eVWcia Zgłoś #41 Napisano 8 Lutego 2011 Ryba w sosie słodko-kwaśnym z biedronki:) 1kg ryby (panga, mintaj) kto co lubi 2-3 jaja tak aby przykryć ryby 1 przyprawa do ryb olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia 2 słoiki sosu słodko kwaśnego z Biedronki 1 puszka ananasów (ale nie koniecznie) Rozmrożone i osuszone ryby kroimy w kawałki - nie za duże i nie za małe. Jaja z przyprawą rozbijamy w misce, do nich wrzucamy kawałki ryby i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. W międzyczasie kroimy ananasy. Kawałki ryb obtaczamy w bułce i smażymy na patelni do zarumienienia i do ostatniego kawałeczka;) Dla pewności można wstawić do piekarnika na 15-20 minut. Po wyłożeniu ryby na półmisek lub inne naczynie dużej pojemności sos ze słoika wraz z ananasem wykładamy na rybę. Smacznego:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kronos Zgłoś #42 Napisano 16 Lutego 2011 ja to najbardziej lubie to co proste... Jajecznice z pomidorami, kiełbaską i cebulą albo domową pizze na grubym cieście z mnóstwem składników... człowiek się nie nameczy, zepsuc dania się nie da a efekt zawsze smakuje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czajek19 Zgłoś #43 Napisano 18 Lutego 2011 jajecznice zrobie pizzy niestety nie umiem wiec nie wiem czy takie proste najgorzej ciasto bo potem to juz faktycznie nic trudnego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
saseta Zgłoś #44 Napisano 18 Lutego 2011 dzis robilam tort nalesnikowy na obiad smazymy nalesniki troszke grubsze niz zwykle ok 6 sztuk farsz czerwony: 3 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera , koncentrat pomidorowy, sol, pieprz farsz zielony: szpinak mrozony <jesli sie trafi to ze smietana > czosnek, jajko, przyprawy do polania: szklanka smietany 12%, ok 10-15 dag sera zoltego, jajko osobiscie zmodyfikowalam przepis i dodaje jeszcze kurczaka: podwojna piers z kurczaka, przyprawy. Marchew, pietruszke i selera trzemy na tarce o grubych oczkach i podduszamy na niewielkiej ilosci oleju < w razie potrzeby podlewamy woda> przyprawiamy wedlug uznania pieprzem i soba, na koniec dodajemy ok 2 lyzeczki koncentratu. Szpinak rozmarazamy jesli kupilismy taki ze smietana < lidl> rozmarazamy na malym ogniu, dodajemy przecisniety czosnek wedlug uznania przyprawiamy, do letniego szpinaku wbijamy jajko i mieszamy na jednolista konsystencje. Jesli kupilismy "czysty" szpinak dolewamy niewielka ilosc mleka lub smietany. Kurczaka kroimi na cienkie kwadraty, podsmazamy w przyprawach. Śmietane, starty ser i jajko mieszamy w kubku. W naczyniu zarodopornym ukladamy kolejno nalesniki i faresze, na koncu polewamy smietana z serem i zapiekamy w piekarniku ok 20 minut temp 180 - 200 stopni. Danie fajnie wyglada i smakuje, czasami zmieniam wersje farszu w zaleznosci od zawartosci lodowki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vw99 Zgłoś #45 Napisano 18 Lutego 2011 No Sasetko aż sobie skopiowałem twój przepis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Polski Zgłoś #46 Napisano 19 Lutego 2011 Ja chce wam pokazac jak można fajnie udekorowac nasze stoły czy potrawy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Polski Zgłoś #47 Napisano 19 Lutego 2011 I jeszcze kurczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Buszmen Zgłoś #48 Napisano 19 Lutego 2011 Zajefajne Tomeczku:kumple:dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Polski Zgłoś #49 Napisano 19 Lutego 2011 Zajefajne Tomeczku:kumple:dobrze Też Cie kocham :roza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
saseta Zgłoś #50 Napisano 19 Lutego 2011 No Sasetko aż sobie skopiowałem twój przepis Mam nadziej ze bedzie smakowalo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czajek19 Zgłoś #51 Napisano 19 Lutego 2011 mi by sie nie chcialo z tym ceregielic szybka szama i tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Polski Zgłoś #52 Napisano 20 Lutego 2011 mi by sie nie chcialo z tym ceregielic szybka szama i tyle młody jestes Wymyslone i zrobione coś od siebie i dla kogos smakuje podwójnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Buszmen Zgłoś #53 Napisano 20 Lutego 2011 (edytowane) Wymyslone i zrobione coś od siebie i dla kogos smakuje podwójnie Tak jak gorzoła którą zrobił Polmos od siebie, też nam bardzo wczoraj smakowała, potrójnie można powiedzieć:haha Edytowane 20 Lutego 2011 przez Buszmen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czajek19 Zgłoś #54 Napisano 20 Lutego 2011 ja robie w Polmosie zalezy co tankowaliscie hehehe , ja jak za dlugo sie ceregiele z jedzeniem to mi sie jesc potem odechciewa nie wiem czemu tak mam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Remek Zgłoś #55 Napisano 21 Lutego 2011 Czarcie żarło Mój dzisiejszy wynalazek (wzorowałem się na wspomnieniu potrawy z knajpy w Kortowie). Roboty trochę jest, ale koszt ~20 PLN, a 4 doROSŁE osoby mogą najeść się po uszy Sponsorem dzisiejszego odcinka jest Czas wykonania: ~2.5h (z doskoku) Składniki: Frytki karbowane rodzinne 2.5 kg (biedronka 8 PLN) Parówki wieprzowe 10 szt (biedronka - 0.7 kg - 7 PLN) Warzywa na patelnię (biedronka 4 PLN) Ser gouda (biedronka 0.3 kg; 15.7PLN/kg) i wedle uznania, ja zastosowałem jeszcze: Dwie średnie cebule (uprawa własna ) Mrożone grzyby (zebrane jesienią) Do przyprawienia (warzywa i grzyby) używałem tylko jarzynki. Zaczynamy od wrzucenia frytek do piekarnika. W zależności od możliwości konsumujących pół do całej paczki. Frytki się pieką a my po kolei przesmażamy składniki (parówki kroimy na cztery części - raz na długość, raz na grubość ) Jak już frytki nam się ładnie zrumienią a wszystkie składniki mamy przygotowane to do naczynia żaroodpornego wkładamy na spód cebule pokrojoną w grube talarki a następnie warstwami frytki, grzyby, parówki, warzywa (ja zrobiłem dwie warstwy) i na wierzch frytki i całość na ~30 min wkładamy do piekarnika (150 C). Jak już się nam ładnie wszystko podpiecze, to wyciągamy naczynie i całość posypujemy tartym serem i wstawiamy jeszcze na kilka minut do piekarnika (najlepiej włączyć grill). Jak serek nam się już zapiecze, to wyciągamy naczynie i wołamy do stołu! Ja do tego zrobiłem jeszcze dip - zmieszane majonez, przecier pomidorowy, ketchup i "sos chilli słodko-tajski" i wciśnięte 4 ząbki czosnku. Smakowało Także ... smacznego ---------- Post added at 19:20 ---------- Previous post was at 19:06 ---------- A i jeszcze: Fantazje z naleśników 1. Smażymy śniki (chyba każdy umie ) Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy naleśnika, otwieramy lodówkę i pomiędzy kolejne naleśniki wrzucamy co nam się po lodówce przewala (resztki wędlin, parówki, kiełbaski itp). Możemy też zrobić farsz np. z mięsa mielonego, cebulki i pieczarek (kto co lubi). Zapiekamy całość około 30 min, pod koniec wierzch posypujemy żółtym serem. 2. Smażymy śniki Parówki przecinamy wzdłuż na pół, zawijamy w naleśniki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosikiem z pieczarek i cebulki i wstawiamy do piekarnika . Pod koniec możemy posypać żółtym serem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czajek19 Zgłoś #56 Napisano 21 Lutego 2011 ja robie to samo, tylko zamiast zwijac to robie krokieciki i do srodka ser + ogorek kiszony pokrojny + parkowki z keczupem pozniej pyszne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Polski Zgłoś #57 Napisano 21 Lutego 2011 Czarcie żarło Wszystko pięknie i apetycznie wygląda Remku Mysle ze w weekend zrobie to z Frytkami ale ja bez sera bo nie cierpie żadnych serów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Remek Zgłoś #58 Napisano 21 Lutego 2011 ja bez sera kto co lubi ja robie to samo Też dobry pomysł - cza będzie wypróbować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuczi Zgłoś #59 Napisano 25 Lutego 2011 Mi to przypomina parówki po kapitańsku Smażymy naleśniki. Parówkę zawijamy w żółty ser i to wszystko zawijamy w naleśnika i jeszcze podsmażamy na patelni żeby ser się rozpuścił i parówka przygrzała a naleśnik stał się chrupiący. Na to wszystko ketchup, majonez... smacznego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomasz Zgłoś #60 Napisano 25 Lutego 2011 To ja dodam coś od siebie Bardzo syta zupa pieczarkowa na ostro SKŁADNIKI: 0,5 kg pieczarek 2 cebule 0,5 czerwonej papryki 3 duże ziemniaki 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 1,5 łyżki masła 1,5 kostki bulionu grzybowego 0,5 szklanki kremówki ( ja użyłem normalniej śmietany, 18% ) Pęczek cienkiego szczypiorku 0,5 łyżeczki ostrej papryki Sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebule obrać, opłukać, posiekać. Czerwoną paprykę pokroić w drobniutką kostkę. W sporym garnku rozgrzać masło. Dodać cebule z papryką i pieczarki. Podsmażyć, wlać 1,2 litra wody wymieszanej z bulionem, zagotować. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w średnią kostkę, dodać wraz z koncentratem pomidorowym do zupy. Gotować tak długo, aż ziemniaki zmiękną. Doprawić wg uznania ostra papryką, solą i pieprzem, wlać śmietanę i gotować jeszcze 3 minuty. Szczypiorek opłukać, posiekać i posypać nim zupę tuż przed podaniem. Włola smacznego Zupka bardzo smaczna i syta T. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach