Komunikaty
 
Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 61 do 69 z 69

Wątek: Kodowanie immo w kluczyku

  1. #61

    Imię
    Sebastian
    Dołączył
    Sep 2011
    Mieszka w
    Rawa Mazowiecka
    Wiek
    28
    Samochód
    B5(3B) 1.9 TDI-PD 115KM (ATJ), 2000
    podjadę do mechanika i się spytam który program ma.
     
     

  2. #62
    Region:Mazowiecki Awatar riccardoa
    Imię
    Ryszard
    Dołączył
    May 2008
    Mieszka w
    ETM,WOT
    Wiek
    50
    Samochód
    B5(3B) 1.9 TDI 110KM (AVG), 1999
    Cytat Zamieszczone przez seba1988 Zobacz posta
    podjadę do mechanika i się spytam który program ma.
    Skoro nie odczytał,to pewnie żaden z tych które podałem.
     
     

  3. #63

    Imię
    Sebastian
    Dołączył
    Sep 2011
    Mieszka w
    Rawa Mazowiecka
    Wiek
    28
    Samochód
    B5(3B) 1.9 TDI-PD 115KM (ATJ), 2000
    dzwoniłem przed chwilą do innego elektryka i mam jutro podjechać i mi zrobi.ma bardzo dużo pozytywnych opinii
     
     

  4. #64
    Awatar chudy_lis
    Imię
    Robert
    Dołączył
    Nov 2007
    Mieszka w
    Torquay uk
    Wiek
    35
    Samochód
    Nie passat, 2004
    chlopie wez jedz do kluczykarza!! ogarnie to w chwile.
    elektryk wg mnie jest od kabelkow. kluczykarz jest od kluczykow i immo. jak nie kablem to wylutuje pamiec i zrobi to na stole
    Byl Passat 1.9 TDI (90) golas bez klimy 1998
    byla Bora 1.9 TDI (130) Highline 2004
    w planach byl B5 05/55 plate TDI VARIANT
    a jest A4 B6 Avant AVF 04
    bo sedan mial za maly bagaznik
     
     

  5. #65

    Imię
    Sebastian
    Dołączył
    Sep 2011
    Mieszka w
    Rawa Mazowiecka
    Wiek
    28
    Samochód
    B5(3B) 1.9 TDI-PD 115KM (ATJ), 2000
    dam temu elektrykowi ostatnią szansę. Piny odczytał tylko dalej nie mógł popchnąć.
     
     

  6. #66

    Imię
    Sebastian
    Dołączył
    Sep 2011
    Mieszka w
    Rawa Mazowiecka
    Wiek
    28
    Samochód
    B5(3B) 1.9 TDI-PD 115KM (ATJ), 2000
    immo ogarnięte. poszło drugim komputerem
     
     

  7. #67

    Imię
    Marek
    Dołączył
    May 2008
    Mieszka w
    Kotórz Mały
    Wiek
    31
    Samochód
    B5(3BG) 1.9 TDI-PD 131KM (AVF), 2003
    Pytanie dla obeznanych:

    Czy jeśli kupiłem używany pilot na allegro i chcę go zaprogramować w immo to muszę wymieniać pastylkę?

    Z różnych odpowiedzi tu i w innych tematach wyczytałem, że w przypadku programowania pilotów zawsze trzeba zaprogramować wszystkie od nowa. Z tego wnioskuję, że pastylki to tak jakby chip karty RFID z unikatowym numerem i te numery niejako zapisuje się w immo samochodu podczas programowania, a co za tym idzie pastylki nie trzeba wymieniać. W przypadku jeśli muszę wymienić pastylkę na czystą - nieprogramowaną, gdyż to w nich jest zapisywany podczas programowania jakiś unikatowy kod, oznaczałoby to, że muszę z każdym programowaniem immo wymieniać pastylki we wszystkich pilotach na czyste.

    Prosiłbym rozjaśnić mi tą sprawę, gdyż chciałem zaprogramować 3 klucz do samochodu, centralny już działa, grot klucza dorobiony, pozostał immobilizer.

    Druga sprawa - czy PIN do programowania immobilizera znajdę gdzieś w książkach serwisowych? Mam komplet dokumentów z samochodu i wręcz dziwne by było gdyby takiego czegoś gdzieś VW nie zapisał...
     
     

  8. #68
    Region:Mazowiecki Awatar riccardoa
    Imię
    Ryszard
    Dołączył
    May 2008
    Mieszka w
    ETM,WOT
    Wiek
    50
    Samochód
    B5(3B) 1.9 TDI 110KM (AVG), 1999
    Jeśli samochód z profilu,to w twoim przypadku klucze zakodowane w twoim samochodzie,w tym samochodzie możesz kodować wielokrotnie,ale w tym który kupiłeś jeśli był zakodowany w innym samochodzie,musisz wymienić transponder (pastylkę)na nowy.Pin powinieneś mieć na przywieszcze przy kluczyku serwisowym,w dokumentacji raczej go nie znajdziesz.
     
     

  9. #69
    Awatar chudy_lis
    Imię
    Robert
    Dołączył
    Nov 2007
    Mieszka w
    Torquay uk
    Wiek
    35
    Samochód
    Nie passat, 2004
    Krótko mówiąc id transportera jest zapisywane w aucie a id auta w transponderze
    Id transpondera jest stale tak samo jak id auta
    Pole id auta w transponderze jest zapisywalne 1 raz
    Dlatego nie możesz kodowac w innym aucie
    Byl Passat 1.9 TDI (90) golas bez klimy 1998
    byla Bora 1.9 TDI (130) Highline 2004
    w planach byl B5 05/55 plate TDI VARIANT
    a jest A4 B6 Avant AVF 04
    bo sedan mial za maly bagaznik
     
     

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •