Komunikaty
 
Strona 93 z 94 PierwszyPierwszy ... 43839091929394 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,841 do 1,860 z 1876

Wątek: Darmowy, przyjazny program do edycji wsadów EDC15P

  1. #1841
    Awatar lukasz_vip
    Imię
    Łukasz
    Dołączył
    Dec 2015
    Mieszka w
    Lubliniec
    Samochód
    B5(3BG) 1.9 TDI-PD 131KM (AVF) 4x4, 2004
    Mam pytanie o SOI limiters bo zacząłem się bawić SOI i Duratiuons aby dopracować sobie soft.

    W silniku AVF SOI limiter dla 4000obr jest 28 stopni BTDC.
    W silniku AJM SOI limiter dla 4000obr jest 31 stopni BTDC.

    Różnica aż 3 stopnie czyli bardzo dużo. Pytanie czy można zejść przy wtryskach BA z limiterami poniżej 28? czy raczej jest już to ryzyku pokrzywienia korb.
     
     

  2. #1842

    Imię
    Michal
    Dołączył
    Nov 2015
    Mieszka w
    Wrocław
    Wiek
    32
    Samochód
    Octavia 1,9 AXR, 2010
    Cześć, chciałbym Was poprosić o pomoc.

    Przedstawienie sprawy:
    Wcześniej już dowiadywałem się i pisałem posty w tym temacie. Mam na biurku ECU EDC15P+ 038 906 019 PF (0 281 015 334). Połączyłem przewody zgodnie z załączonym schematem. Wykorzystuję nieduży akumulator, napięcie 12,9VDC. Zgrałem oryginalny wsad. Zrobiłem kopię wsadu i w kopii wsadu wyłączyłem zawór EGR (plik SkodaAllegroEgr5, dołączyłem plik do postu). Po wgraniu wsadu zmodyfikowanego tracę komunikację z ECU. Nie udało mi się uruchomić ECU po wgraniu wsadu z wyłączonym zaworem EGR. Gdy ECU nie odpowiada na "waking" wtedy uruchamiam boot mode i wgrywam oryginalny wsad, wówczas mam komunikację z ECU. Wykorzystuję MPPS v12 z Windows XP. Modyfikuję wsad poprzez program VAG EDC15P+ Suite. Zmieniałem prędkości wgrywania w MPPS, nie pomogło. Może muszę zgrać całą pamięć? Teraz zgrywałem tylko część, zrobię też taką próbę.

    Nie widzę opcji dodawania plików, więc wsad przesyłam w postaci linka "wrzuc to"
    https://megawrzuta.pl/download/78389...51170019c.html

    Pytania:
    1. Może suma kontrolna zmodyfikowanego wsadu jest źle liczona? Chciałbym poprosić o sprawdzenie sumy kontrolnej wsadu, będę wdzięczny za pomoc.
    2. Czy ktoś miał podobne problemy? Mikro kontrolery Siemens podobno utrudniają modyfikację wsadupodlaczenie.pngpamiec flash.jpgmikrokontroler.jpg
    Ostatnio edytowane przez msk85 ; 19-05-2017 o 07:43 Powód: dodanie zdjecia
     
     

  3. #1843
    Awatar Grucha...
    Imię
    Grucha
    Dołączył
    Aug 2010
    Mieszka w
    LU-belskie...
    Samochód
    VW, ---
    EGR wyłączony źle.
    Sumy kontrolne nie policzone to się nie dziw, że auto nie pali.
     
     

  4. #1844

    Imię
    Michal
    Dołączył
    Nov 2015
    Mieszka w
    Wrocław
    Wiek
    32
    Samochód
    Octavia 1,9 AXR, 2010
    Hej,

    Dzięki za odpowiedź. Specjalnie wpisałem różne wartości przy wyłączaniu EGR. Pierwsze podejście było z wpisaniem pełnych wartości(850), gdy pojawiły się problemy z ECU zacząłem kombinować dlatego w mapie dla EGR są różne wartości.

    Sumy kontrolne:
    1. Sprawdzałem sumy kontrolne w MPPS i było ok, zdjęcie poniżej. MPPS pytał się o dwa pliki: oryginalny i zmodyfikowany. Po wskazaniu obu plików otrzymywałem zielony komunikat, że sumy kontrolne są ok.
    2. Sumy kontrolne sprawdzałem też za pomocą VAG EDC15P+ Suite i też było ok, spójrz sproszę na poniższe zdjęcie:

    Teraz wiem, że źle to robiłem. Czy ktoś zna VAG EDC15P+ suite? W jaki sposób sprawdza się prawidłowo sumy kontrolne w VAG EDC15P+ suite? Sądziłem, że MPPS sprawdzi sumy kontrolne... Chyba, że robiłem to niewłaściwie(?).

    Dodam jeszcze, że kupiłem identyczne ECU, jak mam w samochodzie. Najpierw chcę się nauczyć jak zmodyfikować mapę na ECU, które mam na biurku. Gdy poprawnie zmodyfikuję wsad w ECU na biurko, to dopiero wtedy wgram nową mapę do samochodu. Nie chcę unieruchomić auto z powodu mojej niewiedzy .
    checksum1.jpgscreen mpps1.jpg


    Jeśli VAG EDC suite i MPPS nie radzą sobie z obliczeniem sumy kontrolnej, to byłbym wdzięczny za podanie nazwy programu, który policzy w moich plikach sumy kontrolne.
    Ostatnio edytowane przez msk85 ; 20-05-2017 o 08:19 Powód: dodatkowy komentarz
     
     

  5. #1845

    Imię
    Michal
    Dołączył
    Nov 2015
    Mieszka w
    Wrocław
    Wiek
    32
    Samochód
    Octavia 1,9 AXR, 2010
    Czesc

    Porzuciłem VAG EDC15P+ Suite i nie edytowałem wsadu tym programem. Wskazaliście, że miałem problemy z sumą kontrolną. Wykorzystuję MPPS v12 i Win xp. Znalazłem WinOls v1.7, który działa pod Win xp. Nowsze wersje WinOls (2.24) nie sprawdzały się na moim Win 10, może to też wina kiepskich "poprawek" do WinOls v2.24. Po próbach na ECU na biurku przystąpię do działania na swoim samochodzie.

    Z wykorzystaniem WinOls v1.7 zmodyfikowałem wsad. Wgrałem do ECU i ecu "żyje" i chyba ma się dobrze . Ze zrozumieniem WinOls pomógł mi bardzo dobrze przygotowany dla laików jak ja kurs, którego pierwszy odcinek jest poniżej. Wniosek: ani MPPS ani VAG EDC15P+ Suite nie pomogły mi w prawidłowej modyfikacji wsadu do ECU. WinOls v1.7 poprawnie zmodyfikował wsad do EDC15P+.

    https://www.youtube.com/watch?v=e6AAh_Vgf5A

    Pytania oraz prośby:
    Czy mógłbym Was drodzy forumowicze poprosić o sprawdzenie wsadu do ECU? Zmieniłem tylko mapę dla EGR, bo to mnie interesuje na początek. Plik poniżej:

    https://megawrzuta.pl/download/f064d...efd0c95eb.html
    Ostatnio edytowane przez msk85 ; 22-05-2017 o 18:16 Powód: dodatkowy komentarz
     
     

  6. #1846
    Awatar Grucha...
    Imię
    Grucha
    Dołączył
    Aug 2010
    Mieszka w
    LU-belskie...
    Samochód
    VW, ---
    Jaki rozmiar nadałeś mapie? Bo zmieniony jest większy obszar niż powinien.
     
     

  7. #1847

    Imię
    Michal
    Dołączył
    Nov 2015
    Mieszka w
    Wrocław
    Wiek
    32
    Samochód
    Octavia 1,9 AXR, 2010
    Bardzo dziękuję za podpowiedź. "Po omacku" poruszam się po WinOls'ie.

    Poniżej przesłałem oryginalny wsad:
    https://megawrzuta.pl/download/b6503...b798c6d0e.html

    Zmodyfikowany wsad (ręcznie wpisałem wartości 08500, nie robiłem CTRL+C i CTRL+P)
    https://megawrzuta.pl/download/d6a99...1e78cb6a6.html

    Zmodyfikowałem tylko obszar mapy EGR, przynajmniej taką mam nadzieję .... Bardzo proszę abyś mnie poprawił jeśli się mylę. Oryginalny obszar mapy EGR to 13x16, dane do edycji zaczynają się od adresu 6C116. Nie zmieniałem rozmiaru mapy ... a jeśli tak się stało, to ta zmiana nie była celowa.

    Po edycji mapy EGR (wpisanie wartości 08500) WinOls widzi już tylko 51 obszarów potencjalnych map (zamiast początkowych 52 obszarów).
    Ostatnio edytowane przez msk85 ; 22-05-2017 o 22:37 Powód: komentarz
     
     

  8. #1848

    Imię
    Jan
    Dołączył
    Feb 2017
    Mieszka w
    Warszawa
    Wiek
    27
    Samochód
    B5(3B) 1.9 TDI 90KM (AHU), 2000
    Witam.
    Podłubałem trochę w programie sterującym silnikiem AHU (MSA15) mojego autka. Stworzyłem dwa pliki, jeden pod ori wtryski 0.184 oraz pod 0.216 ki, do których zapożyczyłem mapę N146 z ecuconnections. Czy mógłby ktoś sprawdzić moje wypociny? Szczególnie zależy mi na tym, czy mapa N146 jest poprawna, gdyż pochodzi ona ze 110Ki a tam były pompy z inną falą powodującą większy skok tłoczyska. Nie wiem czy nie skutkuje to różnicami w wartościach napięć dla danych dawek.
    Link do plików:
    https://www.dropbox.com/sh/n1nz1ctqz...XZOTtwMAa?dl=0
    Pozdrawiam.
     
     

  9. #1849

    Imię
    Michal
    Dołączył
    Nov 2015
    Mieszka w
    Wrocław
    Wiek
    32
    Samochód
    Octavia 1,9 AXR, 2010
    Czy orientujecie się czy EDC15P+ wykryje wyłączony "na sztywno" EGR? Chodzi mi o wpisanie wszędzie wartości 08500. Gdzieś wyczytałem, że "nowsze" EDC potrafią wykryć ten zabieg i sugeruje się (youtube) aby wartości były różnorodne i bliskie wartości 08500.

    W jaki sposób dokonać modyfikacji mapy N75 dla wyłączonego zaworu EGR, aby nie spowodować overbost? Skorygować na sztywno niewielką wartością mapę N75? Czy może zbudować liniową zależność? Czy może póki nie mam problemów zostawić w spokoju mapę N75?


    Zmodyfikowałem mapę N75. Zrobiłem uzależnienie od zaworu EGR (proporcjonalne). Maksymalna korekta to 3% (na początek). Wrzuciłem plik excel, który pokazuję w jaki sposób zrobiłem modyfikację wartości oraz wsad do flash'a.

    Byłbym bardo wdzięczny, gdybyś ktoś rzucił okiem na pliki i odpowiedział na pytanie czy przynajmniej "patrzę" w dobry kierunku . Thx !

    wsad oryginalny: Skoda.bin
    wsad zmodyfikowany: SkodaEgrN75_v2.bin
    excel: Skoda.Bin~EGR 01 codeblock 2 manual


    https://drive.google.com/open?id=0B6...VNmYW1PYVhMcGM
    Ostatnio edytowane przez msk85 ; 01-06-2017 o 21:24 Powód: dodanie tekstu, plików
     
     

  10. #1850

    Imię
    Karol
    Dołączył
    May 2017
    Mieszka w
    Ostrow Mazowiecka
    Samochód
    B5(3B) 1.9 TDI 90KM (AHU), 2000
    Witam
    Poczytałem te forum troszke tez inne fora i coś wypociłem.
    Czy mógłby ktoś ocenić?
    Codebank 3 dla 4x4
    zrobione launch control oraz odcinka w torque limiterze ale nie wiem czy dobrze to zrobiłem
    a także czy możecie sprawdzić czy dobrze reszta map.
    Bora 1.9 TDI AGR 90 km sterownik 012
    w rarze jest ori +mod
    http://www98.zippyshare.com/v/XGcvFOCy/file.html
    Dzięki
     
     

  11. #1851

    Imię
    Andrzej
    Dołączył
    May 2012
    Mieszka w
    Bialystok
    Wiek
    33
    Samochód
    B5(3BG) 1.9 TDI-PD 101KM (AVB), 2004
    Cytat Zamieszczone przez karsut Zobacz posta
    Witam
    Poczytałem te forum troszke tez inne fora i coś wypociłem.
    Czy mógłby ktoś ocenić?
    Codebank 3 dla 4x4
    zrobione launch control oraz odcinka w torque limiterze ale nie wiem czy dobrze to zrobiłem
    a także czy możecie sprawdzić czy dobrze reszta map.
    Bora 1.9 TDI AGR 90 km sterownik 012
    w rarze jest ori +mod
    http://www98.zippyshare.com/v/XGcvFOCy/file.html
    Dzięki
    2 pliku są takie same. 0% różnice
     
     

  12. #1852

    Imię
    Karol
    Dołączył
    May 2017
    Mieszka w
    Ostrow Mazowiecka
    Samochód
    B5(3B) 1.9 TDI 90KM (AHU), 2000
    Przepraszam zle pliki skopiowałem teraz powinno być dobrze
    http://www17.zippyshare.com/v/nIALO628/file.html
     
     

  13. #1853

    Imię
    Andrzej
    Dołączył
    May 2012
    Mieszka w
    Bialystok
    Wiek
    33
    Samochód
    B5(3BG) 1.9 TDI-PD 101KM (AVB), 2004
    Cytat Zamieszczone przez karsut Zobacz posta
    Witam
    Poczytałem te forum troszke tez inne fora i coś wypociłem.
    Czy mógłby ktoś ocenić?
    Codebank 3 dla 4x4
    zrobione launch control oraz odcinka w torque limiterze ale nie wiem czy dobrze to zrobiłem
    a także czy możecie sprawdzić czy dobrze reszta map.
    Bora 1.9 TDI AGR 90 km sterownik 012
    w rarze jest ori +mod
    http://www98.zippyshare.com/v/XGcvFOCy/file.html
    Dzięki
    Nie bardzo dobry tuning.
    EGR est usunięty. ok
    SOI nie zmieniony
    Boost - zmieniony na małym IQ
    N146 zmieniony przez %
    Torque lim nie prawidłowy
    dla edc15v max IQ limit 51mg, masz 53
    driver wish też dziwny
    Ostatnio edytowane przez Booxter ; 09-06-2017 o 06:25 Powód: korrect
     
     

  14. #1854
    Awatar bodino
    Imię
    Boguslaw
    Dołączył
    Jan 2011
    Mieszka w
    Rzeszow/Eire-Munster
    Samochód
    B5(3BG) 1.9 TDI-PD 101KM (AVB), 2004
    Cytat Zamieszczone przez karsut Zobacz posta
    Przepraszam zle pliki skopiowałem teraz powinno być dobrze
    http://www17.zippyshare.com/v/nIALO628/file.html
    Już kolega Booxter napisał
    Przeczytaj jeszcze raz posty co się z czym je i próbuj dalej.

    Sent from my SM-G930F using Tapatalk
    B5 1.9TDI-PD 101KM +... by Daron
     
     

  15. #1855

    Imię
    Karol
    Dołączył
    May 2017
    Mieszka w
    Ostrow Mazowiecka
    Samochód
    B5(3B) 1.9 TDI 90KM (AHU), 2000
    Cytat Zamieszczone przez bodino Zobacz posta
    Już kolega Booxter napisał
    Przeczytaj jeszcze raz posty co się z czym je i próbuj dalej.

    Sent from my SM-G930F using Tapatalk
    Dzieki za sugestie. generalnie to ja robiłem w codeblock 3 dla 4x4 nie manual.
    boost poprawiony iq na51mg tez torque takze bo pewnie was ta koncowka dziwiła chciałem hardcuta zrobic ale cos mi sie popiepszyło : juz poprawione
    n146 wiem ze po % posiedze i dojde jak to zrobić prawidłowo.
    soi nie wiedziałem jak to nie ruszałem tez posiedze i zrobie prawidłowo. uwazacie ze od afn,ahf ,asv mógłbym sie sugerować, bądź przekopiować?
    i nie rozumiem co jest nie tak w driver wish? to ze od 40%tps juz podniesiony?
    Ostatnio edytowane przez karsut ; 09-06-2017 o 10:40
     
     

  16. #1856

    Imię
    Bartek
    Dołączył
    Sep 2016
    Mieszka w
    Dwikozy
    Wiek
    22
    Samochód
    B5(3B) 1.9 TDI-PD 115KM (AJM), 1999
    Witam, mam pytanie po wgraniu mapy do EDC15 wyświetla mi tylko Automatic, i 58882 a brakuje mi manual... co mam z tym zrobić 038906019BK sterownik, ew. czy mogę edytować grupę 58882 i to będzie działać proszę o szybką odpowiedź.
     
     

  17. #1857

    Imię
    Andrzej
    Dołączył
    May 2012
    Mieszka w
    Bialystok
    Wiek
    33
    Samochód
    B5(3BG) 1.9 TDI-PD 101KM (AVB), 2004
    Cytat Zamieszczone przez maniak321 Zobacz posta
    Witam, mam pytanie po wgraniu mapy do EDC15 wyświetla mi tylko Automatic, i 58882 a brakuje mi manual... co mam z tym zrobić 038906019BK sterownik, ew. czy mogę edytować grupę 58882 i to będzie działać proszę o szybką odpowiedź.
    edytować mapy w Winols
     
     

  18. #1858

    Imię
    Bartek
    Dołączył
    Sep 2016
    Mieszka w
    Dwikozy
    Wiek
    22
    Samochód
    B5(3B) 1.9 TDI-PD 115KM (AJM), 1999
    Mam też pytanie, otóż miałem zrobiony soft na sterowniku 019BJ (AJM, około 140 KM,335NM) lecz tam nie mogłem zgrywać eepromu po OBD, wymieniłem sterownik na 019BK wszystko oki, lecz teraz pytanie da sie jakoś przerzucić mapę na ten nowy bądź poprzenosić sekcje tak abym korzystał z tego nowego i miał tam wgraną nową mapę?? Bo próbowałem każda sekcje manual przenieść 1:1 lecz ten wykresik co jest "performance" nic się nie zmienił, proszę o szybką odp.
     
     

  19. #1859
    Awatar Grucha...
    Imię
    Grucha
    Dołączył
    Aug 2010
    Mieszka w
    LU-belskie...
    Samochód
    VW, ---
    Masz tego moda zgranego?
    I seryjny bin z nowego ECU?
    Jak nie ogarniasz tematu to najlepiej byłoby przenieść te same zmiany w mapach, ale nie zawsze wszystkie mapy w innych SW się pokryją i też trochę kombinacji trzeba użyć.
     
     

  20. #1860

    Imię
    Adam
    Dołączył
    Apr 2017
    Mieszka w
    Gniezno
    Wiek
    37
    Samochód
    B5(3BG) 1.9 TDI-PD 131KM (AVF), 2002
    Możecie mi powiedzieć dlaczego w logach zadane ciśnienie doładowanie pokazuje mi max 2601 a rzeczywiste jest ok 2800mbar, w mapie ograniczniki są ustawione na 2850 a doładowanie przy wtrysku 70 jest 2800mbar? Nie wiem, co mi trzyma ten parametr. Moja max rzeczywista dawka wtrysku to 69.20. Czy ktoś może mi napisać jaka wartość ciśnienia doładowania powinna być ustawiona dla tej dawki wtrysku? Auto to AVF - BA, FMIC, GTB1756. EGT przy butowaniu nie przekracza 600stC, no chyba, że na Esce 6 bieg 140-220 EGT ponad 800stC. Przy normalnej jeździe, ciśnienia zadane z osiągniętym pokrywa się z tolerancją do 100mb ale przy ostrym bucie, z opóźnieniem narasta rzeczywiste ciśnienie doładowania - czy to jest normalne? Gruszka nowa.
    Logi z 6 biegu.
    19:44:21.142 BL:11 2058,00 RPM 2601,00 mbar 2457,00 39,84 %
    19:44:21.883 BL:11 2121,00 RPM 2601,00 mbar 2597,40 45,02 %
    19:44:22.626 BL:11 2184,00 RPM 2601,00 mbar 2691,00 46,62 %
    19:44:23.367 BL:11 2247,00 RPM 2601,00 mbar 2761,20 51,80 %
    19:44:24.108 BL:11 2310,00 RPM 2601,00 mbar 2808,00 55,78 %
    19:44:24.852 BL:11 2373,00 RPM 2601,00 mbar 2831,40 59,37 %

    Zrobię dziś prawidłowe logi z trzeciego biegu ponieważ gdzieś mi plik zginął.

    Jeszcze jedno pytanie odnośnie injector duration - Różnią mi się wtryski - wiem, że BIPy nie są idealne, jeden wtrysk ma 21, ale pytanie jest takie - czy sterownik sam jest w stanie zmienic wartości dla poszczególnych wtrysków po to aby zrównoważyć przyspieszenie wału korbowego przez różnice na wtryskach? Czy mapy, które wrzuciłem dla mojego silnika się zmienią? Mapy dla poszczególnych wtrysków 01-04 różnią się minimalnie - tak ma być?
    Ostatnio edytowane przez gadziuwlkp ; 16-06-2017 o 17:09 Powód: aktalizacja
     
     

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •