rosol Report post #141 Posted May 4, 2020 @suthum OE 06F906088F Quote Share this post Link to post Share on other sites
suthum Report post #142 Posted May 4, 2020 Dziękuję za info rosol. Jeszcze pytanie. nie mam dostępu do ETKI. czujnik u mnie to jest ten od góry w kolektorze wydechowym, czy w jakimś innym miejscu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
emilus100 Report post #143 Posted May 4, 2020 (edited) Każdy ma dostęp do ETKI online. Wystarczy wpisać w google. Mnie też dopadł błąd z tym, że P0544, czyli sensor 1 for Exhaust Temp Bank 1 G235. Czujnik kupiony i zastanawiam się, czy aby on uległ awarii. Bo, po podłączeniu na krótko temp przed turbo nie zmienia się. Edited May 7, 2020 by emilus100 Quote Share this post Link to post Share on other sites
suthum Report post #144 Posted May 5, 2020 Jestem na wyjeździe, mam limit transferu i stare lg g4 w ręku, więc etka online może mnie zaorać, ale nieważne. Na krótko czyli w powietrzu miałeś czujnik? To może temperaturę otoczenia zmierzyłeś? Quote Share this post Link to post Share on other sites
emilus100 Report post #145 Posted May 7, 2020 Czujnik wymieniony. Błędów już nie ma, a DPF od razu się zaczął wypalać. Ta temp to jednak nie jest wskazówka usterki. Tak, otoczenia tylko wcześniej przed wym cały czas w tym bloku pom. byla ta sama temp, stąd mój zamysł, że tak być nie powinno. Zazwyczaj ludziom wskazywało w tym bloku pomiarowym non stop chyba 930st C. Quote Share this post Link to post Share on other sites
suthum Report post #146 Posted May 8, 2020 Cieszę się twoim szczęściem. 930 pokazywało przy uwalonym czujniku lub przy przerwie w obwodzie. Wracając do mojego pytania. Znalazłem na necie zdjęcie mojego silnika od strony wydechowej. Ktoś mi podpowie czy zaznaczona część to czujnik temperatury czy może sonda? Quote Share this post Link to post Share on other sites
emilus100 Report post #147 Posted May 8, 2020 Dziwne, bo ETKA pokazuje, że ten czujnik jest w przed turbo tak jak w dieslach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
suthum Report post #148 Posted May 8, 2020 (edited) Tylko, że ja mam silnik o oznaczeniu bvx, czyli zwykłe fsi bez turbiny. Stąd moje marudzenie. Czasami wyskakuje mi błąd tego czujnika i chciałbym mu sprawdzić kable lub go wymienić, lecz nie wiem gdzie szukać. Edit. Nie doczytałem z twojego odrazka ze etka tu opisuje też właśnie mój silnik. Jak wrócę do domu będę musiał tam pogrzebać. Edit 2: Dla ciekawskich znalazłem ciekawy opis na necie. Wklejam linka. Jeśli nie mogę to proszę moda o korektę. https://www.obd-codes.com/p0544 Edited May 12, 2020 by suthum Quote Share this post Link to post Share on other sites