Jump to content
Guest wodziobas

Radio-Navi MCD Passat 2002 - włącza się i wyłącza w dowolnych momentach

Recommended Posts

Guest wodziobas

Witam, mam problem z radiem, samo sie wylacza i za moment samo włącza, w różnych momentach, najczęściej przy zmianie stacji i nie tylko, czasami zaraz sie wyłączy a czasami potrafi grać przez długi czas! Pomocy!!!!!!! radio w aucie to dla mnie podstawa!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam, mam problem z radiem, samo sie wylacza i za moment samo włącza, w różnych momentach, najczęściej przy zmianie stacji i nie tylko, czasami zaraz sie wyłączy a czasami potrafi grać przez długi czas! Pomocy!!!!!!! radio w aucie to dla mnie podstawa!

 

zmień dział na odpowiedni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiesz, sam twój opis mówi niewiele. Myślę, że sama awaria nie jest poważna ale przyczyn takiego zachowania może być wiele. Jedno jest pewne - trza wyjąć radio, otworzyć je i "wzrokowo" szukać tzw. zimnych lutów. Ewentualnie proponowałbym (ale to jest trochę skomplikowane) podłączyć radio poza autem i sprawdzić, czy problem się powtarza (aby wykluczyć inne przyczyny związane z doprowadzeniem zasilania do radia wewnątrz auta. Hm, tylko tyle narazie mogę Ci pomóc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

to zamiast podłączać Navi poza autem, to lepiej podłącz inne radio w aucie i zobacz co się będzie działo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie to Zima18 masz rację, ale MCD ma wymiar 2DIN i może byc problem ze zwykłym radiem. Pozdro i Zima18 szybciej kończ kurs w CSP.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeżeli ma 2 DIN to żaden problem. Może jeszcze się nie spotkałeś z takim czymś, ale ja już bardzo dużo razy widziałem, że Navi zostało wykręcone i wstawione radyjko i półeczka na samej górze :P

Dzięki bardzo, ale to nie jest kurs, tylko szkoła i nie ja, tylko brat. :)

Edited by zima18

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tez sie podepne pod temat, u mnie slychac jeszcze dosc glosny trzask w glosnikach tuz przed wylaczeniem sie za pierwszym razem az sie wystraszylem, czasami sie wylacza jak dam na CD z radia i za sekund pare sie odpala ponownie ale znowu na radio, czasem jak zmienie stacje na inna caly czas sie bedzie wylaczac i trzaskac co pare sekund i tak potrafi ze dwadziescia razy. Jest to bardzo uciazliwe, szkoda radia i glosnikow, wiec tak jaki i inni prosze o pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Odświeżę temat, mam podobną przypadłość: radio samo się wyłączy i po jakimś czasie samo podczas jazdy włączy? Zaobserwowałem że dzieję się tak przy dość niskiej tem. na zewnątrz auta. Co to może być za przyczyna, nikt nie rozkminił tego problemu? Musi być jakaś przyczyna?

 

Moje radio wygląda tak: vhttp://motoallegro.pl/nawigacja-vw-mcd-mapa-polska-golf-iv-passat-bora-i1293276009.html

Edited by Chrzanu

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja miałem taki przypadek przy oryginalnym radiu i winą była nie łącząca kostka z tyłu radia :) poprostu niełączyło zasilanie :) efekty takie same miałem... załączało się kiedy chciało... i wyłączało sie najczęściej jak fajna piosenka leciała :P

 

sprawdzcie kable :) we wtyczce można troszkę podoginać styki np małym srubokrętem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
sprawdzcie kable we wtyczce można troszkę podoginać styki np małym srubokrętem.

 

Czarna wtyczka piny 7 i 8 do sprawdzenia podgięcia i ew, poczyszczenia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak też myślałem ale teraz jest za zimno żeby grzebać w aucie i to jeszcze na chodniku przed blokiem hehehe. Czekam na cieplejsze dni i sprawdzę wtyczkę, rozumiem że chodzi o tą "kość" podłączaną z tyłu do radia ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam panowie!!!

Mam taki problem, gdyż ostatnimi czasy (tzn. od piątku) mam taki problem z radiem w swoim samochodzie. Gdy rano przychodze odpalam samochod, chcę właczyć radio, włącza się może na 10 sekund, pozniej samo wylacza, a za chwile juz tylko miga. Czasami, gdy w samochodzie zrobi się cieplo to radio zaczyna grac. dodam jeszcze, ze wczesniej czasami gdy gasilem silnik i przekrecilem lekko stacyjka, to radio gaslo, choc nie przekrecalem do konca. nie wiem co to moze byc. wina radia czy stacyjki?? pomóżnie...

 

---------- Post added at 08:12 ---------- Previous post was at 08:06 ----------

 

dodam jeszcze, ze climatronik, jak i wszystko inne chodzi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

sprawdzilem piny nr 7 i 8 w kostce iso i napięcie jest (sprawdzenie polegalo na podlaczeniu zarowki). wiec prąd do radia dochodzi. Stawiam, ze radio skonczylo swoj zywot. jutro oddaje je do naprawy!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolego podginasz blaszki w samym radiu w celu poprawienia styku , jeśli to nie pomoże to spróbuj odłączyć głośniki . Tak się może zdarzyć że uszkodzony jest któryś z głośników i układ zabezpieczający wyłącza odbiornik . Jeszcze kolejna rzecz to zimny lód , sprawdź to wszystko zanim oddasz radyjko do naprawy . Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

kolega miodzik3 ma racje co do głośników. Jak zakładali mi gaz i sprawdzali komputerem to miałem jakiś błąd od głośnika z tyłu auta którego nie można skasować. Też mam tak że radio przestaje mi grać i po jakimś czasie samo się uruchamia, nie ma reguły czy jest zimno czy ciepło, czy gra godzinę, gra kiedy ma humor....hehehe. Być może ma coś z głośnikiem ? Jak tylko się ociepli to zbadam temat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

oddałem radio do naprawy, jutro bedzie do odbioru. Ale nurtuje mnie jedna rzecz, sprawdzajać piny nr 7 i 8 zarowka swiecila, ale pin 7 doprowadza prąd od akumulatora, sprawdzając pin 4, który doprowadza prąd od stacyjki (oczywiscie, ze przy wlaczonej stacyjce) zarowka nie swiecila. wnioskuje, ze radio moze być dobre, tylko cos z instalacją, może bezpiecznik sie spalil, albo ta kostka od stacyjki. Jak myslicie podlączając żarówkę pod pin 4 noi pod masę powinna swiecic nie ??

Share this post


Link to post
Share on other sites
oddałem radio do naprawy, jutro bedzie do odbioru. Ale nurtuje mnie jedna rzecz, sprawdzajać piny nr 7 i 8 zarowka swiecila, ale pin 7 doprowadza prąd od akumulatora, sprawdzając pin 4, który doprowadza prąd od stacyjki (oczywiscie, ze przy wlaczonej stacyjce) zarowka nie swiecila. wnioskuje, ze radio moze być dobre, tylko cos z instalacją, może bezpiecznik sie spalil, albo ta kostka od stacyjki. Jak myslicie podlączając żarówkę pod pin 4 noi pod masę powinna swiecic nie ??
Radio odebrane od naprawy, działa nie działa ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

odgrzeje kotleta ale cóż tematu założyć jeszcze nie mogę.

Mój problem jest podobny, ale nie do końca, natomiast moja nawigacja MCD potrafi cały dzień grać bez przerwy, natomiast kilka razy już sama się wyłączyła po czym włączyła, i tak jakby się zawiesiła, pojawia się ekran startowy Radio Nawigation System i tak potrafi się zawiesić nawet na pół godziny włączanie i wyłączanie radia nie pomaga tak samo naciskanie wszystkich przycisków. Dzieje się to niezależnie czy słucham radia czy płyty CD. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?

I kolejne pytanie czemu MCD nie odtwarza płyt nagranych w trybie Audio?

Liczę na szybkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

Korzystając ze strony akceptujesz nasz Terms of Use oraz Privacy Policy