Komunikaty
 
Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13

Wątek: Nie wchodzi na obroty - lpg

  1. Nie wchodzi na obroty - lpg
    #1
    Awatar rogerm
    Imię
    Marcin
    Dołączył
    Aug 2009
    Mieszka w
    Warszawa
    Wiek
    41
    Samochód
    B5(3BG) 1.9 TDI-PD 131KM (AWX), 2001
    Jak w tytule, instalacja Lovato na tzw. śrubę czyli zdaje się pierwszej generacji, ale nie jestem w tym biegły. Wolne obroty trzyma bez problemu delikatnie wciskając gaz wchodzi na obroty ale jak mocniej przycisnąć gaz dławi się i przygasa. Nie znam się na instalacjach gazowych więc proszę o pomoc.
     
     

  2. #2
    Awatar lebow
    Imię
    Włodek
    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    PWR
    Wiek
    41
    Samochód
    Nie passat, 1999
    Jeśli nikt nic nie kręcił to poszła sie je... membrana podciśnienia z silnika w reduktorze.
    Ewentualnie filtr gazu zapchany.
    Zacząłbym od wyczyszczenia filtra (oczywiście wymiana na nowy jest bardziej wskazana), sprawdzeniu szczelności dolotu rozprężonego gazu do układu ssącego silnika a na końcu rozpołowił reduktor i sprawdził czy membrana nie pękła-czasem może "spaść" dźwigienka którą uruchamia ta membrana-ale też trzeba rozpołowić reduktor.
     
     

  3. #3
    Awatar rogerm
    Imię
    Marcin
    Dołączył
    Aug 2009
    Mieszka w
    Warszawa
    Wiek
    41
    Samochód
    B5(3BG) 1.9 TDI-PD 131KM (AWX), 2001
    Wymienione membrany - koniec problemów z gazem jak na razie.
    Thx lebow
     
     

  4. #4

    Imię
    M
    Dołączył
    Jun 2009
    Mieszka w
    M
    Samochód
    Nie passat, ---
    gdzieś widziałem podobne przypadki ale winna była przepływka a tu wątpie bo na gazie powinno pyrkać bez przepływki, ale zobacz tam, napisz lepiej na forum B3-B4
     
     

  5. #5
    Awatar tomw88
    Imię
    Tomek
    Dołączył
    Oct 2009
    Mieszka w
    Lubań
    Wiek
    28
    Samochód
    B5(3B) 1.9 TDI 110KM (AVG) 4x4, 2000
    a czujnik temperatury sprawny?


     
     

  6. #6
    Awatar Matyk
    Imię
    Mateusz
    Dołączył
    Mar 2010
    Mieszka w
    Kraków
    Wiek
    26
    Samochód
    B5(3BG) 1.9 TDI-PD 101KM (AVB), 2001
    passat b3 abs 1.8
    mój problem polega na tym iż na benzynie czy na gazie nie chce wejść na wysokie obroty, np. na 3 biegu pojadę maxymalnie 60km/h przy gazie do dechy i dalej nie pójdzie (nie dochodzi do odcięcia, nie szarpie autem) ogólnie na wyższych biegach 3-5 jakiś taki słaby, dodam iż jeśli naciskam delikatnie gaz to przyśpieszenie jest do pewnych obrotów a jak wcisne mu nagle do deski to słychać tak jakby paliwa nie dostawał ( taki dźwięk buuuuuuuuu)
    Filtr powierza i gazu wymieniony na nowy świece również, błędów na silniku nie ma

    Na biegu jałowym również nie dochodzi do odcięcia tylko do pewnego momentu i koniec

    Czy istnieje możliwość że mam zapchany końcowy tłumnik i są takie objawy ?
    Kiedyś z niego wyciągnąłem takie czarne jakby włosy :/
    Czujnik ok
    Passat B3 1.8 (ABS) 1993r.
    Passat B5(3BG) 1.9 TDI-PD (AVB) 2001r.
     
     

  7. #7
    Awatar slawekm65
    Imię
    Sławek
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Łódź
    Wiek
    52
    Samochód
    B5(3BG) 2.0 115KM (AZM), 2000
    Panowie, patrzycie na daty ?
     
     

  8. #8

    Imię
    Bartek
    Dołączył
    May 2011
    Mieszka w
    Radom
    Samochód
    B5(3BG) 2.8 V6 193KM (AMX) 4x4, 2001
    Witam i chciał bym odświeżyć troche temat a mianowicie po umyciu auta ( podwozie również w delikatnym stopniu ) auto nie chce chodzić na gazie. Zachowuje się tak jak by nie chodził na wszystkje cylindry i do tego miga kontrolka check engine która swoją droga paliła się cały czas wyświetlając standardowo błąd sondy lambda. Jednak teraz mryga ma ktoś jakiś pomysł dodam że jest juz tek drugi dzień
     
     

  9. #9

    Imię
    Rafal
    Dołączył
    Mar 2009
    Mieszka w
    Kęsowo
    Wiek
    30
    Samochód
    Nie passat, 1996
    Cytat Zamieszczone przez Mysta_bombasti Zobacz posta
    Witam i chciał bym odświeżyć troche temat a mianowicie po umyciu auta ( podwozie również w delikatnym stopniu ) auto nie chce chodzić na gazie. Zachowuje się tak jak by nie chodził na wszystkje cylindry i do tego miga kontrolka check engine która swoją droga paliła się cały czas wyświetlając standardowo błąd sondy lambda. Jednak teraz mryga ma ktoś jakiś pomysł dodam że jest juz tek drugi dzień
    może sprawdź błędy i zresetuj ecu przez odpięcie klemy na jakieś 15-20min potem pojeździj na samej benzynie i do gazownika by ustawił mapy gazu
     
     

  10. #10

    Imię
    Bartek
    Dołączył
    May 2011
    Mieszka w
    Radom
    Samochód
    B5(3BG) 2.8 V6 193KM (AMX) 4x4, 2001
    Mielke zrobiłem już około 100 km na benzynie i brak poprawy na gazie co do resetu to jeszcze tego nie prubowałem ale zobacze może pomoże. dodam że filtr gazowy jest ok a instalacja oczywiście sekwencja. A czemu sugerujesz ustawienie na nowo map?
     
     

  11. #11

    Imię
    Rafal
    Dołączył
    Mar 2009
    Mieszka w
    Kęsowo
    Wiek
    30
    Samochód
    Nie passat, 1996
    Cytat Zamieszczone przez Mysta_bombasti Zobacz posta
    Mielke zrobiłem już około 100 km na benzynie i brak poprawy na gazie co do resetu to jeszcze tego nie prubowałem ale zobacze może pomoże. dodam że filtr gazowy jest ok a instalacja oczywiście sekwencja. A czemu sugerujesz ustawienie na nowo map?
    bo mapy lubią się rozjechać czasem tak same od siebie ale po takim myciu też
     
     

  12. #12

    Imię
    Bartek
    Dołączył
    May 2011
    Mieszka w
    Radom
    Samochód
    B5(3BG) 2.8 V6 193KM (AMX) 4x4, 2001
    Acha dobrze wiedzieć i dzięki za podpowiedz.
     
     

  13. #13

    Imię
    krzysiek
    Dołączył
    May 2017
    Mieszka w
    zambrów
    Wiek
    33
    Samochód
    B4 1.8 90KM (ABS), 1996
    witam
    jestem tu nowym użytkownikiem,potrzebuję małej porady a mianowicie: jestem szczęśliwym posiadaczem Passata B4 1.8 90KM z instalacją gazową i tu pojawia sie mój problem. Od pewnego czasu po przełączeniu sie na lpg silnik strzasznie wariuje,spada z obrotów i gaśnie a czasami wręcz odwrotnie trzyma cały czas ponad 2500 obrotów,byłem na komputerze wykazało że sonda lambda padnięta,wymieniłem,na początku było ok.ale po niedługim czasie znowu to samo,zmieniłem też silniczek krokowy(używany bo nowy to drogi),też pojeździłem troche ale temat ze skokami obrotów niedługo powrócił,powiem szczerze że nie mam już pomysłow,wspomne że świece i przewody są OK,nie wiem czy akurat w tym wątku powinienem pisać ale proszę o pomoc,pozdrawiam
     
     

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •