Portal Forum Zarejestruj się Regulamin Kalendarz Oznacz Fora Jako Przeczytane

Wróć   Passat forum > Techniczne > Passat B6 (3C)
Przeładuj stronę Efekt dźwięku z RNS 510
Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Efekt dźwięku z RNS 510
Stary
 (link bezpośredni)  (#1)
AJM

Imię: jan

Status: Offline

Samochód:
Nie passat

Rok: ---

Przyznał pomógł: 0
Pomógł 0 razy
Miasto: Warszawa

Efekt dźwięku z RNS 510 - 08-04-09, 23:45

Czy w zestawie z RNS 510 są głośniki jakieś dobrej jakości? Bo z tego co sie orientuje to chyba występuja tam głosniki o marnych parametrach. Czy to w ogóle ma dobry efekt dźwięku czy lepiej zainwestowac w lepszy sprzęt? Wprawdzie wolałbym system DynAudio, ale w Passacie,którego mam zamiar kupic jest RNS 510 ze standardowymi głośnikami.

Reklama

Zaznacz tekst, który chcesz zacytować i naciśnij ten przycisk. Cytat zostanie umieszczony w oknie szybkiej odpowiedzi.
Stary
 (link bezpośredni)  (#2)
fakamada

fakamada's Avatar

Imię: fakamada

Samochód:
B5(3BG) 1.9TDI-PD 131KM (AWX)

Rok: 2002

Przyznał pomógł: 6
Pomógł 3 razy
Miasto: wawa

09-04-09, 00:06

Ja u siebie mam CA niezłej klasy ale mój ojciec w B6 ma serię z RCD510 i jak dla mnie bardzo dobra jakość. Oczywiście raczej do umiarkowanie głośnego grania. Mi tam brakuje tylko suba pod jakościowym wzmakiem i gra gitara.

Zaznacz tekst, który chcesz zacytować i naciśnij ten przycisk. Cytat zostanie umieszczony w oknie szybkiej odpowiedzi.
Stary
 (link bezpośredni)  (#3)
kaskiewc

Imię: Kaski

Samochód:
B6 2.0TDI-PD 170KM

Rok: 2008

Pomógł 0 razy
Miasto: 3-miasto

10-04-09, 12:25

standartowy zestaw z RNS510 należy sklasyfikować raczej jako niższa półka, ale w porównaniu do innych seryjnych zestawów montowanych w innych markach, jest nawet znośnie. Ja i tak się będę upierał, że żaden seryjny zestaw czy jest to dynaudio, bose czy mark levinson to niestety tylko seryjny zestaw, który nie uwzględnia preferencji i potrzeb słuchacza.

Stary
 (link bezpośredni)  (#4)
zibimk

Imię: Mariusz

Samochód:
B6 2.0TDI-PD 170KM

Pomógł 0 razy
Miasto: Koło

23-04-09, 18:23

A można by było dołożyć do RNS 510 jakiś subwofer, np. taki fabryczny od Dynaudio?

Stary
 (link bezpośredni)  (#5)
pbalsam

pbalsam's Avatar

Imię: Pawel

Samochód:
B6 2.0 TDI-CR 170KM

Rok: 2009

Przyznał pomógł: 9
Pomógł 3 razy
Miasto: Warszawa/Brodnica

23-04-09, 18:40

Ale w zestawie DYNAUDIO raczej nie ma subwoofera.
Wspomiany zestaw obejmuje inne głośniki oraz wzmacniacz, pod ktore glosniki sa podlaczone.
Taki zestaw mozesz smialo zamontowac. Na allegro sa na sprzedaz cale zestawy po 1200-1400zl.

Z tym, ze musisz znalezc elektronika, ktory przestroi RNS-a na wyjscie liniowe.

Ja generalnie wyleczylem(przynajmniej na razie ) z modyfikacji audio.

Bylem nadzwyczaj milo zaskoczony jakoscia dzwieku. W kilku autkach wyzszej klasy, zestaw audio nie dorownuje temu co mozesz uslyszec na RNS.
Ale z dzwiekiem to jak z kolorami lub felgami... kazdy ma swoj audio-gust...

Pozdrowka!

Moja Praca...

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Mój Passat...

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Stary
 (link bezpośredni)  (#6)
zibimk

Imię: Mariusz

Samochód:
B6 2.0TDI-PD 170KM

Pomógł 0 razy
Miasto: Koło

09-05-09, 12:23

Ja w poprzednim pasku B5 miałem też fabryczny sprzęt GAMMA + zmieniarka + fabryczne głośniki (chyba 8) i rozbudowałem go o wzmacniacz i bas dołożony do tylnych głośników oraz dodatkowe soprany na przodzie. Grało dużo lepiej ale w tym obecnym Pasku dźwięk jest dla mnie wystarczający i nie wiem czy jest sens coś kombinować.

Stary
 (link bezpośredni)  (#7)
d7d

Imię: kk

Samochód:
B6 2.0TDI-PD 170KM

Pomógł 2 razy
Miasto: wielkopolska

09-05-09, 13:46

Cytat:
Napisał pbalsam Zobacz post
DYNAUDIO raczej nie ma subwoofera.
DYNAUDIO nie ma subwoofera

Stary
 (link bezpośredni)  (#8)
Legion

Imię: Łukasz

Samochód:
B6 2.0 TDI-PD 140KM

Rok: 2005

Przyznał pomógł: 1
Pomógł 0 razy

25-04-10, 16:49

Posiadam radio RNS 510 wraz ze standardowymi glosnikami (4+4), ostatnio usłyszałem charczenie w wiekszym glosniku z przodu u pasazera, czy polecacie wymiane glosnika na zwykly standard jak byl,czy jednak zmiana bedzie uciazliwa,czyli 1 glosnik nowy a reszta w ciaglej eksploatacji? zmieni tonacje,slyszalnosc.. czy moze musze zmieniac parami,jak zmieniac to juz caly przod? cos do polecenia, nie znam sie, dodatkowo nie jestem wymagajacy -standard naprawde mnie zaspokaja,tylko to charczenie wiec moglby ktos cos doradzic jakie kroki czynic, wazne zebym mial brzmienie bez jakis trzasków,bo nawet wiadomosci posluchac sie nie da,jest to uciazliwe dla ucha bynajmniej, nie chce tez czegos bardzo mocnego zeby drzwi nie pukaly
z gory dzieki za pomoc

Stary
 (link bezpośredni)  (#9)
silverb6

Imię: Paweł

Samochód:
B6 2.0 TDI-PD 140KM 4x4

Rok: 2006

Pomógł 0 razy
Miasto: Łódź

25-04-10, 19:28

Ja w zeszłym tygodniu miałem okazję posłuchać 510 tki ,w swoim mam Dynaudio.Zaznaczan ,że nie jestem melomanem tylko lubię jak coś gra z basem,średnimi i wysokimi tonami czysto i wyraźnie.
W tej chwili wyznacznikiem jest Dynaudio i mogę śmiało ocenić ,że 510tka gra niewiele gorzej .Nie warto dopłacać takiej kasy tylko za wzmacniacz i 10 głośników.
Co innego w starszych B6 ,seryjne RNS to porażka - głośniki grają jak pod wodą.

W skali od 1-10 ,gdy przyjmiemy Dynaudio za 10 to RNS510 dałbym 7-8.

Głośniki dla LEGION
Stary
Paweł Paszko

Samochód:
Nie passat

Rok: ---

Pomógł 2 razy
Miasto: Pruszcz Gdański

Głośniki dla LEGION - 25-04-10, 22:12

Witam

1. Jeśli chodzi o oszczędność to można pomyśleć o naprawie głośnika (kilka razy operację taką wykonywałem i żaden z klientów nie skarżył się na pogorszenie jakości czy zmianę parametrów grania).
2. Zakup używanego głośnika może okazać się bardziej ekonomiczny od naprawy (nie zawsze) tak więc warto liczyć całe koszty związane z kompletną operacją.
3. Zakup nowego, tu też możemy się zdziwić bo cena głośnika w serwisie niejednokrotnie okazała się dość atrakcyjna.
4. Można wziąć pod uwagę wymianę całego systemu na głośniki Audio System, sprawdzone rozwiązanie, polecam. Ważnym atutem takiego rozwiązania jest to że zestaw głośnikowy przygotowany jest do montażu w takim samochodzie i poza przykręceniem basów, średnich i wysokich oraz wetknięciu pasującej wtyczki nie wymaga żadnego dodatkowego nakładu pracy. Jakość dźwięku ulegała zdecydowanej poprawie.
Pozdrawiam

Elektronika Samochodowa
Paweł Paszko
501 170 886

Stary
carlo55

carlo55's Avatar

Imię: Karol

Samochód:
B6 2.0 TDI-PD 140KM

Pomógł 1 raz
Miasto: PL/UK

31-07-10, 17:07

Ja miałem rcd300 i 10 głosników + wzmacniacz pod fotelem. Po założeniu rns510 bylem mile zaskoczony bo gra naprawde ładnie, nawet na 70% głośności nic nie harczy a rozmawiać sie nie da Nie mam zamiaru nic zmieniać.

Stary
kriss555

Imię: kriss555

Samochód:
B6 1.8 TSI 160KM

Pomógł 12 razy
Miasto: Kielce

01-08-10, 09:55

gra niezle ale mysle jednak o dynaudio, jak sie słucha głosno to momentami zaczyna brakowac dynamiki,ale generalnie zestaw RNS 510 plus seryjne głosniki uwazam za naprawde dobry

1.8 TSI 2008r( jeszcze 160KM
)

Stary
carlo55

carlo55's Avatar

Imię: Karol

Samochód:
B6 2.0 TDI-PD 140KM

Pomógł 1 raz
Miasto: PL/UK

02-08-10, 01:01

jaki jest koszt takiego Dynaudio? Warto czy nie ma znacznej roznicy?

Stary
Butryn

Butryn's Avatar

Imię: Semi

Samochód:
B6 2.0 TDI-CR 140KM

Rok: 2009

Pomógł 2 razy
Miasto: Podkarpackie

02-08-10, 19:49

jak dla mnie to rns510 + fabryczne głośniki grają bardzo przyjemnie i nic więcej mi nie potrzeba. kto ze znajomych wsiądzie do paska to zawsze chwalą że audio fajnie gra. wiadomo że dla niektórych to może nie jest rewelacja ale dobre audio to ja mam w domu a w autko ma być przyjemnie i tak też jest z 510tką.

Stary
api13

api13's Avatar

Samochód:
B6 2.0 TDI-PD 140KM

Pomógł 20 razy
Miasto: Jelenia Góra

04-08-10, 16:06

Cytat:
Napisał Butryn Zobacz post
jak dla mnie to rns510 + fabryczne głośniki grają bardzo przyjemnie i nic więcej mi nie potrzeba. kto ze znajomych wsiądzie do paska to zawsze chwalą że audio fajnie gra. wiadomo że dla niektórych to może nie jest rewelacja ale dobre audio to ja mam w domu a w autko ma być przyjemnie i tak też jest z 510tką.
Doskonale powiedziane.
Minimalnie brakuje mi subwoofer'a ale i tak jest naprawdę bardzo dobrze.
A malkontentów chciałbym zobaczyć po trasie 500km z umcc umcc umcc na 2/3 głośności, który da rade?

Sprzedam:
STEROWNIK GATEWAY 3C0 907 530 C
Wzmacniacz antenowy 3C9 035 552 D przydatny przy zmianie na RNS-510
RCD 300 MP3 za jedyne 300pln

Stary
Rojasek

Rojasek's Avatar

Imię: Przemek

Samochód:
B6 2.0 TDI-PD 140KM

Pomógł 10 razy
Miasto: W-M

05-08-10, 11:26

Cytat:
Napisał api13 Zobacz post
A malkontentów chciałbym zobaczyć po trasie 500km z umcc umcc umcc na 2/3 głośności, który da rade?
Z tym sprzętem niestety nie. Mam 8głośników , i jak dla mnie :

1. Brak suba znaczny!
2. Kopułki są do dupy. Od razu trzeba je wymienić. Ja się szykuję do zmiany tylko kopułek i ew. wygłuszenie drzwi, aczkolwiek w B6 jest to zbędne ponieważ B6 ma bdb ożebrowanie drzwi dlatego w Klinice Dźwieku mi powiedzieli ,że zmiana tych gównianych kopułek już da dużo(teraz je za bardzo słychać, sama góra gra). Zobaczymy cena w miare dobrych kopułek waha się koło 400zł.
3. Posłuchałem Bee Gees wczoraj na trasie i głowa mi odpadała przez te kopułki .
Np. w drugim samochodzie mam BOSE i już jazda z takim typem muzyki nie męczy. Dlatego warto zainwestować w Dynaudio, może nie będzie to jakiś sprzęt super ekstra ale dla zwykłego słuchacza starczy.
Ale nie ma co porównywać BOSE 11głośników do Dynaudio
Czaiłem się 3 lata temu na Dynaudio po kupnie samochodu ale słuchając tego sprzętu (DYNAUDIO KOSZTUJE KOŁO 1000-1200ZŁ) zrezygnowałem, bo za 1500zł złożyłbym sobie 100 razy lepszy zestaw

TRENDLINE i jego 140 koni

Ostatnio edytowane przez Rojasek : 05-08-10 o 11:28

Stary
sumo75

sumo75's Avatar

Samochód:
B6 1.9 TDI-PD 105KM (BXE)

Pomógł 0 razy
Miasto: Tarnów

05-08-10, 22:55

powiedzcie mi panowie czy glosniki tylne sa takie same jak przednie? tzn czy mozna zalozyc na tyl z przednich ? sorry ze tu pytam ale troche w temacie

moim zdaniem 1200 zeta za 4 glosniki i wzmachol to troche przesada i do tego uzywane...

Stary
Krawcol82

Krawcol82's Avatar

Imię: Tomek

Samochód:
B6 2.0 TDI-PD 140KM DSG

Przyznał pomógł: 8
Pomógł 56 razy
Miasto: Gdzieś...

05-08-10, 23:00

Cytat:
Napisał sumo75 Zobacz post
moim zdaniem 1200 zeta za 4 glosniki i wzmachol to troche przesada i do tego uzywane...
Nie 4 głośniki, tylko 10 głośników I nie koniecznie 1200zł-jak się postarasz, to poniżej 1000zł znajdziesz.

Stary
Matsil

Matsil's Avatar

Imię: Simon

Samochód:
Nie passat

Rok: 2010

Przyznał pomógł: 2
Pomógł 29 razy

06-08-10, 00:21

Przy montażu dynaudio dochodzi jeszcze wymiana istniejących i przeciągnięcie dodatkowych przewodów - praktycznie rozprucie auta .

jest:
służbowa toyota

fabia 1,9TDI 105KM Comfort 2009 - auto żony

był:
passat 2,0TDI 140KM Sportline 2006
passat 1,9TDI 130KM Trendline 2003

Stary
sumo75

sumo75's Avatar

Samochód:
B6 1.9 TDI-PD 105KM (BXE)

Pomógł 0 razy
Miasto: Tarnów

06-08-10, 07:11

wysokotonowe liczycie osobno oki to 8 a gdzie te 2 ? znalazlem kiedys na alegro ale 4 pluz wzm.... jakiego producenta?

Reklama

Odpowiedz

Wróć   Passat forum > Techniczne > Passat B6 (3C)
Przeładuj stronę Efekt dźwięku z RNS 510

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania