Guest szon Report post #1 Posted June 25, 2009 Witam. Wiele tu było o ABS, zazwyczaj dużo czytam zanim napiszę, ale mojego przypadku nie znalazłem lub nie potrafię zidentyfikować podobnego. Nabyłem passata (B4 1.8) całkiem niedawno. To mój pierwszy pasek więc: czy to normalne, że po włączeniu zapłonu kontrolka zapala się, gaśnie, a potem podczas rozruchu znów się zapala (mruga) i gaśnie? - tak było na początku, uważałem, że ok, ale może nie, nie wiem... Od kilku dni ABS uzbraja się dopiero po kilku uruchomieniach silnika (kilku przejazdach po parę km). Jak postoi kilka godzin, to kontrolka nie gaśnie, ABS nie działa. Z lewego tylnego bębna leciał płyn, okazało się że padł cylinderek. Z pewnością była to jedna z przyczyn. Ale mech. wymienił cylinderek, przy okazji okładziny, bo były zużyte, odpowietrzył hamulce, wyczyścił wszystko, a problem pozostał. Vag pokazał mu błąd zaworu zwrotnego pompy ABS tego koła, z którego ciekło. Nadal jednak, "na ciepło" mimo wszystko się uzbraja (w taki sposób, jak opisałem na początku). O co chodzi? Na co jeszcze zwrócić uwagę? Gdzie szukać przyczyn - tak, żeby za dużo kasy nie wydać bezskutecznie? Ewentualnie - o czym zapomniał (lub czego nie wiedział) mechanik? Pozdrawiam i dziękuję każdemu, kto zechce się podjąć pomocy:) Quote Share this post Link to post Share on other sites
adams Report post #2 Posted June 25, 2009 to http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=41522&highlight=wylotowe & http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=48345&highlight=wylotowe Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kuczi Report post #3 Posted June 25, 2009 czy to normalne, że po włączeniu zapłonu kontrolka zapala się, gaśnie, a potem podczas rozruchu znów się zapala (mruga) i gaśnie? - Nie normalne Poczytaj linki wstawione przez adamsa Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest szon Report post #4 Posted June 25, 2009 Już pędzę do linków:) ---------- Post added at 13:12 ---------- Previous post was at 12:42 ---------- Dziękuję, koledzy:) Dość dużo możliwości i żadna pewna, ale za to ile zabawy:D! ... a może i kasy . Choć nie jestem samochodowym "samogrzebkiem", co nieco sprawdzę. Mam nadzieję, że mogę z tym pokulać jeszcze parę dni bez nadmiernego uszczerbku na zdrowiu, bo kompletnie nie mam czasu. Zresztą dotąd jeździłem gratami bez abs i żyję Quote Share this post Link to post Share on other sites
kdjk Report post #5 Posted June 25, 2009 Cytat:Napisał szon czy to normalne, że po włączeniu zapłonu kontrolka zapala się, gaśnie, a potem podczas rozruchu znów się zapala (mruga) i gaśnie? - Nie normalne Poczytaj linki wstawione przez adamsa ABS może się "zapalić" przy spadku napięcia - np. podczas pracy rozrusznika. Quote Share this post Link to post Share on other sites
adam0707 Report post #6 Posted November 16, 2009 W związku z tym że mój nowy temat wylądował w koszu podpinam się pod istniejący. Objawy takie same: zimny nie działa, jak kawałek się przejadę wyłączę i włączę zapłon abs działa normalnie. Vag pokazuje czujnik prawy przód który wcześniej wymieniłem na nowy. czytałem już temat Adamsa http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=41522&highlight=kontrolka+abs tylko że jemu Vag pokazuje zawór wlotowy i wylotowy. Może ma ktoś jakieś pomysły? Z góry dzięki za pomoc Quote Share this post Link to post Share on other sites
merios16 Report post #7 Posted November 16, 2009 witam adam0707 ja miałem ten sam problem weż sprawdź ten który idzie do czujnika w moim przypadku był on przełamany jak nim poruszałem to raz lączył,a raz nie,albo wymień kawałek do ściany grodziowej.powinno pomóc. Quote Share this post Link to post Share on other sites
adam0707 Report post #8 Posted November 16, 2009 I po wymianie działa normalnie? Jutro go sprawdzę,a dużo roboty jest z wymianą? Quote Share this post Link to post Share on other sites
adam0707 Report post #9 Posted November 18, 2009 Dziś sprawdziłem przewód o czujnika do grodzi i wygląda ok. Nie ma przetarć albo innych uszkodzeń. Quote Share this post Link to post Share on other sites
stempel72 Report post #10 Posted November 18, 2009 Pewnie i tak wysrał się modulator. Napisał byś czy masz go pod pompą ABS, czy pod tylną kanapą. Gdzieś tu jest opis jak go naprawić - mojego autorstwa. Pewnie zimne luty sie już porobiły w elektronice i jak temp. trochę złapie to zaczyna kontaktować (rozszerzalnośc cieplna) itd... Quote Share this post Link to post Share on other sites
adam0707 Report post #11 Posted November 18, 2009 tylko dziwne że ten czujnik mi vag pokazuje. Pompę mam taką: http://forum.vw-passat.pl/attachment.php?attachmentid=19356&stc=1&d=1258560813 Quote Share this post Link to post Share on other sites
1robert Report post #12 Posted November 18, 2009 ja tez przerabiałem ten temat - napisz jaki bład wywala vag - zakłądam że niskie napięcie zasilania lub problem z masą - szukałem problemu całe popołudnie kiedyś - rozwiązanie opisałem już też na forum Quote Share this post Link to post Share on other sites
adam0707 Report post #13 Posted November 19, 2009 napisz jaki bład wywala vag - zakłądam że niskie napięcie zasilania to na początku pokazywał mi i powodem był uszkodzony przekaźnik nr 79 który wymieniłem. Teraz pokazuje mi czujnik przedni prawy który też jest nowy. Ale to chyba wina kabli od czujnika do grodzi, bo jak wczoraj przy nich grzebałem to teraz wogóle nie chce zgasnąć kontrolka Quote Share this post Link to post Share on other sites
1robert Report post #14 Posted November 19, 2009 u mnie to nie był przekaźnik choć tak sugerował błąd - problem był grubo bardziej złożony. jeśli to przewody to masz w sumie szczęscie ale jak byśpodłączył pod vag to sprawdzisz co teraz pokazuje. Czasem pokazuje tylko pierwszy uszkodzony czujnik jak wymienisz pokaze dopiero co dalej (miałem tak w kilku przypadkach) Quote Share this post Link to post Share on other sites
adam0707 Report post #15 Posted November 19, 2009 jak byśpodłączył pod vag to sprawdzisz co teraz pokazuje Cały czas ten czujnik prawy przód. Bo jak abs działał (kontrolka zgasła) to nie było żadnych błędów.A jak się zapali znowu to czujnik prawy pokazjue. A ile może taki kabel kosztować? Kupował ktoś coś takiego? Quote Share this post Link to post Share on other sites
1robert Report post #16 Posted November 19, 2009 na początek połącz zwykłym kablem dla rozeznania tematu albo przemierz ten co masz - powinien być łączony nad kielichem amortyzatora Quote Share this post Link to post Share on other sites
adam0707 Report post #17 Posted November 21, 2009 przemierz ten co masz Miałeś rację. Przemierzyłem go i okazało się że jedna z żył nie łączy w miejscu mocowania do nadkola. Już jest naprawiony i abs działa jak szalony:D Dzięki za pomoc. Quote Share this post Link to post Share on other sites