Jump to content
Krawcol82

Podświetlenie w drzwiach przednich i tylnych

Recommended Posts

Nie znalazłem tematu, więc pozwoliłem sobie nowy założyć...

Fabrycznie miałem w Passacie podświetlenie w dolnej części boczków z przodu. Z tyłu była zaślepka odblaskowa.

Poprzedni właściciel auta dołożył nagłośnienie Dynaudio przy okazji wymieniając boczki drzwi na te z chromowanym paskiem i znaczkiem Dynaudio-najpewniej pochodziły z wersji z lampkami w lusterkach. Boczki wymienił wraz z wiązką kabli (jak wiemy wiązka jest mocowana w B6 do boczka). No i zostały mi same lampki u dołu boczków bez instalacji do nich-przez co nie mają jak świecić przy otwarciu drzwi :( Z tyłu zostały mi same odblaski.

Teraz kwestia zasadnicza:

Chciałbym uruchomić te lampki, pociągnąć do nich instalację, ale nie wiem, jak podłączyć kabelki. Posiada ktoś odpowiednie schematy :?: Może wiązkę kabelków z boczka ma zbędną, lub same wtyczki do lampek z pinami :?:

Chciałbym podłączyć przynajmniej z przodu to oświetlenie, jeśli da radę to z tyłu również zamontować lampki i je podłączyć tak, aby świeciły przy otwarciu drzwi.

Prosze Klik, a i na forum wczoraj jeszcze widzialem kilka tematow odnosnie tych lampek, głownie chodziło o to, ze od jakiegos roku piny sa zamienione

Prosze Klik, a i na forum wczoraj jeszcze widzialem kilka tematow odnosnie tych lampek, głownie chodziło o to, ze od jakiegos roku piny sa zamienione

Dokładnie o to mi chodziło :D

Dzięki Koledzy za błyskawiczną odpowiedź ;)

Jeśli ktoś ma takie wtyczki do lampek zbędne w ilości dwóch lub czterech sztuk, to będę wdzięczny za kontakt :)

głownie chodziło o to, ze od jakiegos roku piny sa zamienione

No właśnie-teraz pytanie, jak te piny są zamienione-bo w powyższych instrukcjach jest opis podłączenia do piny 18 i 19 we wtyczce do silniczka szyby-oba piny mam wolne w drzwiach pasażera, ale w drzwiach kierowcy pin19 mam zajęty :( Jak to teraz podłączyć :?:

Czy dobrze rozumiem (z niemieckiej strony), że zamiast pod piny 18 i 19 mam się podłączyć pod piny 1 i 2 :?:

Edited by Krawcol82

Tomek a jaki modelowo masz rok passata?

Już piszę jak powinno być

Wgląda to tak:

od modelu MY2007 czyli od maja 2006

sterownik w drzwiach kierowcy: PIN 18 i 19 gdzie z PIN 18--> PIN 2 we wtyczce i PIN 19 --> PIN 1 we wtyczce

sterownik w drzwiach pasażera: PIN 18 i 19 gdzie z PIN 18--> PIN 2 we wtyczce i PIN 19 --> PIN 1 we wtyczce

sterownik w drzwiach lewych tył: PIN 4 i 14 gdzie z PIN 4--> PIN 1 we wtyczce i PIN 14 --> PIN 2 we wtyczce

sterownik w drzwiach prawych tył: PIN 4 i 14 gdzie z PIN 4--> PIN 1 we wtyczce i PIN 14 --> PIN 2 we wtyczce

do MY 2007 czyli do maja 2006

sterownik w drzwiach kierowcy: PIN 1 i 2 gdzie z PIN 1--> PIN 2 we wtyczce i PIN 2 --> PIN 1 we wtyczce

sterownik w drzwiach pasażera: PIN 1 i 2 gdzie z PIN 1--> PIN 2 we wtyczce i PIN 2 --> PIN 1 we wtyczce

sterownik w drzwiach lewych tył:

PIN 5 (J393 - centralny sterownik systemu Komfort) --> PIN 2 we wtyczce i masa --> PIN 1 we wtyczce

sterownik w drzwiach prawych tył:

PIN 12 (J393 - centralny sterownik systemu Komfort) --> PIN 2 we wtyczce i masa --> PIN 1 we wtyczce

Edited by Bimbasz

Jeśli masz auto z roku modelowego 2007 (czyli po maju 2006) to piny 18 i 19. Jeśli sprzed to pin 1 i 2.

Mam sprzed maja 2006, ale pin 2 też mam zajęty :( Musze poszukać innego pinu z masą lub wlutować się w już istniejące kable :/

W drzwiach pasażera mam te piny wolne, tylko w drzwiach kierowcy są zajęte.

Bimbasz, ciągle pod górkę z tymi przeróbkami u mnie-jak nie inne mocowanie kierunkowskazów, to inne osadzenie pinów mam :(

Może dodam od siebie jeszcze tylko jedno-poprzedni właściciel montował Dynaudio i wymienił przy okazji boczki-no i jest problem :(

Edited by Krawcol82

W linku poniżej masz schematy elektryczne tam znajdziesz podłączenie lampek.

https://rapidshare.com/files/370480596/passat.pdf

Dzięki za schemat :) Ze schematu i z tego linku http://www.my-gti.com/2158/ wynika, że będę musiał się wbić/wlutować w kabelek, który u mnie wychodzi z pinu 2-tylko jestem ciekawy teraz, dlaczego ten pin jest u mnie zajęty :?: Może... Silniczek szyby jest z 2006r (tak, jak auto), ale boczek jest już z 2007r (Dynaudio), a jak wiemy instalacja jest przymocowana do boczka-i tu jest pies pogrzebany... Nie ma to jak prostować przeróbki poprzednich właścicieli :rotfl:

Zobaczę jeszcze, czy mam pin 21 wolny, bo to też jest masa. A masa to masa-powinno zadziałać :)

Edited by Krawcol82

do MY 2007 czyli do maja 2006

sterownik w drzwiach kierowcy: PIN 1 i 2 gdzie z PIN 1--> PIN 2 we wtyczce i PIN 2 --> PIN 1 we wtyczce

sterownik w drzwiach pasażera: PIN 1 i 2 gdzie z PIN 1--> PIN 2 we wtyczce i PIN 2 --> PIN 1 we wtyczce

sterownik w drzwiach lewych tył: PIN 5--> PIN 2 we wtyczce i masa --> PIN 1 we wtyczce

sterownik w drzwiach prawych tył: PIN 12--> PIN 2 we wtyczce i masa --> PIN 1 we wtyczce

Jesteś pewien tych pinów w tylnych drzwiach :?: Chodzi mi o plusy.

A masa jest tak samo, jak w modelach 2007, czyli pod 4 pinem :?: Bo nie chciałbym się wlutowywać w brązowy kabelek z masą-wolę już pin w odpowiednim miejscu osadzić.

Edited by Krawcol82

Jesteś pewien tych pinów w tylnych drzwiach Chodzi mi o plusy.

Po konsultacji z Krawcol rozszyfrowane zostało że dla modeli rocznikowch max 2006 (do maja 2006) lampki oświetlenia w drzwiach tylnych są bezpośrednio podpięte pod (J393 - centralny sterownik systemu Komfort) a nie jak w rocznikach po maj 2006 pod sterwonik w drzwiach tylnych. Więc trzeba ciągnąć przewody od Komfortu aż do tylnych drzwi.

Edited by Bimbasz

Po konsultacji z Krawcol rozszyfrowane zostało że dla modeli rocznikowch max 2006 (do maja 2006) lampki oświetlenia w drzwiach tylnych są bezpośrednio podpięte pod (J393 - centralny sterownik systemu Komfort) a nie jak w rocznikach po maj 2006 pod sterwonik w drzwiach tylnych. Więc trzeba ciągnąć przewody od Komfortu aż do tylnych drzwi.

Właśnie chciałem o tym napisać :)

Lampki na przodzie podłączone wg rozpiski Bimbaszka-no i działają, jak należy. W drzwiach kierowcy plusik z pinu 1, masa pociągnięta z masy przycisku do otwierania klapki wlewu paliwa (wlutowane w przewody). W drzwiach pasażera plusik z pinu 1, masa także pociągnięta z kabla masowego od podświetlania włącznika do szyby (podłączony pierwotnie pod pin 2). W kodowaniu obu sterowników dodane do wartości po 64 i wszystko działa :)

Dzięki Bimbasz za pomoc :padam:

P.S. Foto-story żadnego nie robiłem, bo to wszystko na innych forach opisane jest wraz ze zdjęciami :)

Bimbasz, a możesz sprawdzić pin 10 przy module MY2006 w tylnych drzwiach :?: Od czego on jest :?:

pin 10 przy module MY2006 w tylnych drzwiach Od czego on jest

+ (plus) połączony z skrzynką bezpieczników SD23, kabel koloru białego, 2,5mm2 (sterownik tylnych lewych drzwi)

+ (plus) połączony z skrzynką bezpieczników SD23, kabel koloru białego, 2,5mm2 (sterownik tylnych lewych drzwi)

Powinien tam iść sygnał, jak się drzwi otwiera, prawda :?: Bo znalazłem na my-gti opis, gdzie koleś w golfie z 2004 (moduł też nie obsługuje lampki) podłączył się pod piny 10 i 4 i działa mu lampka:

http://www.my-gti.com/2240/adding-door-warning-lights-to-the-volkswagen-golf-and-jetta-rear/comment-page-1#comment-6876

Użytkownik: Eddie-NL

Efekt jego pracy jest taki:

Może warto tak spróbować :?:

A masz w swoim sterowniku coś wpięte w piny 4 i 10?

A masz w swoim sterowniku coś wpięte w piny 4 i 10?

Pin 4 mam wolny, a w 10 siedzi gruby biały kabel-takiej samej grubości jak brązowy z masą w pinie 9.

Ten przewód który powinien być podłączony pod PIN 4 powinieneś podłączyć chyba pod PIN 25 w wtyczce która jest na słupku drzwiowym (bo tam jest ten sam sygnał co gość podłączył w Golfie 4 właśnie pod PIN 4)

Spróbuj podłączyć, najwyżej żarówka się spali :)

Ten przewód który powinien być podłączony pod PIN 4 powinieneś podłączyć chyba pod PIN 25 w wtyczce która jest na słupku drzwiowym (bo tam jest ten sam sygnał co gość podłączył w Golfie 4 właśnie pod PIN 4)

Spróbuj podłączyć, najwyżej żarówka się spali

On to zrobił w Mk5 :)

Ale plusik można wziąć z tego 10 :?: Bo rozumiem, że 4 to masa :?: Albo jak się wkurzę, to masę wezmę z brązowego 9.