Skocz do zawartości
jackdob

KĄCIK KULINARNY - czyli to i owo o potrawach i ich przyrządzaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Ryba w sosie słodko-kwaśnym z biedronki:)

 

1kg ryby (panga, mintaj) kto co lubi

2-3 jaja tak aby przykryć ryby

1 przyprawa do ryb

olej do smażenia

bułka tarta do obtoczenia

2 słoiki sosu słodko kwaśnego z Biedronki

1 puszka ananasów (ale nie koniecznie)

 

Rozmrożone i osuszone ryby kroimy w kawałki - nie za duże i nie za małe.

Jaja z przyprawą rozbijamy w misce, do nich wrzucamy kawałki ryby i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

W międzyczasie kroimy ananasy.

Kawałki ryb obtaczamy w bułce i smażymy na patelni do zarumienienia i do ostatniego kawałeczka;) Dla pewności można wstawić do piekarnika na 15-20 minut.

Po wyłożeniu ryby na półmisek lub inne naczynie dużej pojemności sos ze słoika wraz z ananasem wykładamy na rybę.

 

Smacznego:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość kronos

ja to najbardziej lubie to co proste... Jajecznice z pomidorami, kiełbaską i cebulą albo domową pizze na grubym cieście z mnóstwem składników... człowiek się nie nameczy, zepsuc dania się nie da a efekt zawsze smakuje...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jajecznice zrobie :D pizzy niestety nie umiem :D wiec nie wiem czy takie proste :D najgorzej ciasto bo potem to juz faktycznie nic trudnego :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dzis robilam tort nalesnikowy na obiad :)

smazymy nalesniki troszke grubsze niz zwykle ok 6 sztuk

farsz czerwony: 3 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera , koncentrat pomidorowy, sol, pieprz

farsz zielony: szpinak mrozony <jesli sie trafi to ze smietana > czosnek, jajko, przyprawy

do polania: szklanka smietany 12%, ok 10-15 dag sera zoltego, jajko

osobiscie zmodyfikowalam przepis i dodaje jeszcze kurczaka: podwojna piers z kurczaka, przyprawy.

Marchew, pietruszke i selera trzemy na tarce o grubych oczkach i podduszamy na niewielkiej ilosci oleju < w razie potrzeby podlewamy woda> przyprawiamy wedlug uznania pieprzem i soba, na koniec dodajemy ok 2 lyzeczki koncentratu.

Szpinak rozmarazamy jesli kupilismy taki ze smietana < lidl> rozmarazamy na malym ogniu, dodajemy przecisniety czosnek wedlug uznania przyprawiamy, do letniego szpinaku wbijamy jajko i mieszamy na jednolista konsystencje. Jesli kupilismy "czysty" szpinak dolewamy niewielka ilosc mleka lub smietany.

Kurczaka kroimi na cienkie kwadraty, podsmazamy w przyprawach.

Śmietane, starty ser i jajko mieszamy w kubku.

 

W naczyniu zarodopornym ukladamy kolejno nalesniki i faresze, na koncu polewamy smietana z serem i zapiekamy w piekarniku ok 20 minut temp 180 - 200 stopni.

 

Danie fajnie wyglada i smakuje, czasami zmieniam wersje farszu w zaleznosci od zawartosci lodowki :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No Sasetko :) aż sobie skopiowałem twój przepis :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja chce wam pokazac jak można fajnie udekorowac nasze stoły czy potrawy :)

muchomorki z pomidora3.jpg

myszka z rzodkiewki1.jpg

myszka z rzodkiewki2.jpg

myszka z rzodkiewki3.jpg

palma z marchewki i papryki1.jpg

palma z marchewki i papryki2.jpg

palma z marchewki i papryki3.jpg

palma z marchewki i papryki4.jpg

palma z marchewki i papryki5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze kurczak :)

?wi?teczne kurczaczki z kur? na wielkanocny stĂł?5.jpg

?wi?teczne kurczaczki z kur? na wielkanocny stĂł?6.jpg

?wi?teczne kurczaczki z kur? na wielkanocny stĂł?3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zajefajne Tomeczku:kumple:dobrze

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Zajefajne Tomeczku:kumple:dobrze

Też Cie kocham :roza

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
No Sasetko aż sobie skopiowałem twój przepis

 

Mam nadziej ze bedzie smakowalo ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mi by sie nie chcialo z tym ceregielic :D szybka szama i tyle :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
mi by sie nie chcialo z tym ceregielic :D szybka szama i tyle :D

młody jestes :rotfl:

Wymyslone i zrobione coś od siebie i dla kogos smakuje podwójnie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wymyslone i zrobione coś od siebie i dla kogos smakuje podwójnie :)

 

Tak jak gorzoła którą zrobił Polmos od siebie, też nam bardzo wczoraj smakowała, potrójnie można powiedzieć:haha

Edytowane przez Buszmen

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja robie w Polmosie :D zalezy co tankowaliscie :D hehehe , ja jak za dlugo sie ceregiele z jedzeniem to mi sie jesc potem odechciewa nie wiem czemu tak mam :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czarcie żarło

 

Mój dzisiejszy wynalazek (wzorowałem się na wspomnieniu potrawy z knajpy w Kortowie).

Roboty trochę jest, ale koszt ~20 PLN, a 4 doROSŁE osoby mogą najeść się po uszy :]

 

Sponsorem dzisiejszego odcinka jest logo%20korporacja%20biedronka_2.png

 

Czas wykonania: ~2.5h (z doskoku)

Składniki:

Frytki karbowane rodzinne 2.5 kg (biedronka 8 PLN)

Parówki wieprzowe 10 szt (biedronka - 0.7 kg - 7 PLN)

Warzywa na patelnię (biedronka 4 PLN)

Ser gouda (biedronka 0.3 kg; 15.7PLN/kg)

i wedle uznania, ja zastosowałem jeszcze:

Dwie średnie cebule (uprawa własna :D )

Mrożone grzyby (zebrane jesienią)

Do przyprawienia (warzywa i grzyby) używałem tylko jarzynki.

 

Zaczynamy od wrzucenia frytek do piekarnika. W zależności od możliwości konsumujących pół do całej paczki.

Frytki się pieką

P2110004.JPG

a my po kolei przesmażamy składniki (parówki kroimy na cztery części - raz na długość, raz na grubość ;) )

P2110008.JPGP2110011.JPG

Jak już frytki nam się ładnie zrumienią a wszystkie składniki mamy przygotowane

P2110009.JPG

to do naczynia żaroodpornego wkładamy na spód cebule pokrojoną w grube talarki

P2110012.JPG

a następnie warstwami frytki, grzyby, parówki, warzywa (ja zrobiłem dwie warstwy) i na wierzch frytki

P2110013.JPGP2110015.JPG

i całość na ~30 min wkładamy do piekarnika (150 C). Jak już się nam ładnie wszystko podpiecze, to wyciągamy naczynie i całość posypujemy tartym serem i wstawiamy jeszcze na kilka minut do piekarnika (najlepiej włączyć grill).

Jak serek nam się już zapiecze, to wyciągamy naczynie i wołamy do stołu!

P2110018.JPGP2110019.JPG

 

Ja do tego zrobiłem jeszcze dip - zmieszane majonez, przecier pomidorowy, ketchup i "sos chilli słodko-tajski" i wciśnięte 4 ząbki czosnku.

 

Smakowało :D

 

Także ... smacznego :]

 

---------- Post added at 19:20 ---------- Previous post was at 19:06 ----------

 

A i jeszcze:

 

Fantazje z naleśników

 

1. Smażymy śniki (chyba każdy umie ;) )

 

Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy naleśnika, otwieramy lodówkę i pomiędzy kolejne naleśniki wrzucamy co nam się po lodówce przewala (resztki wędlin, parówki, kiełbaski itp). Możemy też zrobić farsz np. z mięsa mielonego, cebulki i pieczarek (kto co lubi). Zapiekamy całość około 30 min, pod koniec wierzch posypujemy żółtym serem.

DSC00130.JPG

 

2. Smażymy śniki

Parówki przecinamy wzdłuż na pół, zawijamy w naleśniki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosikiem z pieczarek i cebulki i wstawiamy do piekarnika ;). Pod koniec możemy posypać żółtym serem ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja robie to samo, tylko zamiast zwijac to robie krokieciki i do srodka ser + ogorek kiszony pokrojny + parkowki :) z keczupem pozniej pyszne

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czarcie żarło

Wszystko pięknie i apetycznie wygląda Remku

Mysle ze w weekend zrobie to z Frytkami ale ja bez sera bo nie cierpie żadnych serów :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
ja bez sera
kto co lubi
;)
ja robie to samo

Też dobry pomysł - cza będzie wypróbować :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mi to przypomina parówki po kapitańsku :)

 

Smażymy naleśniki. Parówkę zawijamy w żółty ser i to wszystko zawijamy w naleśnika i jeszcze podsmażamy na patelni żeby ser się rozpuścił i parówka przygrzała a naleśnik stał się chrupiący. Na to wszystko ketchup, majonez...

smacznego :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To ja dodam coś od siebie :) Bardzo syta zupa pieczarkowa na ostro :)

 

SKŁADNIKI:

0,5 kg pieczarek

2 cebule

0,5 czerwonej papryki

3 duże ziemniaki

4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego

1,5 łyżki masła

1,5 kostki bulionu grzybowego

0,5 szklanki kremówki ( ja użyłem normalniej śmietany, 18% )

Pęczek cienkiego szczypiorku

0,5 łyżeczki ostrej papryki

Sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebule obrać, opłukać, posiekać. Czerwoną paprykę pokroić w drobniutką kostkę. W sporym garnku rozgrzać masło. Dodać cebule z papryką i pieczarki. Podsmażyć, wlać 1,2 litra wody wymieszanej z bulionem, zagotować. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w średnią kostkę, dodać wraz z koncentratem pomidorowym do zupy. Gotować tak długo, aż ziemniaki zmiękną. Doprawić wg uznania ostra papryką, solą i pieprzem, wlać śmietanę i gotować jeszcze 3 minuty. Szczypiorek opłukać, posiekać i posypać nim zupę tuż przed podaniem. Włola smacznego :) Zupka bardzo smaczna i syta :)

 

T.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz nasz Warunki użytkowania oraz Polityka prywatności