Jump to content
Guest navi-forum.pl

RNS 510 Skróty klawiszowe i ukryte menu

Recommended Posts

Guest navi-forum.pl

Jako że na forach różnie to ludzie piszą zakładam nowy temat by w nim umieszczać informacje o skrótach klawiszowych, restartowaniu nawigacji, wywoływaniu ukrytych menu itp... wszelkie inne tricki również mile widziane...

 

proponuję każdą nazwę klawisza opisywać w nawiasie, będzie przejrzyście

 

(<) + (>) + (i) po ponownym włączeniu urządzenia trzymać (SETUP) dopóki włączy się ukryte menu

 

(wyjmowanie płyty) + (i) + (tone)

 

(wyjmowanie płyty) + (i) + (menu)

 

ostatnie dwa skróty dokładnie nie wiem do czego służą, to ostatnie chyba do kasowania błędów

 

może ktoś zna jak zmienić obrazek na ekranie startowym na inny bądź jak go podpisać (edytować) bo byłoby to dobre zabezpieczenie przed złodziejem

Edited by navi-forum.pl

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Moro

po odpaleniu filmu dvd co by nie pojawiał sie komunikat bezpieczeństwa naciśnij( i )oraz( tone) miła pani coś szrajbnie i można podczas jazdy oglądać film:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

bo nie wciska się razem (prawda Specu ;-) ) tylko najpierw (i) a zaraz po oderwaniu palca naciska się (TONE) - najlepiej tym samym palcem :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Witam

U mnie nie działa kod z ominięciem blokady bezpieczeństwa przy oglądaniu DVD...

Włączam film na postoju, wciskam (i) i kobitka mówi coś o nieaktywnym systemie a kiedy zaraz po tym wciskam (TONE) to nic się nie dzieje i jak ruszam to od razu załącza mi się blokada oglądania DVD :-(

Może musze zmienić oprogramowanie mojego RNS510 na nowsze...czy ktoś miał podobny problem?

Edited by pysiek95

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest navi-forum.pl

nie, masz nacisnąć klawisz TONE ułamek sekundy po klawiszu (i) a nie czekać aż komunikat zleci...

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam,

 

a ja probowalem wejsc do ukrytego menu i mi nie wyszlo. Zrobilem reset i po nim trzymalem SETUP tak dlugo az sie ukaze ukryte menu. Niestety, pokazalo sie spowrotem radio. Kiedy nastepnym razem trzymalem jeszcze dluzej, to calkiem sie wylaczylo. Jedyny efekt jaki teraz mam , to nie moge wejsc w POI - chcialem wlaczyc wyswietlanie stacjii benzynowych i caly czys kaze czekac. Czekalem 10 min i nic. Caly czas czekac. Po ponownym resecie tez to samo.

Czyzby ta kombinacja klawiszy usunela mi POI lub wykasowala czesciowo zawartosc mapy ? mapy same OK chodza.

 

czy to tylko ja mam taki problem ? Moze ktos przerabial ten temat ?

 

Jak zobaczyc wersje softu w navi ? Po to wlasciwie probowalem wejsc w ukryte menu.

Moze cos nie tak robilem...

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nowsze RNS-y maja celowo zablokowane menu servisowe. Mozna uaktywnic wagiem albo zmienic wpis w pewnym pliku w firmware. Trzeba miec CD z firmware. Jesli Cie to drugie zainteresuje, daj znac - powiem co i jak.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest navi-forum.pl

 

Lanumisu nie rób partyzantki tylko podziel się wiedzą z ogółem,

przecież nie przyniesie ci to ujmy na honorze itp...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawa jest prosta ale trzeba sie zdecydowac na dokonanie update firmware aby miec pozniej staly dostep do ukrytego Hidden menu. Majac firmware np. 26xx, czy inne jako obraz, otwieramy go za pomoca Ultra Iso (pelna wersja) na komputerze. Tam wyszukujemy folder dla VW:

CD:\WA\EURPQTO.WSH

 

dla Skoda:

 

CD:\WA\EURSKHDD.WSH

 

i zmieniamy wpis: SetRegDataHex(0x21,"00",0x0,0x1,0x1)na:

 

SetRegDataHex(0x21,"01",0x0,0x1,0x1)

 

Tak zmieniony plik zapisujemy w UltraIso, po czym najmniejsza predkoscia wypalamy dysk.

Pozniej tylko przeprowadzamy update RNS w samochodzie i po zakonczeniu mamy Hidden menu w nawigacji.

Wywolanie jego za pomoca 20 sek. przytrzymania "Setup"

To wszystko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbowałem dziś uaktywnić VAGiem ukryte menu które znikło mi po updacie na 2660PL, niestety w 37-Navigation nie odnalazłem żadnego bitu który opisywałby ukryte menu. Może ktoś przerabiał już temat aktywacji tego menu VAGiem i wie jak to zrobić. Płytę z firmware mogę spreparować z opisu Lanumisu ale nie chcę stracić wszystkich danych na HDD i nie wiem czy można zrobić update tej samej wersji softu na tą samą wersję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprobuj wejsc do 37(Navi) -&gt; kanal 50 -&gt; zmien 0 na 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Przy update nie traci sie danych z HDD, przynajmniej ja nie stracilem zadnych ustawien. Sa oczywiscie tez wersje firmware ktore robia RNS 510 "dziewiczym" i wszystkie ustawienia trzeba dokonywac od nowa. Trzeba uwazac co sie wgrywa. Ja mam "B" i firmware 1300 pasuje idealnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sory za odkop ale mam pytanie do jak by ktoś mógł do czego służa poszególne funkcje w ukrytym menu w RNS :)

03102010620.th.jpg 03102010621.th.jpg 03102010622.th.jpg 03102010623.th.jpg 03102010624.th.jpg

 

Z góry dzieki za pomoc :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
37-Navigation nie odnalazłem żadnego bitu który opisywałby ukryte menu. Może ktoś przerabiał już temat aktywacji tego menu VAGiem i wie jak to zrobić.

 

Sprobuj wejsc do 37(Navi) -&gt; kanal 50 -&gt; zmien 0 na 1

 

Chłopaki możecie zapodać z 2 screeny z opisem jak to zrobić? Patrzyłem dziś na to ale nie za bardzo czaję- myślę, że na przyszłość może się przydać i innym userom.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chłopaki możecie zapodać z 2 screeny z opisem jak to zrobić? Patrzyłem dziś na to ale nie za bardzo czaję- myślę, że na przyszłość może się przydać i innym userom.

 

Jak tylko podejdę do garażu z lapem to no problem do zrobienia instrukcji, chwilę cierpliwości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Podłączamy kabelek, włączamy zapłon i włączamy VCDS (w moim przypadku był to 10.6 w wersji ENG)

 

2. Z głównego menu wybierz menu wyboru modułu:

30299117.jpg

 

3. W menu wyboru modułu wybierz moduł 37 - Navigation:

39422595.jpg

 

4. Po połączeniu z modułem, wybierz (w zaawansowanych funkcjach) funkcję 10 - Adaptation:

75289134.jpg

 

5. Otworzy się okienko adaptacji. W rubryce kanału (zaznaczone Channel) wpisz " 50 " a następnie kliknij " Read " (wg. kolejności na zdjęciu):

44734073.jpg

 

6. W rubryce Stored value wyświetlona zostanie wartość 0 co oznacza nieaktywne ukryte menu. Aby je uaktywnić, w rubryce wprowadzania nowej wartości (New value) wprowadź wartość 1 klikając raz przycisk " Up ". Następnie kliknij przycisk " Test ". W rubryce " Test value" powinna się pojawić wartość 1. Jeśli tak jest, klikamy " Save " (zachowaj kolejność podaną przeze mnie na zdjęciu):

35543225.jpg

 

7. Program poprosi o potwierdzenie zmiany - klikamy " Tak ":

23830087.jpg

 

8. Po zakończonej adaptacji opuszczamy ją klikając " Done, Go Back", następnie wychodzimy z modułu navigacji klikając " Close Controller, Go Back " i wychodzimy z menu wyboru modułu klikając " Go Back":

16473199.jpg

63881327.jpg

43703686.jpg

 

9. Wyłączamy VCDS,wyłączamy zapłon, odłączamy kabel, wyłączamy navigacją i wyjmujemy kluczyk. Najlepiej odczekać chwilę, żeby navi się uśpiła i włączamy ponownie.

 

10. Przytrzymujemy przycisk " SETUP " przez kilka - kilkanaście sekund aż włączy się menu serwisowe :)

 

Życzę wszystkim powodzenia ;) mam nadzieję, że się przyda :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Życzę wszystkim powodzenia mam nadzieję, że się przyda

 

Dzięki za profesjonalną instrukcję- przyda się na stówę.

 

A może wiesz jak usunąć blokadę DVD podczas jazdy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

chyba kolega MORO opisał to w 2 poście w tym wątku, ale jeszcze tego nie próbowałem choć obiło mi się o uszy, że z softem 3810, który posiadam to nie działa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uaktywniłem sobie ukryte menu i wchodząc do ustawień dźwięku zamiast loudness mam coś takiego jak na obrazku. Są tam 2 opcje, jeśli chodzi o Głośność, wł i wył. Co bym nie ustawił nie ma żadnej różnicy. Po co to i dlaczego nie mam loudness?

30012011001.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

Korzystając ze strony akceptujesz nasz Terms of Use oraz Privacy Policy