Skocz do zawartości
DaVWiDs

Jaki wzmacniacz i skrzynia dobrać na początek

    Rekomendowane odpowiedzi

    Samochód: B5(3B) 1.8 T 150KM (ANB)
    Rok prod: 1999

    A gdzie szukać to gdzieś koło radia 

    Rem jest izolowany. I ma zarobione końcówki.  Więc chyba nie powinno nigdzie.dotykac.

    Muszę tu znaleźć jakiegoś "elektryka"  co by mi to zrobił. Bo w delegacji jestem i nie mam żadnych narzędzi nawet żeby radio wypiac.  Nie znacie nikogo z okolic Kozienic... co by ogarniał to

     

    Dnia 5.07.2018 o 11:04, jerzyoka napisał:

    A gdzie szukać to gdzieś koło radia 

    Rem jest izolowany. I ma zarobione końcówki.  Więc chyba nie powinno nigdzie.dotykac.

    Muszę tu znaleźć jakiegoś "elektryka"  co by mi to zrobił. Bo w delegacji jestem i nie mam żadnych narzędzi nawet żeby radio wypiac.  Nie znacie nikogo z okolic Kozienic... co by ogarniał to

    Chodzi Ci o + przy wzmacniaczu czy jakieś włókna z niego nie dotykają..... Nie bo jest zakute i zalutowane

    Edytowane przez jerzyoka
    Dopisanie

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B6 2.0 TSI 200KM
    Rok prod: 2008

    Coś jest pojebane z Remote, może przy radiu jest coś spieprzone i dostaje ciągle +12V.

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B5(3B) 1.8 T 150KM (ANB)
    Rok prod: 1999

    Właśnie sprawdziłem.ztylu przy wzmak jest oki. A z przodu przy radiu jest kabel rem. Spięty z kablem rem radia niebieski bialym

     

    Nic nie widzę jak jakiś kabel jest to zaizolowany. Radio bez kluczyka nie działa więc nie ma sensu rem. Przepinac pod czerwony po stacyjce.... co napięcie jest. 

    20180705_183330.jpg

     

    Wszystkie kable obejrzane. Racja nie idzie włączyć jak nie ma kluczyka. A dioda mimo to się pali zielona przy wzmacniaczu.

    A jak przy radiu odepne rem to gaśnie.na wzmaku też. 

    Oki. Dało się sprawdzić lampką na rem.od radia mam prąd mimo wyłącznej stacyjki, i mimo tego że radia nie da się włączyć. Może ktoś kiedyś pomylił. I w niebieski wpioł prąd na podtrzymanie. A w czerwony sterowanie.... Ale to przy samym radiu. A i radio nie gubi pamięci po wyjęciu kluczyka.... 

    20180705_200353.jpg

    15308151386345725034178680098979.jpg

     

    Bez kluczyka ....

    Niebiesko biały ma prąd

    Czerwony nie ma

    Żółty ma prąd

     

    Czy ja mogę w ten czerwony co bez kluczyka nie ma prądu wpiac się tym remotem od wzmacniacza. Może to nie fachowo. Ale nie chce wcześniej gdzieś w kanałach mieszać bo wcześniej zainstalowany jest zestaw głośnomówiący i może to dlatego coś jest pozamieniane. W tym momencie nie traci zestaw pamięci ani radio. A boję się że jak pozamieniane wcześniej to zestaw będzie tracił pamięć. 

    Mogę pod czerwony.... wpiac rem od wzmacniacza nic nie uszkodze...?

    Edytowane przez jerzyoka
    Dodanie

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B6 2.0 TSI 200KM
    Rok prod: 2008

    Albo radio jest zepsute albo ktoś coś odwalił przy kostce radia. Na remote pojawia się napięcie dopiero po włączeniu radia. Jak masz wyłączone radio to automatycznie muszą się wyłączyć wzmacniacze. Coś musi być z radiem bo to nie jest normalna sytuacja.

    • Like 1

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B6 2.0 TDI-PD 170KM (BMR)
    Rok prod: 2007

    Najprostsze wyjście. Pożycz od kogoś radio i podłącz. Jeśli nie pomoże to znaczy że jest coś namieszane w instalacji.

    Sony miało kiedyś takie modele że po odpięciu panelu radio się wyłączało, ale prąd dalej pobierało. Trzeba je było ręcznie przyciskiem wyłączyć i dopiero panel wyjmować. Przy Pioneer'ze się jeszcze z tym nie spotkałem. Więc tak jak pisze @Jankus, coś z radiem musi być nie halo.

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B5(3B) 1.8 T 150KM (ANB)
    Rok prod: 1999
    5 godzin temu, Jankus napisał:

    . Na remote pojawia się napięcie dopiero po włączeniu radia. Jak masz wyłączone radio to automatycznie muszą się wyłączyć wzmacniacze.

    Czyli remot to jest prąd wyjściowy z radia... kurde będę szukać dalej w takim razie 

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B6 2.0 TDI-PD 170KM (BMR)
    Rok prod: 2007

    Tak. Remote podaje napięcie po włączeniu się radia albo właśnie do wzmacniacza albo np. do anteny elektrycznej aby się wysunęła.

    • Like 1

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B5(3B) 1.8 T 150KM (ANB)
    Rok prod: 1999

    Czyli.jak jest na stałe rem. Z radia to znaczy że radio to przepuszcza. Czyli radio zepsute.

    Czyli wymiana radia... 

    Szkoda cze nie można tego rem. Do wzmak puścić po stacyjce.

     

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B5(3BG) 1.9 TDI-PD 101KM (AVB)
    Rok prod: 2000

    Do czego na tym zdjęciu jest podłączony ten żółto-czarny z czarną izolacją i ten żółty co widać tylko kawałek jego osłony przezroczystej?

     

     

    18 godzin temu, jerzyoka napisał:

    20180705_183330.jpg

     

    Edytowane przez StreamHD

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B5(3B) 1.8 T 150KM (ANB)
    Rok prod: 1999

    Ten żółto- czarny   i żółty jest zaslepiony. 

    20180705_183311.jpg

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B5(3BG) 1.9 TDI-PD 101KM (AVB)
    Rok prod: 2000

    Podaj model tego radia.

    Ja bym spróbował zamienić żółty z czerwonym ja kto się prawie zawsze robi jak się kupuje radio. Choć teraz jest ok ale sprawdzić można.

    Edytowane przez StreamHD

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B5(3B) 1.8 T 150KM (ANB)
    Rok prod: 1999

    Ale jak zamienię żółty  z czerwonym to będę miał odcięcie po kluczyku na żółtym.a cały czas prąd będzie na czerwonym. Nic nie zepsuje. Chyba że w tej kostce od zestawu tam coś poprzekladane. 

    Ale jak zamienię żółty  z czerwonym to będę miał odcięcie po kluczyku na żółtym.a cały czas prąd będzie na czerwonym. Nic nie zepsuje. Chyba że w tej kostce od zestawu tam coś poprzekladane. 

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B5(3BG) 1.9 TDI-PD 101KM (AVB)
    Rok prod: 2000

    Ciekawi mnie czy wtedy będzie prąd na REM nawet jak wyciągniesz kluczyk.

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B5(3B) 1.8 T 150KM (ANB)
    Rok prod: 1999

    Ok.po pracy sprawdzę. To koło 18:30 dam znać.a jak się okaże bo tak teraz myślę że nadal po kluczyku prąd odetnie. A że nie nie będzie jak kluczyk wyjme to znak że te kostki od zestawu coś maja nie tsk 

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B5(3B) 1.8 T 150KM (ANB)
    Rok prod: 1999
    5 godzin temu, StreamHD napisał:

    Podaj model tego radia.

    Ja bym spróbował zamienić żółty z czerwonym ja kto się prawie zawsze robi jak się kupuje radio. Choć teraz jest ok ale sprawdzić

    Po pracy podam.bo nie pamiętam pioneer stary ładnych parę lat to mam.

     

    pioneer deh p4900ib

    Wypne z układu zestaw glosnomowiacy

    Wydaje mi się że to on może coś mieszać. Bo miałem to radio w innym aucie i antena tam była wysuwaną i dzialalo

     

    Wywalilem wszystko.  Aż do oryginalnych kostek. I rem tam też dostaje prad

     

    Rem to ten czerwony niebieski

    15308938970261898074539615733959.jpg

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B5(3BG) 1.9 TDI-PD 101KM (AVB)
    Rok prod: 2000

    To jeszcze tylko zamień czerwony z żółtym i spprawdź. 

    • Like 1

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B5(3B) 1.9 TDI 110KM (AFN)
    Rok prod: 1996

    @jerzyoka, nie pisz posta pod postem bo się nie łączą kiedy nie są dodane w bliskim czasie. Edytuj posty bo ktoś wejdzie Ci na innym forum za to na głowę. Kabel czerwono niebieski jest źle wpięty. W wiązce passata te kolory to stały prąd z aku. I masz go źle wpiętego, bo tam gdzie powinien być REM. Ten kabel ma być przy granicy tej kostki, obok żółtego, z tego co pamiętam. 

    Tutaj ktoś miał problem na elektrodzie ale lokalizacja tego kabla jest ok. Po prawej przy krawędzi jest ta kostka. 

    5115072200_1386526130.jpg

    • Like 1

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B5(3B) 1.8 T 150KM (ANB)
    Rok prod: 1999

    Przepraszam.pisałem szybko z tel. Więc tak w ten kabel w kostce fabrycznej był wpięty kabel od radia remot, jak wypiołem go od radia to bez kluczyka w niebieskim przewodzie (remote) prąd zginoł, po włożeniu kluczyka na radyjnym kablu remote pojawiło się napięcie. Więc tak zostawiłem. 

    Wcześniej myślałem że napięcie remot daje auto do tej kostki i z tamtąd do radia się wpina, a  to wychodzi że to radio daje ten prąd.

    Jeszcze raz przepraszam  za chaos na forum.😟 i bardzo dziękuję osobom które mi pomagały to wszystko zrozumieć 👍👌

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się

    ×

    Powiadomienie o plikach cookie

    Korzystając ze strony akceptujesz nasz Warunki użytkowania oraz Polityka prywatności