Skocz do zawartości
s27

Sprężarka czy zawór sterujący klimatyzacji ???

Rekomendowane odpowiedzi

bary75    0

Witam. Koledzy, ja chyba swój problem juz rozwiązałem. Podjechałem do warsztatu, gdzie nabijają klimę, sprawdzili filterek na zaworze, gdzie podłącza się przewody nabijające klimę - na tej cienkiej rurce. Wyjęli filtr - był czysty - jak nowy, jednak stwierdzili, że ten filterek zbyt luźno wyszedł i postanowili wyjąć z niego stary oring i zamontować nowy - grubszy, aby lepiej uszczelniał. Po tym zabiegu było lepiej, jednak po włączeniu klimy, gdy załączał się wentylator klimy, zatrzymywał się w tym czasie wentylator visco - ten, który w zależności od temperatury chłodzi mocniej lub mniej. I tutaj był chyba pies pogrzebany. Zajechałem do kolegi mechanika, aby cos z tym zrobić. Niestety nowy chodzi po około 200zł + wymiana. Nie wchodziło to w grę ze względu na brak czasu. I tutaj należą się słowa uznania dla pomysłowości mojego kolegi mechanika, ponieważ w 5 minut "uzdrowił" visco. Wygiął jakąś tam blaszkę, która jest z bimetalu i teraz visco chłodzi elegancko, a co za tym idzie klima też chodzi bez zarzutu.

Pozdrawiam

 

P.S.

Sorki za ewentualne błędy i małą składnię ale mam mało czasu i pisze z telefonu, a chciałem się z Wami jak najszybciej podzielić informacjami. Może komuś to pomoże.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

s1bart1    0

Cześć,

w związku że nieznalazłem tematu odoszącego sie do mojego problemu ,a mój temat został zamknięty ,postanowiłem napisać w tym temacie ;)

 

 

mam uszkodzony zawór sterujący w kompresorze klimatyzacji ,kompresor to Sanden o nr. 1K0 820 803 S .

Szukając na internecie zaworu znalazłem kilka ale w dużej rozbieżności cenowej ,od 80 pln do prawie 400 pln.

Możecie mi podpowiedzieć z jakiej firmy kupić zawór ,na co zwrócić uwagę ,a może nawet polecicie kogoś sprawdzonego

Z góry dzięki za dobre rady

 

Pozdrawiam

Bartek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
jsoc    0

u mnie padła sprężarka, klimatolog proponuje japońską za 500zł po regeneracji co o tym sadzicie, oryginał to PX

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
kamil1993    0

Odkopie troche temat. Panowie zauważyłem ze klimatyzacja slabo chlodzi i nie wiem czy kompresor wogole sie zaczala. Jak to sprawdzic ? Spalanie na postoju mam 0.6-0.7 l wlaczam klime , przycisk AC i spalanie jest takie same. Po wylaczeniu auta nie słychać aby jakieś wiatraki chodzily czy cos w tym stylu. Co do samej temperatury to... dzis bylo 17stopni na plusie , odpalilem klime i ruszylem autem , po przejechaniu 5 km dopiero bylo czuć ze cos tam zimno leci ale to nie jest to co powinno. Jak daje na HI to czuc ze leci gorace powietrze a jak na LO to temperatura ma okolo 20-21 stopni.. gdzies czytałem ze moze byc za to odpowiedzialny zawor sterowania klimatyzacja . To prawda ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
bystra    0

Duże prawdopodobieństwo że zawór się "wiesza". Też tak miałem u siebie - dopiero po dłuższej chwili klimatyzacja zaczynała chłodzić.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
73greniu    0

Witam! U mnie klima jest coś kapryśna. Chłodzi, choć mrożne powietrze to to nie jest, tylko jeśli ustawię temp 18 lub 19 stopni, w każdej innej konfiguracji, nawet na LO leci wyrażnie ciepłe lub gorące powietrze. Zrobiłem test klimy i test silników nawiewów i sprawdzona ilość czynnika, jest ok. I jeszcze jedno, może nie na pewno ale mam wrażenie, że przy nagrzanym silniku klima gorzej chłodzi. O czym to może świadczyć, ktoś podpowie jakiś trop? Z góry dzięki!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
radekrp90    0

Wentylatory się uruchamiają na chłodnicy? Zobacz ręką jaka jest temperatura przewodów od klimatyzacji biegnących od grodzi.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
73greniu    0

Sprawdzę jak wentylatory... Przewody od klimy: jeden zimny drugi ciepły, nie gorący, to te pod maską ale sprawdzałem filtr kabinowy i dotknąłem tych rurek pod konsolą środkową i oba bardzo gorące.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
radekrp90    0

Piszesz o rurkach przy samym parowniku czy rurkach od nagrzewnicy (dwa różne obiegi)?

 

Jeśli rurki przy grodzi mają różną temperaturę to kompresor wydaje się być ok. Warto jednak podjechać na sprawdzenie ciśnień lub przynajmniej sprawdzić je w VAG. Jeśli jednak gorące rurki to te, które są wewnątrz kanałów biegnące od zaworu rozprężnego do parownika to uszkodzony jest sam zawór rozprężny (nie sterujący).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
rafalbazar    0

Znalazłeś już rozwiązanie ???

 

- - - - - aktualizacja - - - - -

 

U mnie wentylator się nie włącza. A jak to włączę na krótko to itak klima nie chłodzi.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
casuss    0

Witam. Jako, że spece od klimy nic tylko by wymieniali sprężarki to podzielę się moimi spostrzeżeniami z 2 passatów z sprężarkami Sanden. Jeśli objawem jest słabe chłodzenie klimy , sam klimatronic nie generuje błędów, a czynnika nie brakuje to niemal na pewno padł zawór w sprężarce. Trochę się nad tym zastanawiałem i jeśli zawór jest padnięty to można odczytać w VCDsie: Compressor load w okolicach 3Nm, Refrigerant pressure w oklicach 7 do 10 bar (po odpaleniu silnika wzrasta nieznacznie do ok 2 bar lub nie zmienia się).

Sama wymiana zaworu trwa jakieś 10 minut (wcześniej trzeba odessać czynnik). Potrzebne są jedynie kątowe szczypce do pierścieni segera, a sam zawór na allegro kosztuje około 100 zł.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
wektor    0

U mnie 4,2Nm a ciśnienie czynnika 8-8,5.

Czyli mieszczę się w objawach padniętego zaworu?

Jakie są prawidłowe wartości?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
grgr    0

ten zawór sterujący można w aso dostać?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
radekrp90    0

W ASO cały kompresor. Zawory są tylko w zamiennikach z tego co wiem. Podaj numer kompresora to może się coś dopasuje.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Poni    0
Napisano (edytowane)

To teraz ja się przyłącze z swoim problemem klimy. A więc klima nabita, szczelna a załącza się kiedy chce, nieraz po przejechaniu kilku kilometrów. AC włączone klima nie startuje wentylatory nie ruszają. Dzisiaj przejechałem 8 kilometrów i nic, zaglądam pod mache, wętylatory nie startują, małe przygazowanie na postoju i wentylatory odpalił i klima zasuwa. Po chwili wyłączyłem AC i włączyłem i znowu klima nie chodzi, szlak mnie trafił, poszłam po piwo a teraz z nerwów na forum. Macie jakieś pomysły co może dolegać klimatyzacji. Nie mam możliwości sprawdzenia ciśnienia itp.W mojej mieścinie to klimatologów że ohoho wszyscy mają maszyny do nabijania i na tym kończy się ich wiedza. Tak się zastanawiam nad tym zaworem kompresora, może to jego coś boli?

Edytowane przez Poni

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
radekrp90    0

Ciśnienie można sprawdzić też (choć to nie dokładny pomiar) przy pomocy VCDS'a (ktoś w okolicy na pewno ma to urządzenie). Bez tego to wróżenie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Poni    0

Teraz byłem w aucie trochę pokombinować. Odpalam auto klima start i hula! Grom jasny wie co ona tak kaprysy, raz załącza po minucie raz po 15.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
waski1    0
Teraz byłem w aucie trochę pokombinować. Odpalam auto klima start i hula! Grom jasny wie co ona tak kaprysy, raz załącza po minucie raz po 15.

 

Objaw wskazuje na uszkodzony zawór sterujący w kompresorze.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Poni    0

I pewnie od tego zacznę najwyżej stracę stówkę za zawór. Tylko u licha jak tam dojrzeć jakieś numery, bo na sprężarce też jakoś nic nie widzę, kanał będzie potrzebny?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
waski1    0
kanał będzie potrzebny?

Tak. Od spodu powinieneś zlokalizować naklejkę z nr. oe. kompresora.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×