Skocz do zawartości
m3iaz

[Instrukcja] AUTO HOLD - POPRAWIONA

    Rekomendowane odpowiedzi

    Samochód: B6 2.0 TDI-PD 140KM (BMP) 4x4
    Rok prod: 2007

    Dobre pytanie teraz nie pamiętam (wydaje mi się ze wchodziły normalnie nie za luźno), ale na pewno zatrzask zaskakiwał, ze było to czuć. Ciężko było wyciągnąć żeby je zamienić jak źle podłączyłem.

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: b5fl 2,8v6 AMX
    Rok prod: 2002
    Wielkie Dzięki!!! za instrukcję, była bardzo pomocna przy modyfikacji.

    Jeśli mogę wtrącić:

    - drugi torx rozmiar 30;

    - że sterownik przed może być z końcówką kodu 11 i też zmieniamy na 12 (samochód na rynek europejski);

    - lepiej podnieść tunel i odpiąć złącza niż wypinać ramkę z przełącznikami (jej wyjęcie na granicy urwania zaczepów;

    - polecam orginalnie zarobione końcówki z przewodami ręcznie nie są tak idelnie wykonane i gorzej się je wkłada do złącz.

     

    Jestem bardzo zdowolony z tej funkcji bardzo praktyczna (nie oślepiam teraz z tyłu kierowców, brak nogi na hamulcu)

     

    Potwierdzam u mnie też końcówka kodu to 11 a pasek na pewno nie z usa.

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: CC 2.0 TSI 210KM DSG
    Rok prod: 2013

    Witam,

     

    Potrzebuję pomocy przy podłączeniu AH w VW CC (B7)

     

    Otóż zakupiłem panel przycisków (w nowszym cc panel przycisków ESP, ręczny i AH jest pod jedną wtyczką) z AH zamieniłem go ze starym i zakodowałem tą funkcję kodem 57 - zostało przyjęte, po chwili wyskoczył błąd 02844 - Lamp for Automatic Parking Function i 009 open to short ground. Przycisku nie da się włączyć, aby zapaliła się kontrolka. Sądzę że nie ma połączenia ? Potrzebowałbym pomocy jak to wszystko uaktywnić, jakiś schemat. Może ktoś jest w stanie sprawdzić jak wygląda połączeniu pinów na kostce w swoim samochodzie ?

     

    IMG_20140407_201454.jpg

    IMG_20140406_231357.jpg

    4104548000.jpg

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B6 2.0 TDI-CR 170KM (CBBB) DSG
    Rok prod: 2006

    Witam brakuje ci kabli do AH w kostce od przycisku pin11 i pin13 złączyć razem i dolutować do pinu22 w kostce sterownika hamulca i jeszcze jeden kabel pin14 z kostki przycisku do kostki sterownika hamulca pin4

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B6 1.9 TDI-PD 105KM(BXE)
    Rok prod: 2008

     

    jak mam to rozumieć?

     

    Mam moduł ABS 3C0 614 109 C, moduł hamulca parkowania 3C0 907 801 J, mam kodowanie 0000056. W celu testu zmieniłem na 0000057. Przyjął kodowanie, ale pojawił się błąd na ABS. W moim rozumowaniu błąd powstał bo w końcu nie mam przycisku i podłączonych wiązek.

    Czy może mi ktoś powiedzieć czy w moim przypadku wystarczy dołożyć tylko przycisk i wiązki połączyć i będzie OK?

    Albo pytanie co musze sprawdzić jeszcze w aucie co ma znaczenie?

    Przymierzam się do roboty z przyciskiem w weekend majowy, tylko zastanawiam się czy jakichś niespodzianek niemiłych nie będę miał.

    Proszę o pomoc

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B6 2.0 TDI-CR 170KM (CBBB) DSG
    Rok prod: 2006

    Witam, przycisk i wiązke dołożyć i będzie ok.

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B5(3BG) 1.9 TDI-PD 131KM (AWX)
    Rok prod: 2005

    Panowie a jak wyłączyć ten epany auto hold programowo. Bawiłem się dziś trochę VCDS-em i teraz mi się świeci to (P) przekreślone auto holdu nie mam . Czy tylko w module 53 hamulca postojowego mam zmienić na 11 czy jeszcze gdzieś mam szukać. Błąd ma taki : 02844 - ŻARÓWKA FUNKCJI AUTOMATYCZNEGO PARKOWANIA

    009-PRZERWA/ZWARCIE Z MASĄ - MIL ZAPALONA

     

    nie mam przycisku od autohold-a

    nie zapisałem pierwotnego ustawienia.Sterownik od hamulca postojowego ma oznaczenie :

    SW: 3C0 907 801 B

     

    odpięcie akumulatora pomogło

    Edytowane przez ARNAU

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B6 2.0 TFSI 200KM
    Rok prod: 2006

    Składałem dzisiaj m.in AH i mam następujący problem. Przy włączonych światłach postojowych, na czerwono mam podświetlony napis AutoHold, ale jak tylko włączę zapłon podświetlanie znika, a Autohold nie działa, wywala błąd:

     

    02844 - Żarówka funkcji automatycznego parkowania

    009 - Przerwa / zwarcie z masą - MIL zapalona

     

    czy po ciemaku pomyliłem kabelki ?

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B6 2.0 TDI-PD 140KM (BMP) 4x4
    Rok prod: 2007

    Obstawiam ze pomyliłeś

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B6 2.0 TFSI 200KM
    Rok prod: 2006
    Obstawiam ze pomyliłeś

     

    ehh, tylko który z którym ? :)

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B6 2.0 TDI-PD 140KM (BMP) 4x4
    Rok prod: 2007

    Musisz sprawdzić pojedynczo, dużo ich nie ma. Błędy sie zdarzają, ja tez sie pomyliłem przy podłączeniu.

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B6 2.0 TFSI 200KM
    Rok prod: 2006
    Musisz sprawdzić pojedynczo, dużo ich nie ma. Błędy sie zdarzają, ja tez sie pomyliłem przy podłączeniu.

     

    podświtlanie jest ok, więc pozostaje reszta, może będę odpinał pojedyńczo żeby sprawdzić ... nie chce mi się jeszcze raz tunelu wyjmować :)

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B6 1.9 TDI-PD 105KM(BXE)
    Rok prod: 2006

    tez bede sie przymierzac w week do tego ale nie wiem wlasnie czy wylaczenie sygnalizacji zapiecia pasow kierowcy koloduje z systemem ah? jesli mam wylaczona sygnalizacje zapiecia to ah bedzie dzialac w ogole? moze ktos podobnie ma

    na moj rozum tak poniewaz oszukuje komputer iz pasy sa zapiete caly czas :fajny chyba powinno zatrybic...

    Edytowane przez comingsoon

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B6 2.0 TDI-PD 140KM (BMP) 4x4
    Rok prod: 2007

    Aby ah zadziałało musisz mieć zapięty pas. Zawsze. Jak wyłączysz sygnalizacje to nie bedzie piszczeć jak bez pasa jedziesz, ale ah sie nie włączy.

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B6 1.9 TDI-PD 105KM(BXE)
    Rok prod: 2006

    no właśnie muszę mieć zapięty pas... a odłączając kostkę pod fotelem oszukuję komputer. Komp myśli wtedy przecież iż pasy są zapięte cały czas więc funkcja ah powinna zatrybić według mnie ;x

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B6 2.0 TFSI 200KM
    Rok prod: 2006
    Musisz sprawdzić pojedynczo, dużo ich nie ma. Błędy sie zdarzają, ja tez sie pomyliłem przy podłączeniu.

     

    oczywiście że się pomyliłem :) PIN 6 z PIN 2, ale już wszystko śmiga :)

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B6 1.9 TDI-PD 105KM(BXE)
    Rok prod: 2008
    jak mam to rozumieć?

     

    Mam moduł ABS 3C0 614 109 C, moduł hamulca parkowania 3C0 907 801 J, mam kodowanie 0000056. W celu testu zmieniłem na 0000057. Przyjął kodowanie, ale pojawił się błąd na ABS. W moim rozumowaniu błąd powstał bo w końcu nie mam przycisku i podłączonych wiązek.

    Czy może mi ktoś powiedzieć czy w moim przypadku wystarczy dołożyć tylko przycisk i wiązki połączyć i będzie OK?

    Albo pytanie co musze sprawdzić jeszcze w aucie co ma znaczenie?

    Przymierzam się do roboty z przyciskiem w weekend majowy, tylko zastanawiam się czy jakichś niespodzianek niemiłych nie będę miał.

    Proszę o pomoc

     

    No i przycisk zrobiony, ok.2 godz roboty i zaczęło działać super sprawa:)

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B5(3BG) 1.9 TDI-PD 131KM (AWX)
    Rok prod: 2005

    Do tych szybko złączek kable są za cienkie (ESP) daj sobie z tym spokój i po prostu przylutuj chwila roboty a połączenie pewne.

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Samochód: B6 2.0 TDI-PD 140KM (BMP) DSG
    Rok prod: 2008

    Hej. Wymieniali mi w warsztacie sterownik ręcznego z J na końcu. Wymiana na taki sam i zauważyłem teraz,że AH nie działa. Wiecie co to może być? Reszta jest ok nie ma żadnych przekreślonych lub świecących P.

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się

    ×

    Powiadomienie o plikach cookie

    Korzystając ze strony akceptujesz nasz Warunki użytkowania oraz Polityka prywatności