla i nie trzeba będzie za każdym razem wyłączać internetu Czy ktoś może potwierdzić że to działa? Quote Share this post Link to post Share on other sites
kacperwww Report post #8 Posted January 19, 2013 look4me Napisz coś więcej. Dużo osób ma kable w wersji PL, uwalić prosta sprawa. Pamniętać trzeba o tym że kabel może widzieć neta. Neta nie może widzieć program zainstalowany na dysku oraz podczas instalacji juz nie moze widziec neta. Kabel można se podłączać do kompa z netem jak nie ma na nim zainstalowanego softu.(tylko po co) Proste. Quote Share this post Link to post Share on other sites
autobusik Report post #9 Posted November 22, 2013 Tak dla sprostowania to VCDS (Ross-tech) i ELM327 to dwa różne interfejsy. ELM został "uszkodzony" ponieważ VCDS myślał, że to jego klon i zamienił zawartość eepromu w chipie FTDI. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mruku Report post #10 Posted December 2, 2013 Sorki że odgrzeję ale czy ktośnaprawił w ten sposób kabel? I czy pójdzie ta naprawa pod XP? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grucha... Report post #11 Posted December 2, 2013 Sorki że odgrzeję ale czy ktośnaprawił w ten sposób kabel? Jaki kabel? Quote Share this post Link to post Share on other sites
mruku Report post #12 Posted December 2, 2013 a w sumie już nie aktualne bo kabel okazał się dobry tylko cały czas wyskakuje CAN not ready i się bawię z tym już 2-gi dzień. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest gomesz Report post #13 Posted February 8, 2014 witam Co jest grane z MProg podczas włączenia scan wyskakuje błąd MProg przestał działać,system win7 cała reszta prebiegła wporządku wykrywa mi kabel jako VAG COM Compatible USB Interface Quote Share this post Link to post Share on other sites
nicqo Report post #14 Posted May 29, 2015 problem rozwiazany? Quote Share this post Link to post Share on other sites
artix Report post #15 Posted November 26, 2016 Trochę odświeżę kotleta. Mam problem z kablem, widzi go w innych urządzeniach jako ross-tech hex-usb. Windows nie chce mu zaaplikować sterowników. Quote Share this post Link to post Share on other sites
piter88 Report post #16 Posted August 11, 2017 A czy ta instrukcja zadziała do kabla ros-tech vcds 16.8.3? Quote Share this post Link to post Share on other sites
crisss666 Report post #17 Posted October 25, 2018 nie Quote Share this post Link to post Share on other sites
paweliam Report post #18 Posted February 17 (edited) Witam mam problem z moim kablem . Jest to kabel taki jak na zdjęciu VAG182 wgrałem nowe oprogramowanie i uwaliłem kabel , Kabel przechodzi test połączenia z samochodem ok ale przy wyborze sterownika już robia sie problemy . Przedtem wszystkośsmigało elegancko . Dodaje także zdjęcia jak kabel wygląda w środku . Działał on z vcds 17.8.1 PL raz 18.2 . Czy kabel da się uratować można znaleźć do niego gdzieś wstad ? Z góry dziękuje za pomoc . Mogę zapłacić za dokładny instruktaż jak naprawić kabel Edited February 17 by paweliam Quote Share this post Link to post Share on other sites
wbtlen Report post #19 Posted December 1 Witam czy ktoś w okolicy Krakowa umie to zrobić ja poległem na kasowaniu eepromu wywala mi cały czas błąd odczytu pamięci. czy ten kabel jest uwalony na amen. Robiłem to programem FTDI_monitor Quote Share this post Link to post Share on other sites