Krawcol82 Report post #1 Posted October 17, 2011 Nie znalazłem tematu, więc pozwoliłem sobie nowy założyć... Fabrycznie miałem w Passacie podświetlenie w dolnej części boczków z przodu. Z tyłu była zaślepka odblaskowa. Poprzedni właściciel auta dołożył nagłośnienie Dynaudio przy okazji wymieniając boczki drzwi na te z chromowanym paskiem i znaczkiem Dynaudio-najpewniej pochodziły z wersji z lampkami w lusterkach. Boczki wymienił wraz z wiązką kabli (jak wiemy wiązka jest mocowana w B6 do boczka). No i zostały mi same lampki u dołu boczków bez instalacji do nich-przez co nie mają jak świecić przy otwarciu drzwi Z tyłu zostały mi same odblaski. Teraz kwestia zasadnicza: Chciałbym uruchomić te lampki, pociągnąć do nich instalację, ale nie wiem, jak podłączyć kabelki. Posiada ktoś odpowiednie schematy Może wiązkę kabelków z boczka ma zbędną, lub same wtyczki do lampek z pinami Chciałbym podłączyć przynajmniej z przodu to oświetlenie, jeśli da radę to z tyłu również zamontować lampki i je podłączyć tak, aby świeciły przy otwarciu drzwi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
morfeo11 Report post #2 Posted October 17, 2011 http://www.passat3c.info/cms_neu/index.php?page=150 http://www.my-gti.com/2150/adding-door-warning-lights-to-the-volkswagen-golf-and-jetta-front/comment-page-1 o to chodzi? Quote Share this post Link to post Share on other sites
SzMuD Report post #3 Posted October 17, 2011 Prosze Klik, a i na forum wczoraj jeszcze widzialem kilka tematow odnosnie tych lampek, głownie chodziło o to, ze od jakiegos roku piny sa zamienione Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krawcol82 Report post #4 Posted October 17, 2011 http://www.passat3c.info/cms_neu/index.php?page=150 http://www.my-gti.com/2150/adding-do...comment-page-1 o to chodzi? Prosze Klik, a i na forum wczoraj jeszcze widzialem kilka tematow odnosnie tych lampek, głownie chodziło o to, ze od jakiegos roku piny sa zamienione Dokładnie o to mi chodziło Dzięki Koledzy za błyskawiczną odpowiedź Jeśli ktoś ma takie wtyczki do lampek zbędne w ilości dwóch lub czterech sztuk, to będę wdzięczny za kontakt Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krawcol82 Report post #5 Posted November 14, 2011 (edited) głownie chodziło o to, ze od jakiegos roku piny sa zamienione No właśnie-teraz pytanie, jak te piny są zamienione-bo w powyższych instrukcjach jest opis podłączenia do piny 18 i 19 we wtyczce do silniczka szyby-oba piny mam wolne w drzwiach pasażera, ale w drzwiach kierowcy pin19 mam zajęty Jak to teraz podłączyć Czy dobrze rozumiem (z niemieckiej strony), że zamiast pod piny 18 i 19 mam się podłączyć pod piny 1 i 2 Edited November 14, 2011 by Krawcol82 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bimbasz Report post #6 Posted November 14, 2011 (edited) Tomek a jaki modelowo masz rok passata? Już piszę jak powinno być Wgląda to tak: od modelu MY2007 czyli od maja 2006 sterownik w drzwiach kierowcy: PIN 18 i 19 gdzie z PIN 18- PIN 2 we wtyczce i PIN 19 - PIN 1 we wtyczce sterownik w drzwiach pasażera: PIN 18 i 19 gdzie z PIN 18- PIN 2 we wtyczce i PIN 19 - PIN 1 we wtyczce sterownik w drzwiach lewych tył: PIN 4 i 14 gdzie z PIN 4- PIN 1 we wtyczce i PIN 14 - PIN 2 we wtyczce sterownik w drzwiach prawych tył: PIN 4 i 14 gdzie z PIN 4- PIN 1 we wtyczce i PIN 14 - PIN 2 we wtyczce do MY 2007 czyli do maja 2006 sterownik w drzwiach kierowcy: PIN 1 i 2 gdzie z PIN 1- PIN 2 we wtyczce i PIN 2 - PIN 1 we wtyczce sterownik w drzwiach pasażera: PIN 1 i 2 gdzie z PIN 1- PIN 2 we wtyczce i PIN 2 - PIN 1 we wtyczce sterownik w drzwiach lewych tył: PIN 5 (J393 - centralny sterownik systemu Komfort) - PIN 2 we wtyczce i masa - PIN 1 we wtyczce sterownik w drzwiach prawych tył: PIN 12 (J393 - centralny sterownik systemu Komfort) - PIN 2 we wtyczce i masa - PIN 1 we wtyczce Edited November 17, 2011 by Bimbasz Quote Share this post Link to post Share on other sites
morfeo11 Report post #7 Posted November 14, 2011 Jeśli masz auto z roku modelowego 2007 (czyli po maju 2006) to piny 18 i 19. Jeśli sprzed to pin 1 i 2. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krawcol82 Report post #8 Posted November 14, 2011 (edited) Mam sprzed maja 2006, ale pin 2 też mam zajęty Musze poszukać innego pinu z masą lub wlutować się w już istniejące kable W drzwiach pasażera mam te piny wolne, tylko w drzwiach kierowcy są zajęte. Bimbasz, ciągle pod górkę z tymi przeróbkami u mnie-jak nie inne mocowanie kierunkowskazów, to inne osadzenie pinów mam Może dodam od siebie jeszcze tylko jedno-poprzedni właściciel montował Dynaudio i wymienił przy okazji boczki-no i jest problem Edited November 14, 2011 by Krawcol82 Quote Share this post Link to post Share on other sites
caro444 Report post #9 Posted November 14, 2011 W linku poniżej masz schematy elektryczne tam znajdziesz podłączenie lampek. https://rapidshare.com/files/370480596/passat.pdf Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krawcol82 Report post #10 Posted November 14, 2011 (edited) W linku poniżej masz schematy elektryczne tam znajdziesz podłączenie lampek.https://rapidshare.com/files/370480596/passat.pdf Dzięki za schemat Ze schematu i z tego linku http://www.my-gti.com/2158/ wynika, że będę musiał się wbić/wlutować w kabelek, który u mnie wychodzi z pinu 2-tylko jestem ciekawy teraz, dlaczego ten pin jest u mnie zajęty Może... Silniczek szyby jest z 2006r (tak, jak auto), ale boczek jest już z 2007r (Dynaudio), a jak wiemy instalacja jest przymocowana do boczka-i tu jest pies pogrzebany... Nie ma to jak prostować przeróbki poprzednich właścicieli Zobaczę jeszcze, czy mam pin 21 wolny, bo to też jest masa. A masa to masa-powinno zadziałać Edited November 14, 2011 by Krawcol82 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krawcol82 Report post #11 Posted November 17, 2011 (edited) do MY 2007 czyli do maja 2006sterownik w drzwiach kierowcy: PIN 1 i 2 gdzie z PIN 1- PIN 2 we wtyczce i PIN 2 - PIN 1 we wtyczce sterownik w drzwiach pasażera: PIN 1 i 2 gdzie z PIN 1- PIN 2 we wtyczce i PIN 2 - PIN 1 we wtyczce sterownik w drzwiach lewych tył: PIN 5- PIN 2 we wtyczce i masa - PIN 1 we wtyczce sterownik w drzwiach prawych tył: PIN 12- PIN 2 we wtyczce i masa - PIN 1 we wtyczce Jesteś pewien tych pinów w tylnych drzwiach Chodzi mi o plusy. A masa jest tak samo, jak w modelach 2007, czyli pod 4 pinem Bo nie chciałbym się wlutowywać w brązowy kabelek z masą-wolę już pin w odpowiednim miejscu osadzić. Edited November 17, 2011 by Krawcol82 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bimbasz Report post #12 Posted November 17, 2011 (edited) Jesteś pewien tych pinów w tylnych drzwiach Chodzi mi o plusy. Po konsultacji z Krawcol rozszyfrowane zostało że dla modeli rocznikowch max 2006 (do maja 2006) lampki oświetlenia w drzwiach tylnych są bezpośrednio podpięte pod (J393 - centralny sterownik systemu Komfort) a nie jak w rocznikach po maj 2006 pod sterwonik w drzwiach tylnych. Więc trzeba ciągnąć przewody od Komfortu aż do tylnych drzwi. Edited November 17, 2011 by Bimbasz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krawcol82 Report post #13 Posted November 17, 2011 Po konsultacji z Krawcol rozszyfrowane zostało że dla modeli rocznikowch max 2006 (do maja 2006) lampki oświetlenia w drzwiach tylnych są bezpośrednio podpięte pod (J393 - centralny sterownik systemu Komfort) a nie jak w rocznikach po maj 2006 pod sterwonik w drzwiach tylnych. Więc trzeba ciągnąć przewody od Komfortu aż do tylnych drzwi. Właśnie chciałem o tym napisać Lampki na przodzie podłączone wg rozpiski Bimbaszka-no i działają, jak należy. W drzwiach kierowcy plusik z pinu 1, masa pociągnięta z masy przycisku do otwierania klapki wlewu paliwa (wlutowane w przewody). W drzwiach pasażera plusik z pinu 1, masa także pociągnięta z kabla masowego od podświetlania włącznika do szyby (podłączony pierwotnie pod pin 2). W kodowaniu obu sterowników dodane do wartości po 64 i wszystko działa Dzięki Bimbasz za pomoc P.S. Foto-story żadnego nie robiłem, bo to wszystko na innych forach opisane jest wraz ze zdjęciami Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krawcol82 Report post #14 Posted November 18, 2011 Bimbasz, a możesz sprawdzić pin 10 przy module MY2006 w tylnych drzwiach Od czego on jest Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bimbasz Report post #15 Posted November 18, 2011 pin 10 przy module MY2006 w tylnych drzwiach Od czego on jest + (plus) połączony z skrzynką bezpieczników SD23, kabel koloru białego, 2,5mm2 (sterownik tylnych lewych drzwi) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krawcol82 Report post #16 Posted November 18, 2011 + (plus) połączony z skrzynką bezpieczników SD23, kabel koloru białego, 2,5mm2 (sterownik tylnych lewych drzwi) Powinien tam iść sygnał, jak się drzwi otwiera, prawda Bo znalazłem na my-gti opis, gdzie koleś w golfie z 2004 (moduł też nie obsługuje lampki) podłączył się pod piny 10 i 4 i działa mu lampka: http://www.my-gti.com/2240/adding-door-warning-lights-to-the-volkswagen-golf-and-jetta-rear/comment-page-1#comment-6876 Użytkownik: Eddie-NL Efekt jego pracy jest taki: Może warto tak spróbować Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bimbasz Report post #17 Posted November 18, 2011 A masz w swoim sterowniku coś wpięte w piny 4 i 10? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krawcol82 Report post #18 Posted November 18, 2011 A masz w swoim sterowniku coś wpięte w piny 4 i 10? Pin 4 mam wolny, a w 10 siedzi gruby biały kabel-takiej samej grubości jak brązowy z masą w pinie 9. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bimbasz Report post #19 Posted November 18, 2011 Ten przewód który powinien być podłączony pod PIN 4 powinieneś podłączyć chyba pod PIN 25 w wtyczce która jest na słupku drzwiowym (bo tam jest ten sam sygnał co gość podłączył w Golfie 4 właśnie pod PIN 4) Spróbuj podłączyć, najwyżej żarówka się spali Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krawcol82 Report post #20 Posted November 18, 2011 Ten przewód który powinien być podłączony pod PIN 4 powinieneś podłączyć chyba pod PIN 25 w wtyczce która jest na słupku drzwiowym (bo tam jest ten sam sygnał co gość podłączył w Golfie 4 właśnie pod PIN 4)Spróbuj podłączyć, najwyżej żarówka się spali On to zrobił w Mk5 Ale plusik można wziąć z tego 10 Bo rozumiem, że 4 to masa Albo jak się wkurzę, to masę wezmę z brązowego 9. Quote Share this post Link to post Share on other sites