tomek evo Report post #121 Posted March 27, 2019 Co do Cerateca to jest to dobry dodatek ale do diesla zdecydowanie bardziej polecam Archoila AR9100, który oprócz poprawy smarowania (w stopniu nawet lepszym od Ceratec-a) pomaga utrzymywać silnik w czystości/ poprawia TBN. Działanie tego dodatku można ocenić na podstawie analiz przepracowanych olejów jakie można znaleźć w sieci (np. na oil-club.pl). Ceratec-a jeśli już to polecam dodawać co każdą wyminę bo proszę mi wierzyć, że te 50 tys. to jest czysto teoretyczna wartość. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Łysy Report post #122 Posted March 28, 2019 No ja teraz zaleje Archoila AR9100 wraz z Amsoil chciałem zalać AR9200 ale polecono mi że jak mam dpf to lepiej 9100. Mowa o bmw f10. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomek evo Report post #123 Posted March 28, 2019 W dieslu chyba lepiej sprawdza się Ar9100, który generalnie ma też pozytywny wpływ na dpf-a (minimalnie ale jednak) natomiast Archoil AR9200V2 również może być stosowany w autach z dpf-em jednak w tym wypadku priorytetem jest maksymalizacja ochrony silnika (daje super mocne zabezpieczenie) i nie działa tak wszechstronnie jak AR9100. Spadek zużycie silnika po zastosowaniu AR9100 jest już na tyle duży, że spokojnie wystarczy. Quote Share this post Link to post Share on other sites