MartinZCH Report post #41 Posted March 21, 2017 A nie pamiętasz który kabel był zamiast pinu D8? Aby podłączyć do masy przekaźnika sprężarki klimy i wiatraka ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zorin Report post #42 Posted March 21, 2017 Zobacz jaki w kostce został ci nie podłączony on będzie chyba koloru czarno zielony lub na odwrót. No niestety nie pamiętam skąd go wziąłem ale na pewno któryś min mi zostal i według jakiegoś schematu odpowiadał za kompresor. Nie mogę znaleźć tego schematu bo zależnie od schematu moze się różnić pinologia, już nie raz tego doświadczyłem trzeba 2 porównywać Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
MartinZCH Report post #43 Posted March 21, 2017 To by się zgadzało,został mi kabelek zielony z brązowym paskiem a w schemacie pisze że jest on od przekaźnika sprzęgła magnetycznego sprężarki. PS.Ten kabelek gruby szary z kostki klimy manualnej obciąłem go i spiąłem go razem z kablami : - przewód czarno-niebieski też gruby idący od 6 pinowej kostki z dmuchawy - C3 też czarno niebieski ( U MNIE GO NIE MA ) - D7 koloru nie pamietam.(chyba czarno-czerwony) Z tyłu te kabelki od czujnika temperatury również obciąłem i spiąłem razem wszystkie 3 do siebie. Przekaźniki zostały moje oryginalne,numery pinów z masą pasują,jutro działamy dalej z racji że pracuję mam po pracy mało czasu i tak dłubię przy tym na stole Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zorin Report post #44 Posted March 21, 2017 Sprzęgło magnetyczne to właśnie podłączenie kompresora. Próbuj probuj bo to nic trudnego tylko trzeba dosłownie trochę podumac i zrozumieć jak pracuje climatyzacja Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
1robert Report post #45 Posted March 21, 2017 W climatronic na pewno przekaznik sprzegla steruje minusem a w zwyklej klimie chyba bylo odwrotnie. To bys na przekazniku zamiast stalego minusa musialbys miec staly plus. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zorin Report post #46 Posted March 21, 2017 O właśnie wyjaśniłes dokładnie. Przyznam się szczerze że zapomniałem to było chyba ze 3 lata temu Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
MartinZCH Report post #47 Posted March 21, 2017 Czyli jak to zrobić? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zorin Report post #48 Posted March 21, 2017 Kolega "1Robert" wytłumaczył na czym polega. Musisz do zrobic stały plus a minus będzie dawał climatronic no już bardziej się wytłumaczyć nie da. Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
MartinZCH Report post #49 Posted March 22, 2017 Zrobić tak jak niżej tak? tylko że zamiast tego pinu D8 bo u mnie go nie ma podłączę ten drugi zielony kabelek który będzie załączał sprężarkę.On wtedy będzie dawał stały plus przy włączaniu klimy na panelu,mase odciąć od przekaźnika i połączyć z tym kabelkiem tak? pin D8 (czarna duża kostka) daje nam masę więc ja zrobiłem tak skoro przekaźniki od sprężarki klimy i od wiatraka maja na stałe +12v więc odciąłem od nich masę która była na stałe i podłączyłem do nich pin D8 (przekaźnik klimy pin nr. 3 i wiatraka pin nr. 4 oba koloru brązowego. Żeby klima ruszyła potrzeba jeszcze sygnału od czujnika wysokiego ciśnienia pin C2 podłączamy pod przekaźnik klimy pin nr. 9 kolor czarno-zielony (podlutowac). Quote Share this post Link to post Share on other sites
MartinZCH Report post #50 Posted March 22, 2017 Udało mi się wszystko po podłączać, lecz jak podaję + z akumulatora na te kable co mają mieć stały + ,a masę mam podłączoną do całego wzmocnienia i przykładam masę do wzmocnienia z akumulatora to słychać tylko jak by jakiś czujnik reagował i delikatnie pulsuje wyświetlacz na climatronicu,dzieje się tak samo jak dam + na 75X pod przekaźnikami. Quote Share this post Link to post Share on other sites
1robert Report post #51 Posted March 22, 2017 (edited) Ty masz jakis schemat kolego? Brazowy kolor to na pewno masa na stale a nie sterowanie z climatronika (na przekazniku) Czy kabelek zielony nie jest wykonawczym do sprezarki a nie sygnalowy? - - - - - aktualizacja - - - - - Ok ziel brąz to sterowajie przekaznika sprzegla Jak ci mruzy wyswietlacz to albo nie ma plusa na d7 i minusa na d15 albo jest uwalony Niw mam czesci schematu gdzie jeat sterowanie wiaraków a raczwj steeowanie jednego wiatraka ale trzy biegi. W manualu i climaroniku wiaraki sa sterowane minusem tylko w inny sposob Naten moment nie mam dostępu do pożądnego schematu. Ja uruchamialem uklad na stole bez auta i dopiero jak wszystko grało wsadzalem do reszty instalacji Jeszcze musi byc plus na d9 Edited March 22, 2017 by 1robert Quote Share this post Link to post Share on other sites
MartinZCH Report post #52 Posted March 22, 2017 (edited) Też to uruchamiam na stole,jutro posprawdzam co jest nie tak.Za daleko doszedłem żeby się poddać... ja korzystam z tych schematów: CLIMATRONIC 3B-3BG.pdf Edited March 22, 2017 by MartinZCH Quote Share this post Link to post Share on other sites
MartinZCH Report post #53 Posted March 23, 2017 Ok uruchomiłem na stole,gdzieś nie stykały kable w kostce której złączyłem wszystkie kable co mają mieć stały + , teraz tylko pytanie bo jak podaję plusa, i robię test climatronica to dopiero załącza się przekaźnik wiatraka a klimy nie słychać aby się załączał.Nawet jak wciskam ECON.Tak ma być? a jak podaję plusa bez robienia testu to ani jeden ani drugi się nie załącza. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MartinZCH Report post #54 Posted March 23, 2017 (edited) Przeszczep udany,jedyny problem jaki mam teraz to po odpaleniu auta cyka mi przekaźnik wiatraka.Wiatrak normalnie się załącza ale czemu przekaźnik cyka? Edited April 1, 2017 by MartinZCH Quote Share this post Link to post Share on other sites
MartinZCH Report post #55 Posted April 2, 2017 Quote Share this post Link to post Share on other sites
marcinage Report post #56 Posted May 4, 2017 Koledzy pytanie chce też się za to zabrać mam passata z98 r a climatronic I cala wiązkę z 99r teraz pytanie teoretycznie kostki na slupkach się zgadzają kolorami poza jedną myślicie że da radę całą instalacje przełożyć ? Ilość kostek też jest tylko jeden kolor trochę inny Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zorin Report post #57 Posted May 4, 2017 Tego to i najstarsi górale nie wiedzą czy będzie pasować .zależy jakie biorca i dawca wyposażenie mieli ale prościej będzie tylko wiązkę do klimatronica dołożyć Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
marcinage Report post #58 Posted May 4, 2017 Tak mówią wszyscy wyposażeniem się różniły Napewno ale chce też tempomat oraz FIS dokładać a tam to jest tak myślę czy próbować to jakoś przełożyć i zobaczyć czy ciąć ją odrazu Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zorin Report post #59 Posted May 4, 2017 Do tempomatu wiązka ładnie da się oddzielić raptem 5 kabelków zaklejone taśma a do fisa 3 kabelki jak pamiętam. Lepiej wyjąć brakujące kable Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
marcinage Report post #60 Posted May 4, 2017 kurcze niby tak ale jak by wiazka pasowała to moze było by spoko:) w sumie przełożenie jej to chwila wiec chyba najpierw tak sprawdze a jak sie nie uda to sie pomecze i wytne - - - - - aktualizacja - - - - - Bardziej martwi mnie to że w moim aucie nie ma szyny CAN a w roku 99 już napewno była a ja mam zamiar dopiero dokładać u siebie sterownik Quote Share this post Link to post Share on other sites