Jump to content
redalercik

AZM 2.0 2001r problemy z odpalaniem, paliwo?, świece?, przewody? filtr? pompka?

    Recommended Posts

    Samochód: B5(3BG) 2.0 115KM (AZM)
    Rok prod: 2001

    Witam wszystkich chcących pomóc :) forumowiczów.

     

    Mam problem z odpalaniem mojego paska :(. Od kilku tygodni ciężko odpala, czasami wystarczyło leciutko dotknąć pedał gazu ale teraz to już nawet nie pomaga.

    Auto jest zagazowane ( BRC sequent 24), odpala z benzyny i jak się nagrzeje to gaz ( srednio 30 sek- 1 min)

     

    ma wymieniony akumulator ( może z miesiąc), olej i filter ( miesiąc temu), świece ( BOSH super 4) może z 3 tyg temu i tutaj uwaga - czy za słabe dokręcenie świec może być też problemem ? Robił to mój kolega ( wróci za tydz z Polski to go dopadne :mad:) i zauważyłem luz na drugiej świeczce ???

     

    Objawy wystepują również w czasie jazdy, jest słaby. Mogę mu cisnąć i do 4 biegu to nie to auto, którym jeżę od 1,5 roku.

    Czy to możliwe, żeby paliło na 3 świece? Czy brak działania jednej z nich powoduje spadek mocy ( jakby silnik nie miał 115 koni tylko max 70 !)

     

     

    Kilku znajomych doradziło mi sprawdzenie paliwa ( tankuje tylko na Shellu paliwo i gaz). Może filtr paliwa - woda w układzie? Jakaś pompka ?

    Wyczyściłem sam filtr powietrza ( był zasyfiony ale nic to nie dało). Mogę poszukać jakiegoś "komputerowca" ale co jeśli komputer nic nie wskaże ?

     

    Najgorsze jest to, że mieszkam w UK i byłem u 3 "mechaników", totalna zlewka problemu, jeden gada że to coś z paliwem, drugi że elektryka ale on takich rzeczy nie robi, trzeci to był tak zajęty że na auto w ogóle nie spojrzał. Jakies porady ? Tracę już trochę do tego nerwy.

     

    Z góry dziękuje za wszelkie komentarze. Do tej pory auto sprawowało się pierwszorzędnie.

    Edited by redalercik
    nerwy :-)

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Samochód: B5(3BG) 1.9 TDI-PD 131KM (AVF)
    Rok prod: 2002

    kolego najlepiej z czytać błędy vagiem jak nie będzie błędów to do jakiegoś porządnego mechanika :) i nie dawaj kolegom bawić się przy aucie :)

    Edited by arekmalisz

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Samochód: B5(3BG) 2.0 115KM (AZM)
    Rok prod: 2001

    Właśnie z tym mechanikiem jest problem! Nie dawałbym koledze czegoś zrobić, gdybym znał jakiegoś naprawdę dobrego mechanika. Widzę, że sam przebywasz w UK, można wiedzieć gdzie? Może polecasz kogoś dobrego ? Ja mieszkam w północnej Walii. Ok 25 mil na zachód od Liverpoolu.

     

     

    ---------------------------------------------------------------------------------------

    Ok. Jest 3 dni po ostatnim poście i sprawa nie nabrała tempa. Dobra rada, nie umawiać się z mechanikami na soboty, bo to znaczy że raczej Cię oleją ! ale nie ważne...

    Znalazłem jakichś mechaników Polak i Litwin, którzy podobno są bardzo dobrzy i mają "wiedzę tajemną" oraz kompjuter. Zobaczymy co z tego wyjdzie teraz. jestem zdesperowany, żeby go naprawić. Auto wczoraj zgasło i już nie chce odpalić normalnie, coś powarkuje ale brzmi jak disel, wole nie odpalać. Chyba na holu pojedzie do tego mechanika :-( ...co za kupa. Za 6 dni mam do zrobienia nim 1600 km !!! Musi byc jak z igły zdjęty !!!

     

    RATUUUUUUUUUNKUUUUUUUU :-)

     

    ps. Kupiłem klucz do wymiany świec 10mm, taki ze sprężynką. Myślałem, że może świeca któraś nie dokręcona czy coś ale wygląda ok, może przewody ale mam nadzieję, że to już mechanicy wykryja i będzie wymienione i spokuj.

    Edited by redalercik

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Samochód: B5(3BG) 2.0 115KM (AZM)
    Rok prod: 2001

    Witam.

     

    Też mam problem z odpalaniem ale troche inny, mianowicie..

    Jak długo postoi i silnik się wystudzi zwłaszcza po nocy ale i po całym dniu stania jak odpalam to odpala ale szarpie tak jakby nie palił na wszystkie gary.. wystarczy, że go zgasze po paru sekundach i znów odpale i już jest wszystko normalnie.. potem odpala na dotyk chyba że postoi ładnych pare godzin. Podczas jazdy nic się nie dzieje wszystko gra jak trzeba. Problem jest tylko po długim postoju. zawsze to samo. Co to może być? filtr paliwa chyba nie bo zawsze za drugim razem odpali ładnie i już chodzi dobrze...

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Samochód: B5(3BG) 2.0 115KM (AZM)
    Rok prod: 2001

    Nikt nie ma pomysłu ??

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Samochód: B7 2.0 TDI 140KM (CFFB)
    Rok prod: 2012
    Co to może być?

    Masz jakieś błędy?

    Masz LPG?

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Samochód: B5(3BG) 2.0 115KM (AZM)
    Rok prod: 2001

    bledów chyba nie, aczkolwiek raz na jakis czas zapali się check (auto jezdzi normalnie) i po jakims czasie gasnie jak gdyby nigdy nic.

    A gaz mam, sekwencje. Ponoc ten check przy gazie to normalka, ktos tu juz raz pisał o tym na forum ze checka wywala co jakis czas, tyle ze on kasował go kompem a u mnie gasnie. I tak jak pisałem, jak auto jest rozgrzane to pali bez problemu i smiga jak rakieta.

    Poza tym odpalam zawsze na benzynie...

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Samochód: B7 2.0 TDI 140KM (CFFB)
    Rok prod: 2012
    aczkolwiek raz na jakis czas zapali się check

    Więc w pamięci na pewno jakieś błędy są zapisane.

    Ponoc ten check przy gazie to normalka

    Ten kto tak twierdzi ma na prawdę małe pojęcie o LPG ;)

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Samochód: B5(3B) 1.9 TDI 110KM (AFN)
    Rok prod: 1997

    Ja bym zaczął od odczytu błędów i wyczyścił przepustnice bo pewnie zasyfiona ale po czyszczeniu musisz zrobić adaptację

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Samochód: B5(3BG) 2.0 115KM (AZM)
    Rok prod: 2001
    Ten kto tak twierdzi ma na prawdę małe pojęcie o LPG ;)

     

    Też mi się tak wydawało :)

     

    Ja bym zaczął od odczytu błędów i wyczyścił przepustnice bo pewnie zasyfiona ale po czyszczeniu musisz zrobić adaptację

     

    Przepustnica była czyszczona i jest OK :)

    Ale faktycznie te błędy musze sprawdzić od czego wywala checka co jakiś czas..

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Guest a_mt

    Witam,

    mój pasek ma również problemy z odpalaniem. Nie mogę znaleźć podobnego problemu na forum.

    Problem pojawia się przy odpalaniu. Silnik drży kilka sekund jakby pracował na 3 świecach po czym gaśnie, przy drugim rozruchu odpala bez problemu. Gdy samochód jest rozgrzany to jest wszystko OK tylko gdy stoi dłużej niż 8 godzin ten problem się pojawia.

    Wymieniłem świece, przewody, cewkę zapłonową, założyłem zawór zwrotny na powrót paliwa i nie wiem co dalej, Vag nie pokazuje błędów. Dodam, że zimą samochód zapala od pierwszego, gdy tylko pojawiają się cieplejsze dni pojawia się problem z odpalaniem.

    Proszę o pomoc lub skierowanie na podobne problemy rozwiązane na forum.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Samochód: B5(3BG) 2.0 115KM (AZM)
    Rok prod: 2001

    To widze, że nie tylko ja mam taki problem.. zapomniałem dodać właśnie, że zimą odpalał przeważnie dobrze, moze dlatego zE dostawał ssanie od razu...

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Samochód: B5(3B) 1.6 101KM (ARM)
    Rok prod: 1999

    Witam. Dołączam się do wątku i mimo silnika 1.6 ARM moje problemy były identyczne choć obecnie mam ich ,,lepszą wersję,, mianowicie nie odpala mi za każdym razem. Ciepły czy zimny nie ma różnicy, muszę długo kręcić i dopiero za drugim razem zaskoczy. Przerobiłem już: -wymiana pompki paliwa (stara się zacinała gdyż skończył się komutator i szczotki) -chyba jest wydajna ponieważ jadąc 180 po autostradzie nie dusi się -zamontowany zaworek zwrotny na wyjściu z pompy -wymieniony filtr paliwa -świece NGK -przewody NGK -czujnik temperatury oryginał ASO -sprawdzone przewody na kostce przy ECU (brak zwarcia, oporność 1,5 kohm przy 30 st - vag nie widzi błędów (pomiar w grupie engine i instruments podobny choć w tej drugiej w bloku 50 mam jeszcze okienko z temperaturą 155 st. i nie wiem co to jest) - mam gaz BRC ale zakręciłem zawory na butli i jeżdżąc tylko na benzynie nie było poprawy. Może moje próby naprawy w Waszym przypadku będą wskazówką,ja nie znalazłem na forum odpowiedzi na moje problemy lecz mam nadzieje że ktoś to wreszcie ugryzie.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Samochód: B5(3BG) 2.0 115KM (AZM)
    Rok prod: 2001

    Wymieniłem Olej i wszystkie filtry .. Paliwowy był jeszcze fabryczny i myślałem, że to może jego wina ale niestety nie.. dalej na zimnym ma te dziwne odpały. . .

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Samochód: B5(3B) 1.9 TDI-PD 115KM (ATJ)
    Rok prod: 2000

    Witam.

    dziś wróciłem z trasy Zakopane - Łódz i wszystko z autem było ok aż do momentu jak zatrzymałem się ok.70km od celu na stacji aby przeprostować kości i zaliczyć WC. zgasiłem auto i po powrocie ok 5min auto nie chciało odpalić, dopiero po 3 próbie przy dodaniu gazu po jakiś 3sekundach załapał. dodam że teraz też ma ciężko( objaw podobny do zapowietrzenia lub jakby pompa nie podawała paliwa). pomóżcie

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Samochód: B7 2.0 TDI 140KM (CFFB)
    Rok prod: 2012

    Twój problem dotyczy AZM? Czy diesla takiego jak masz w profilu?

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Samochód: B5(3B) 1.9 TDI-PD 115KM (ATJ)
    Rok prod: 2000

    diesla ATJ

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Samochód: B5(3BG) 2.0 115KM (AZM)
    Rok prod: 2002

    Witam ,przepraszam za odkop ale właśnie mojego paszczaka dopadło to samo co jest opisane w tym temacie czyli telepanie po odpaleniu zgaśnięcie,następne odpalenie już OK,błędów brak,nowe świece NGK,kable BERU i cewka NGK,filtr paliwa i czujnik temp też.Dzieje się tak od tygodnia .Mam LPG sekwencję przejechane ok 15000Km.Taki objaw miałem raz także przed założeniem LPG ale było to jednorazowe ,teraz praktycznie przy każdorazowym odpaleniu na zimno z drobnymi wyjątkami.Czy przez te sześć lat od założenia tematu poznał może ktoś z szanownych Kolegów odpowiedź na nurtujące mojego paska dolegliwości?

    Edited by arkady4

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Samochód: B6 1.8 TSI 160KM
    Rok prod: 2009

    Cześć,

    Trzeba wymienić czujnik położenia wału korbowego. Znajduje się on pomiędzy silnikiem a skrzynią biegów dostęp od spodu pojazdu.

    Pozdrawiam.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Samochód: B5(3BG) 2.0 115KM (AZM)
    Rok prod: 2002

    Dzięki Andrzej za odpowiedź ,rozumiem że spotkałeś się "na żywo"z takim problemem i wymiana cpw pomogła?Bo ja się jeszcze gryzę pomiędzy tym czujnikiem a ciśnieniem paliwa,lub zestarzałym paliwem w zbiorniku,wiadomo lpg to i wymiana paliwa marna...

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

    ×

    Important Information

    Korzystając ze strony akceptujesz nasz Terms of Use oraz Privacy Policy