Jump to content
bziup

Trzeszczenie i słaby zasięg

Recommended Posts

Witam.

 

Mam od 2 lat radio president johnny II i antene sirio ml145.

Przez pierwszy rok było wszystko super teraz, mnie słychać dobrze bez trzasków, zbiera mi antena z max 5 km, ogólnie masakra.

Pojechałem na strojenie i wszystko ok..

Ma ktoś jakieś propozycje??

Kilka razy przerwał mi się przewód w antenie ( w samej podstawie) ale zlutowałem go. Może ma to jakąś przyczynę...

 

Chciałbym spróbować podmienić radio albo antenę, czy ktoś z okolic Nowego Dworu Mazowieckiego albo Warszawy (Żoliborz, Centrum) znalazłby chwile czasu żeby to zrobić??

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam.

 

Mam od 2 lat radio president johnny II i antene sirio ml145.

Przez pierwszy rok było wszystko super teraz, mnie słychać dobrze bez trzasków, zbiera mi antena z max 5 km, ogólnie masakra.

Pojechałem na strojenie i wszystko ok..

Ma ktoś jakieś propozycje??

Kilka razy przerwał mi się przewód w antenie ( w samej podstawie) ale zlutowałem go. Może ma to jakąś przyczynę...

 

Chciałbym spróbować podmienić radio albo antenę, czy ktoś z okolic Nowego Dworu Mazowieckiego albo Warszawy (Żoliborz, Centrum) znalazłby chwile czasu żeby to zrobić??

Najlepiej podmień antenę ;) Sprawdź na początek połączenie radia i anteny,posprawdzaj luty które robiłeś.Może sama antena-mogła się dostać woda i jest wilgotna cewka,jest dużo możliwości.

Pzdr.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sprawdź na początek połączenie radia i anteny,posprawdzaj luty które robiłeś.

Wyszło by podczas strojenia anteny. Chyba że raz kontaktuje, raz nie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wyszło by podczas strojenia anteny. Chyba że raz kontaktuje, raz nie.

Podejrzewam raczej że miejsce lutowania jest narażone na ruch ;) Poza tym wiadomo,że woda bardzo lubi to miejsce :D

Jeszcze jedna wskazówka-w moim przypadku był zaśniedziały gwint przy cewce (!!! :D ) przeczyściłem i śmiga...

Pzdr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

koledzy mam taki problem gdyż radio mam podpięte do zasilania radia CD a gdy podepnę navigacje pod zasilanie do zapalniczki trzeszczy mi radio CB :( co to może być tego przyczyną?

Share this post


Link to post
Share on other sites
a gdy podepnę navigacje pod zasilanie do zapalniczki trzeszczy mi radio CB :( co to może być tego przyczyną?

 

Najszybciej "siejący" zasilacz od nawigacji - też tak mam. Winny jest w/g mnie słabo odfiltrowany zasilacz nawigacji.

 

Co do Twojego problemu bziup - ja na początek skupiłbym się głównie na przewodzie. SIRIO ML-145 - antena na podst. magn., przewód zapewne przytrzaskiwany klapą bagażnika, bądź drzwiami. Być może w tym punkcie został przerwany oplot (ekran) przewodu. Sprawdziłbym też to Twoje lutowanie. Może utworzył się tam zimny lut? Używałeś topnika do lutowania (kalafonii)?

Edited by Alex

Share this post


Link to post
Share on other sites
Najszybciej "siejący" zasilacz od nawigacji - też tak mam. Winny jest w/g mnie słabo odfiltrowany zasilacz nawigacji.

 

Potwierdzam. To bolączka większości nawigacji. Producenci chyba idą po kosztach i dają takie zasilacze jakie dają. A zapytam z ciekawości yunivers, jakiej firmy jest to nawigacja?

Share this post


Link to post
Share on other sites
A zapytam z ciekawości yunivers, jakiej firmy jest to nawigacja?

manta 030 :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Sama navi nie sprawia kłopotów tylko te ładowarki do nich .

Mój Lark 50.1 ma w komplecie też taką "siejącą" ładowarkę a jednym z lekarstw jest zmiana jej na taką do telefonu gsm Motoroli .

Mam też taki rozgałęziacz na 3 gniazda zapalniczki + USB i właśnie wpinając w to USB navi też problem "siania " znika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam!

ja tez mam problem z trzeszczącym radiem cb. kupiłem w poniedziałek radio Lafayette Apollo pro + antena Presenter Tiger plus. byłem z zestawem w środe u specjalisty o zestrojenie, wyszło że antena nie potrzebuje strojenia i po podłączeniu całego zestawu do zapalniczki było wszystko ok. zrobiliśmy próbę radia, jadąc póżniej trasą było idealnie w obie strony rozmów, w sobotę podczas robienia trasy włączyłem radio i niespodzianka, cały czas trzeszczy a sprawdzając radio powiedzieli mi że prawie mnie nie słychać i trzeszczy. antenę mam ustawioną na dachu i kabel przyciśnięty drzwiami. dopiero złapało mi rozmowę w moim mieście. jaki może być tego powód?? zakłócenia od świateł?? dodam że w środę podczas próby jeżdziłem na ledach a wczoraj na normalnych. jeszcze dziś spróbuję wyskoczyć na trasę i złapać coś.

Share this post


Link to post
Share on other sites

chłopaki mam problem z moim radyjkiem, włączam radio i prze kilka sekund słychać nawijkę na CB i stopniowo coraz ciszej i ciszej, i koniec, kompletna cisza, nawet jak kręcę ASC (redukcją szumów). Moje radio to: President Johnny II i antena SIRO ML 145.

Share this post


Link to post
Share on other sites
chłopaki mam problem z moim radyjkiem, włączam radio i prze kilka sekund słychać nawijkę na CB i stopniowo coraz ciszej i ciszej, i koniec, kompletna cisza, nawet jak kręcę ASC (redukcją szumów)
może to być jak na mnie jakiś zimny lut ale ekspertem nie jestem tak więc bym się udał do jakiegoś serwisu CB i żeby je tam sprawdzili

Share this post


Link to post
Share on other sites
chłopaki mam problem z moim radyjkiem, włączam radio i prze kilka sekund słychać nawijkę na CB i stopniowo coraz ciszej i ciszej, i koniec, kompletna cisza, nawet jak kręcę ASC (redukcją szumów). Moje radio to: President Johnny II i antena SIRO ML 145.

 

Napisz co było bo moje radio ogłuchło prawie identycznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak jak radził kolega Adam204, zanoszę Cb do serwisu, po wszystkim dam znać co było przyczyną.

Share this post


Link to post
Share on other sites
chłopaki mam problem z moim radyjkiem, włączam radio i prze kilka sekund słychać nawijkę na CB i stopniowo coraz ciszej i ciszej, i koniec, kompletna cisza, nawet jak kręcę ASC (redukcją szumów). Moje radio to: President Johnny II i antena SIRO ML 145.

 

Dla potomnych - filtr częstotliwości 455khz( taka mała kostka 5pin, choć nie zawsze. W johnnym cisza, bo tylko AM a w harrym też tylko na AM, łatwo to zweryfikować, bo na FM powinno być w porządku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może jest rozstrojone? Ja mam CB Maxona 3000 i podobnie, trzeszczało i lichy zasięg. Kuzyn(elektryk, znawca i pasjonat elektroniki) stwierdził, ze to rozstrojenie. Zrobił co trzeba i jest dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, posiadam radio cb jacksonII i antenę ml145 też miałem problemy że mnie nie słychać, nasłuch był powiedzmy ok. Antena zestrojona, miernikiem sprawdziłem przejścia (jestem elektronikiem z zawodu, wiem co to miernik) Pojechałem do fachowca i zrobił dokładnie to samo i co ? i nic! Jednak praktyka w radiach robi swoje - wziął lutownicę poprawił luty(mimo że przejścia były) i działa!! Sprawdźcie dobrze kable i masy. Zakładając CB do samochodu to od razu położyłem nowy kabel z aku 2x2,5 do zasilania. Wszystko pięknie działa - "kropką nad i" był mikrofon z echem. Teraz często mi się pytają z czego i skąd nadaje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W SIRIO ML145 należy zwrócić uwagę na gumowe podkładki przy rozkręcaniu stopki magnetycznej. Są 4 śruby, a tylko 3 gumki przy skręcaniu należy pamiętać aby gumki wróciły na swoje miejsce. Kiedyś pomieszałem z tymi gumkami i antena przestała sprawnie działać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

Korzystając ze strony akceptujesz nasz Terms of Use oraz Privacy Policy